Faktor Risiko Yang Meningkatkan Jari Pencetus

Jakarta - Adakah anda pernah mengalami jari yang kaku semasa dalam perjalanan? Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami jari pencetus . Keadaan ini berlaku apabila jari menjadi kaku dalam keadaan bengkok atau meregang.

Jari pencetus berlaku apabila sarung pelindung yang mengelilingi tendon jari menjadi meradang (meradang). Keadaan ini menyukarkan tendon untuk bergerak dengan bebas, sehingga jari menjadi kaku pada kedudukan yang sama.

Baca juga: Inilah Punca Pemicu Jari

Punca dan Faktor Risiko Jari Pencetus

Sebab jari pencetus tidak diketahui pasti. Namun, disyaki terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risikonya jari pencetus, termasuk:

  • Faktor usia, yang berumur lebih dari 45 tahun;

  • Tekanan berlebihan pada masa yang lama pada jari;

  • Genggam objek dengan kuat untuk masa yang lama;

  • Pernah mengalami kecederaan pada tapak tangan atau pangkal jari;

  • Mempunyai artritis reumatoid, diabetes, dan gout.

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko ini dan mengalami gejala fizikal seperti jari yang kaku, benjolan di pangkal jari, atau bunyi ketika jari dibengkokkan dan diluruskan, anda harus segera berjumpa doktor. . Sekiranya diperlukan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor secara langsung di talian di hospital pilihan di sini.

Baca juga: Diagnosis Pemicu Jari dengan Pemeriksaan Ini

Pelbagai Pilihan Rawatan Jari Pencetus

Jari yang kaku boleh mengganggu aktiviti, terutamanya jika ia berulang kali dan dalam jangka masa panjang. berita baik, jari pencetus termasuk penyakit yang boleh diubati. Berikut adalah pilihan rawatan untuk merawat jari yang kaku kerana: jari pencetus :

  • Rehatkan jari anda aktiviti berulang. Contohnya, aktiviti memegang telefon bimbit dan menaip. Ini bertujuan untuk melegakan keradangan selubung tendon jari;

  • Kompres sejuk untuk mengurangkan rasa sakit dan benjolan di pangkal jari. Gunakan air sejuk untuk memampatkan jari selama 10-15 minit. Atau, anda boleh merendam jari kaku di dalam air suam selama beberapa minit;

  • belah tangan, yang merupakan alat khas untuk menjaga jari yang mengalami kekakuan daripada membengkok semasa tidur. Peranti ini juga dapat merehatkan sarung tendon yang meradang agar kembali normal. Penggunaan pemecahan tangan disyorkan selama 6 minggu sehingga gejala jari pencetus mengurangkan;

  • Ambil ubat penahan sakit dan ubat anti-radang seperti ibuprofen dan paracetamol. Ubat ini berguna untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan yang berlaku di jari kerana jari pencetus . Sekiranya perlu, ubat steroid disuntik dua kali ke sarung tendon untuk merawat keradangan;

  • Operasi, disyorkan jika tidak ada cara lain untuk mengatasi kekejangan jari. Terdapat dua jenis pembedahan yang mungkin dilakukan, iaitu pembedahan terbuka dan pembedahan perkutan. Dalam pembedahan terbuka, doktor membuat sayatan kecil di pangkal jari dan memotong bahagian sarung tendon yang meradang. Dalam pembedahan perkutan, doktor memasukkan jarum ke dalam tisu di sekitar tendon yang meradang dan menggerakkannya untuk menghentikan penyempitan.

Baca juga: Alami Pencetus Jari, Lakukan Rawatan Ini

Oleh itu, pastikan anda tidak melakukan aktiviti berlebihan yang melibatkan jari anda. Sekiranya anda mula merasa tidak selesa, anda harus segera menghentikan aktiviti dan berehat sebentar untuk mengelakkan kekejangan jari.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found