Jenis Burung Hantu dari Indonesia yang Boleh Dipelihara

“Memiliki bentuk dan penampilan yang unik membuat banyak orang tertarik untuk menjaga burung hantu. Namun, tidak semua jenis burung hantu di Indonesia dapat dimiliki dan disimpan di rumah. Terdapat banyak jenis burung hantu yang dilindungi, jadi mereka tidak boleh disimpan sebagai haiwan peliharaan. Namun, masih ada beberapa jenis lain yang boleh anda miliki dan simpan di rumah. "

, Jakarta - Burung hantu yang sering muncul pada waktu malam dengan mata yang cerah terbakar, pada mulanya dianggap sebagai sosok binatang yang menakutkan. Namun, berkat filem Harry Potter, burung hantu kini menjadi salah satu jenis burung yang paling popular untuk haiwan peliharaan.

Memiliki kepala bulat yang dapat berputar hingga 270 darjah memang daya tarikan burung hantu yang paling unik dibandingkan dengan spesies burung lain. Sayangnya, ada banyak jenis burung hantu di Indonesia yang tidak boleh disimpan, kerana mereka adalah haiwan yang dilindungi.

Namun, jangan sedih. Terdapat juga beberapa jenis burung hantu yang boleh anda simpan dan miliki secara sah. Bagi anda yang berminat dengan haiwan yang satu ini, ketahui burung hantu mana yang dapat dipelihara di Indonesia.

Baca juga: Fakta Unik Tentang Burung Hantu

  1. Plop Merah

Juga dikenali sebagai Scops-burung hantu kemerahanPlop merah adalah burung kecil dengan ketinggian sekitar 15-18 sentimeter. Haiwan ini dapat ditemukan dengan mudah di sejumlah daerah di Indonesia, seperti Sumatera, Jawa, dan Kalimantan.

Biasanya, mereka tinggal di dataran rendah yang mempunyai banyak pokok, bukit dan hutan primer dan sekunder. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa spesies ini yang tinggal di kawasan tanah tinggi. Burung hantu yang mempunyai warna kemerahan sangat gemar memakan serangga, terutama belalang, jangkrik, dan ketam.

Walaupun anda dapat menyimpan bunga merah di rumah, kini jumlah mereka semakin jarang kerana habitatnya semakin kecil.

  1. Dataran gunung

Burung hantu yang dikenali dengan nama Sendok Jawa Sendiri ia juga kecil dan pendek. Ketinggiannya hanya 20 sentimeter. Selain Indonesia, spesies ini juga terdapat di Malaysia, Thailand, Taiwan, India, dan Nepal. Satu perkara yang menarik tentang burung ini ialah ia dapat mengeluarkan suara unik yang mirip dengan suara yang dipancarkan oleh radar.

  1. Belakang Coklat

Jenis burung hantu lain di Indonesia yang boleh anda simpan adalah Pungguk Chocolate. Burung ini mempunyai watak dalam bentuk badan yang sederhana dan dikuasai oleh bulu coklat gelap dengan mata coklat. Makanan coklat, termasuk capung, kepiting, serangga, kadal, hingga kelelawar.

Baca juga: Pertimbangkan ini sebelum membesarkan seekor murai

  1. Keluar dari Batu Jawa

Burung hantu ini adalah salah satu spesies endemik Indonesia yang dikenal sebagai internasional Burung Hantu Jawa. Watu Jawa adalah salah satu spesies burung kecil.

Bahkan Watu Jawa dewasa tingginya kurang dari 24 sentimeter dengan bulu merah bata, dan terdapat garis-garis pada bulunya. Matanya berwarna coklat kekuningan, paruhnya berwarna hijau dan kakinya berwarna hijau.

Habitat burung ini berada di hutan pinggir, hutan sekunder, bukit, dataran rendah, dan bahkan di kawasan perumahan. Sama seperti burung hantu yang lain, Javan Owlet sangat aktif pada waktu malam dan juga aktif pada waktu siang. Spesies ini hanya dapat dijumpai di Jawa dan Bali.

  1. Jampuk Keluar

Selalunya dipanggil Hingkik atau Burung Helang TerhalangBurung hantu jenis ini mempunyai ukuran yang cukup besar, panjangnya boleh mencapai 45 sentimeter. Burung ini dicirikan oleh bulu kelabu gelap dengan telinga rata yang menonjol dan badan atas coklat kehitaman.

Manakala bahagian bawah badan berwarna kelabu dan putih dengan garis hitam tebal. Sekiranya anda ingin memelihara sotong, ada beberapa pilihan makanan yang dapat anda berikan, termasuk serangga besar, ikan kecil, burung kecil, dan mamalia kecil.

Baca juga: Bagaimana Memilih Makanan untuk Burung Patung?

Itulah jenis burung hantu di Indonesia yang boleh anda simpan di rumah. Sekiranya haiwan kesayangan anda sakit dan menunjukkan gejala yang membimbangkan, anda harus segera membawanya ke doktor haiwan.

Anda boleh membawa haiwan kesayangan anda untuk mendapatkan rawatan kepada doktor dengan membuat janji di hospital pilihan anda melalui permohonan . Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Fakta Indonesia. Diakses pada tahun 2021. 10 Burung Hantu Langka di Indonesia - Tidak ditemui
hiasan. Diakses pada tahun 2021. Berikut adalah 7 Jenis Burung Hantu yang boleh anda simpan!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found