Berhati-hatilah, ini adalah 2 bahaya anjing yang memakan rumput yang terlalu banyak

, Jakarta - Pernahkah anda membawa anjing peliharaan anda keluar dari rumah untuk kencing, dan mendapati dia mengunyah rumput? Anda mungkin tertanya-tanya mengapa haiwan itu memakan rumput, bahkan mungkin bimbang ia boleh membuatnya sakit.

Jangan risau, anjing yang memakan rumput adalah pemandangan yang cukup biasa. Kajian kecil terhadap 49 pemilik anjing yang anjingnya mempunyai akses tetap ke rumput dan tanaman lain mendapati bahawa 79 peratus anjing telah memakan tanaman pada suatu ketika. Tinjauan lain mengenai anjing pemakan tumbuhan mendapati bahawa rumput adalah tanaman yang paling banyak dimakan.

Kelakuan anjing memakan sesuatu yang bukan makanan juga dikenali sebagai pica. Memakan rumput adalah bentuk pica yang biasanya tidak menimbulkan banyak masalah. Sebenarnya, kebanyakan doktor haiwan menganggapnya sebagai tingkah laku anjing yang normal. Walaupun begitu, rumput bukanlah makanan yang baik untuk anjing. Sekiranya dimakan secara berlebihan, ia boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan. Inilah ulasannya.

Baca juga: Hati-hati, Makanan Ini Berbahaya untuk Anjing

Mengapa Anjing Boleh Makan Rumput?

Terdapat banyak kemungkinan sebab mengapa anjing peliharaan anda makan rumput. Beberapa pemilik anjing dan doktor haiwan berpendapat bahawa bentuk pica ini kadang-kadang merupakan tanda bahawa anjing itu kekurangan nutrien, seperti serat. Makan rumput boleh menjadi cara untuk anjing anda mendapatkan lebih banyak serat, yang membantunya membuang gas dan najis, serta fungsi tubuh yang lain.

Namun, apabila diet anjing lengkap dan seimbang, makan rumput mungkin tidak ada kaitan dengan kekurangan pemakanan sama sekali. Bentuk pica ini sebenarnya boleh menjadi naluri anjing. Sistem pencernaan anjing, keperluan makanan, dan keinginan telah berkembang agar sesuai dengan gaya hidup anjing peliharaan.

Anjing liar tidak boleh mendapatkan sumber pemakanan utamanya dari rumput. Namun, mereka memakan haiwan lain yang diet utamanya adalah tumbuhan, seperti ayam. Anjing adalah omnivora yang mempunyai keinginan untuk memakan rumput secara semula jadi sebagai sebahagian daripada susunan genetik mereka, kerana mereka memburu mangsanya sendiri.

Sebab lain anjing makan rumput adalah kerana mereka menyukai rasa dan tekstur rumput di mulutnya, terutama ketika rumput pertama kali tumbuh pada musim bunga. Tingkah laku anjing kadang-kadang juga menjadi tanda bahawa dia bosan, terutama apabila ia dilakukan oleh anak anjing atau anjing yang lebih muda.

Baca juga: Mengapa Anjing Dilarang Makan Coklat?

Bahaya Anjing Makan Rumput Terlalu Banyak

Tidak kira apa pun sebabnya anjing anda makan rumput, itu bukan makanan terbaik untuknya. Makan rumput secara berlebihan atau terlalu kerap boleh menyebabkan bahaya kepada anjing berikut:

1. Keracunan

Walaupun rumput itu sendiri tidak berbahaya, racun herba dan racun perosak yang disemburkan di atasnya boleh menyebabkan keracunan jika ditelan. Selain itu, beberapa tanaman rumah dan kebun biasa juga beracun yang boleh menyebabkan masalah kesihatan jika anjing anda mengunyahnya bersama rumput.

2. Dijangkiti Parasit

Selain itu, ketika menarik rumput dari tanah dan memakannya, anjing peliharaan juga berpotensi menelan parasit usus, seperti cacing tambang atau cacing gelang yang mencemarkan rumput dari sisa dari kotoran anjing lain.

Baca juga: Bagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

Oleh itu, jangan biarkan anjing peliharaan anda makan rumput. Anda boleh mengelakkan anjing anda makan rumput dengan memberinya rawatan yang lebih baik. Ini bermaksud bahawa anda harus membawa makanan setiap kali anda berjalan anjing anda atau menemaninya untuk melepaskan dirinya. Setiap kali anjing anda membongkok ke rumput dan bersiap untuk memakannya, mengalihkan perhatiannya dengan mengarahkannya berjalan ke arah lain atau menawarinya.

Itulah bahaya anjing jika mereka memakan rumput yang terlalu banyak. Sekiranya anjing anda sakit atau muntah setelah makan rumput, jangan panik. Cukup hubungi doktor haiwan melalui aplikasi untuk mendapatkan nasihat kesihatan yang betul. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Anjing Saya Makan Rumput?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Anjing Makan Rumput?
Hospital VCA. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Anjing Makan Rumput?