Rawatan Berkesan Melegakan Gejala Ekzema Atopik

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami gejala penyakit kulit seperti kulit kering, gatal yang mungkin teruk pada waktu malam, atau kulit menebal, retak, dan bersisik? Anda tidak boleh memandang rendah keadaan ini, kerana ini mungkin merupakan tanda bahawa anda menghidap eksim atopik atau dermatitis atopik.

Bukan hanya simptom yang disebutkan sebelumnya, jika anda mengalami eksim atopik, anda juga akan mengalami gejala lain. Seperti penampilan bintik merah hingga kelabu-coklat, terutama pada tangan, kaki, pergelangan kaki, pergelangan tangan, leher, dada atas, kelopak mata, di lekuk siku dan lutut. Anda juga akan melihat lebam yang kecil dan tinggi, yang dapat meleleh dan mengeras apabila tergores dan kulit berubah menjadi sangat sensitif.

Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini, sudah tentu anda akan merasa sangat terganggu. Oleh itu, ada beberapa rawatan berkesan yang boleh anda lakukan dengan segera di bawah!

Baca juga: Ketahui 5 Komplikasi yang Disebabkan oleh Ekzema Atopik

Rawatan Ekzema Atopik

Eksim atopik dapat bertahan lama. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda mungkin perlu mencuba pelbagai rawatan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk mengawal gejala anda. Walaupun rawatan berjaya, tanda dan simptom boleh kembali pada bila-bila masa.

Oleh itu, penting untuk mengenali keadaannya lebih awal supaya anda dapat memulakan rawatan. Sekiranya pelembap biasa dan langkah rawatan diri yang lain tidak membantu, doktor anda mungkin mencadangkan satu atau lebih rawatan berikut:

  • Ubat Krim. Doktor anda mungkin menetapkan krim yang mengawal gatal dan membantu memperbaiki kulit, seperti krim atau salap kortikosteroid. Sapukan seperti yang diarahkan, setelah anda melembapkan kulit anda. Walau bagaimanapun, harus difahami bahawa penggunaan ubat ini secara berlebihan dapat menyebabkan kesan sampingan, termasuk penipisan kulit. Krim lain yang boleh digunakan adalah ubat yang disebut calcineurin inhibitor - seperti tacrolimus (Protopic) dan pimecrolimus (Elidel). Walau bagaimanapun, mereka mempengaruhi sistem imun. Ubat ini digunakan oleh orang yang berumur lebih dari 2 tahun untuk membantu mengawal reaksi kulit. Sapukan seperti yang diarahkan, setelah anda melembapkan kulit anda. Elakkan juga cahaya matahari yang kuat semasa menggunakan produk ini.
  • Perubatan untuk Melawan Jangkitan . Doktor anda juga akan menetapkan krim antibiotik jika kulit anda mempunyai jangkitan bakteria, luka terbuka, atau retak. Dia mungkin mengesyorkan antibiotik oral jangka pendek untuk merawat jangkitan.
  • Ubat Lisan untuk Mengawal Keradangan . Untuk kes yang lebih teruk, doktor anda mungkin menetapkan kortikosteroid oral seperti prednison. Ubat ini berkesan tetapi tidak boleh digunakan dalam jangka masa panjang kerana berpotensi menimbulkan kesan sampingan yang serius.

Baca juga: Eksim Atopik pada Kanak-kanak, Bagaimana Mengatasinya?

  • Ubat Suntikan. Ini adalah pilihan baru untuk kes eksim yang teruk. Pentadbiran Makanan dan Dadah AS baru-baru ini meluluskan ubat jenis antibodi monoklonal yang disebut dupilumab (Dupixent). Ia digunakan untuk mengubati orang yang menderita penyakit yang teruk yang tidak bertindak balas dengan baik terhadap pilihan rawatan lain. Namun, kerana agak baru, tidak ada catatan panjang mengenai seberapa baik ubat ini merawat eksim atopik. Namun, ia cukup selamat jika digunakan seperti yang diarahkan.
  • Terapi Pembalut Basah . Rawatan intensif lain yang berkesan untuk dermatitis atopik yang teruk melibatkan pembersihan kawasan yang terkena dengan kortikosteroid topikal dan pembalut basah. Kadang kala ini dilakukan di hospital untuk orang yang mengalami luka yang teruk kerana memerlukan kepakaran perawatan dan rawatan pakar.
  • Terapi Cahaya. Rawatan ini digunakan untuk orang yang tidak sembuh dengan rawatan topikal atau yang cepat berulang setelah rawatan. Bentuk terapi cahaya yang paling mudah (fototerapi) melibatkan mendedahkan kulit kepada cahaya matahari semula jadi yang terkawal. Bentuk lain menggunakan ultraviolet A buatan (UVA) dan jalur sempit ultraviolet B (UVB) sama ada bersendirian atau dengan ubat. Walaupun berkesan, terapi cahaya jangka panjang mempunyai kesan berbahaya, termasuk penuaan kulit pramatang dan peningkatan risiko barah kulit. Atas sebab ini, fototerapi lebih jarang digunakan pada anak kecil dan tidak diberikan kepada bayi.

Baca juga: Bolehkah Kulit kembali licin selepas terkena ekzema?

Terdapat beberapa jenis rawatan untuk eksim atopik. Sekiranya anda mengalami simptom yang serupa dengan eksim atopik, anda juga boleh membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu . Doktor akan membantu memberikan rawatan awal untuk mengelakkan gejala menjadi lebih teruk. Mari gunakan telefon pintar -mu sekarang, dan manfaatkan ciri sembang di , bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Dermatitis Atopik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Dermatitis Atopik.
Persatuan Ekzema Nasional. Diakses pada tahun 2020. Dermatitis Atopik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found