Kenali Jangkitan Pernafasan Kerana Pencemaran Udara

, Jakarta - Mungkin anda pernah mendengar bahawa Jakarta ditetapkan sebagai kota dengan tahap pencemaran tertinggi di Asia Tenggara. Pencemaran itu berlaku disebabkan oleh peningkatan jumlah kenderaan bermotor, projek pembangunan yang memberi kesan kepada loji kuasa wap di sekitar Jakarta. Melancarkan CNN Indonesia, Jawatankuasa Penghapusan Bensin Berkepala pada tahun 2016 melaporkan bahawa ada 58.3 persen penduduk Jakarta yang menderita penyakit akibat pencemaran udara. Salah satunya adalah jangkitan saluran pernafasan.

Baca juga: Angin Malam Yang Kerap, Adakah Sangat Menyerang Paru-Paru Basah?

Walaupun jangkitan saluran pernafasan berlaku kerana jangkitan bakteria atau virus, bahan toksik di udara boleh memburukkan lagi organ pernafasan kita. Bahan pencemar yang menyebabkan jangkitan saluran pernafasan, misalnya, adalah karbon monoksida, partikulat, nitrogen dioksida, dan sulfur dioksida.

Jangkitan saluran pernafasan ini muncul dan menyebabkan seseorang tidak dapat bernafas dengan betul. Biasanya penyakit ini menyerang seseorang bermula dari hidung, tekak, dan paru-paru. Lebih buruk lagi, jangkitan saluran pernafasan mudah disebarkan kepada orang yang mempunyai sistem imun yang rendah.

Baca juga: Bahan api di Indonesia menjadikan pencemaran udara lebih tidak sihat

Gangguan pernafasan lain yang boleh timbul kerana pencemaran udara

Tidak hanya menyebabkan jangkitan pernafasan, beberapa masalah kesihatan pernafasan boleh berlaku kerana kualiti udara yang buruk, termasuk:

  • Bronchopneumonia dan COPD, penyakit paru obstruktif kronik (penyempitan saluran udara)

Sebilangan besar kes bronkopneumonia dialami oleh kanak-kanak. Ini biasanya berlaku kerana virus 'bersembunyi' dalam pencemaran udara yang memasuki saluran pernafasan. Mereka yang mengalami penyakit ini merasakan kesukaran dan kesakitan ketika bernafas, mengi, dan pergerakan yang tidak normal di kawasan dada.

  • Pneumonia

Kerana pencemaran udara, radang paru-paru dapat terjadi akibat jangkitan yang memicu keradangan pada satu atau kedua kantung paru-paru. Biasanya penghidap penyakit ini mengalami pembengkakan paru-paru yang berisi cecair. Ketika menderita penyakit ini, muncul gejala seperti demam, batuk, dan kesukaran bernafas.

Bukan hanya orang dewasa yang boleh mendapat radang paru-paru, kanak-kanak dan orang tua juga dapat mengalaminya. Mereka yang menderita penyakit ini tidak digalakkan keluar pada waktu malam dengan menunggang motosikal atau terkena angin malam. Ini dianggap disebabkan oleh pembebasan gas karbon dioksida tinggi pada waktu malam dan suhu sejuk.

  • Asma atau bronkial asma

Selain jangkitan saluran pernafasan, asma boleh berlaku kerana pencemaran udara. Penyakit yang menyerang secara tiba-tiba berlaku disebabkan oleh radang paru-paru yang disebabkan oleh udara tercemar yang seseorang bernafas. Gejalanya termasuk sesak nafas, suara berderak ketika menghembus nafas, batuk kering, dan perasaan penyempitan pada otot dada.

Bukan hanya kerana pencemaran udara, fungsi paru-paru dapat menurun seiring bertambahnya usia. Organ ini menjadi kurang fleksibel dan kehilangan kekuatannya, sehingga sukar bernafas. Namun, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan paru-paru, yaitu:

  • Berhenti merokok atau menghirup asap rokok.
  • Bersenam secara berkala.
  • Lakukan senaman pernafasan.
  • Sentiasa menjaga kebersihan diri seperti mencuci tangan dengan sabun.

Baca juga: Hidup Lebih Sihat dengan Menjaga Kesihatan Paru

Itulah masalah pernafasan yang boleh timbul kerana pencemaran udara. Sekiranya ada masalah kesihatan lain yang ingin anda tanyakan, cuba hubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Aplikasi ini memudahkan anda bertanya dan menjawab soalan dengan doktor mengenai kesihatan. Tunggu apa lagi? Pantas muat turun permohonan di telefon anda sekarang!