Bolehkah Wanita Hamil dengan Genital Herpes bersalin normal?

, Jakarta - Adakah anda biasa dengan penyakit kelamin yang disebut herpes genital? Penyakit ini boleh menyebabkan lecet di kawasan kemaluan penghidap. Dalam beberapa kes, herpes genital mungkin tidak menyebabkan gejala pada penghidapnya.

Nah, selain dapat menular kepada pasangan, penyakit yang disebabkan oleh virus herpes simplex (HSV) juga dapat menular oleh ibu kepada bayi dalam kandungan. Waspada, virus ini mempunyai risiko tinggi untuk mengancam nyawa bayi. Persoalannya, bolehkah wanita hamil dengan herpes genetik melahirkan bayi mereka melalui kelahiran normal?

Baca juga: Jadi Jangkitan Menular Seksual, Ini Menyebabkan Herpes Genital

Adakah selamat melahirkan secara normal?

Menurut Persatuan Pakar Dermatologi dan Seks Indonesia (Perdoski), ibu dengan herpes genital dapat memberi kesan yang berbeza pada janin. Kesan ini bergantung pada sistem imun ibu dan kapan virus ini menjangkiti tubuh ibu.

Memetik halaman Perdoski, berikut adalah perkara penting yang perlu diketahui mengenai herpes genital pada wanita hamil.

1. Jangkitan Herpes Genital Berlaku Sebelum Kehamilan

Sekiranya anda telah dijangkiti herpes genital sebelum hamil, maka anda boleh menjadi lebih tenang. Sebabnya, antibodi ibu diturunkan ke janin, sehingga mengurangkan risiko bahaya herpes kepada anak.

Walau bagaimanapun, jika antibodi ibu lemah dan jangkitannya berulang, yang ditandai dengan kemunculan keanjalan pada alat kelamin, ini adalah kisah lain. Dalam keadaan ini, ibu perlu berjumpa dengan pakar dermatologi dan pakar genital agar jangkitan dapat diatasi dengan segera. Selain itu, periksa juga keadaan janin kepada pakar obstetrik.

2. Jangkitan Herpes genital berlaku pada Trimester Pertama dan Kedua Kehamilan

Dalam keadaan ini, wanita hamil mesti berwaspada, kerana risiko keguguran adalah paling tinggi sekiranya ibu dijangkiti herpes genital pada trimester pertama dan kedua kehamilan.

Sekiranya imuniti ibu tinggi, ada kemungkinan janin akan bertahan dan kehamilan akan berlanjutan. Risiko bayi dijangkiti menjadi kecil atau kurang dari 3 peratus.

Walau bagaimanapun, jangkitan herpes genital perlu dipantau oleh pakar dermatologi dan pakar genital semasa kehamilan. Tujuannya adalah untuk mengurangkan komplikasi pada bayi dalam kandungan.

3. Jangkitan Herpes genital berlaku pada Trimester Ketiga Kehamilan

Pada trimester ketiga, ibu tidak mempunyai cukup masa untuk membentuk antibodi untuk melawan virus. Ini boleh meningkatkan risiko bayi dijangkiti, kerana secara automatik bayi tidak mendapat antivirus dari ibu.

Kemudian, bolehkah wanita hamil dengan herpes genetik melahirkan secara normal? Menurut pakar di Perdoski, untuk mengelakkan penularan herpes genital dari ibu ke bayi, doktor mengesyorkan melahirkan dengan pembedahan caesar. Bersalin secara normal meningkatkan risiko penularan kepada bayi kerana sentuhan kulit kemaluan ibu dengan kulit bayi.

Baca juga: Wanita hamil mendapat penyakit kelamin, inilah kesannya pada janin

Walaupun boleh menjadi perkara biasa, tetap ikuti nasihat doktor

Sebenarnya, jangkitan herpes boleh mengancam nyawa bayi yang baru lahir. Oleh itu, ramai wanita yang mempunyai herpes genital takut menyebarkan virus herpes kepada anak mereka semasa melahirkan.

Terdapat jurnal menarik yang boleh didengar mengenai herpes genital dan wanita hamil. Jurnal tersebut bertajuk " Herpes genital pada kehamilan "- dibuat oleh Institut untuk Kualiti dan Kecekapan dalam Penjagaan Kesihatan. Nah, menurut jurnal di atas, jangkitan herpes jarang menular ke bayi semasa melahirkan.

Sekiranya seorang wanita sudah mempunyai virus herpes di dalam tubuhnya pada awal kehamilan, tidak ada alasan dia tidak boleh melahirkan secara semula jadi. Namun, jika ada tanda-tanda gejala herpes genital muncul sebelum dia melahirkan, maka itu adalah cerita yang berbeza.

Di sini, wanita hamil disarankan untuk mengambil ubat antivirus dan menjalani kelahiran caesar. Kerana jika anda melahirkan secara normal, dikhuatiri bayi dapat dijangkiti virus herpes melalui sentuhan dan luka terbuka, atau lepuh berisi cairan di dalam vagina ibu.

Oleh kerana kesan yang signifikan terhadap bayi (termasuk kematian), wanita dengan herpes genital sering disarankan untuk mempertimbangkan kelahiran caesar, dan bukannya kelahiran vagina.

Baca juga: Inilah Sebab Herpes Genital Mudah Berjangkit

Oleh itu, berbincanglah dengan pakar obstetrik anda untuk mendapatkan gambaran yang jelas mengenai keadaan anda dan risiko yang berkaitan dengan kelahiran anak.

Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Di samping itu, anda yang ingin membeli ubat atau vitamin untuk menangani masalah kesihatan, boleh menggunakan aplikasinya jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sangat praktikal, bukan?Rujukan:
Persatuan Ahli Dermatologi dan Venereologi Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Herpes genital pada Wanita Hamil
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Diakses pada tahun 2021. Herpes genital pada kehamilan
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Adakah Kelahiran Faraj Selamat untuk Wanita Dengan Herpes Genital?