Ketahui 4 Jenis Sakit Dada yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Sakit dada adalah keadaan yang tidak boleh diabaikan, kerana mempunyai pelbagai kemungkinan penyebabnya. Dalam kebanyakan kes, sakit dada berkaitan dengan jantung. Selain itu, sakit dada juga boleh disebabkan oleh masalah pada paru-paru, esofagus, otot, tulang rusuk, atau saraf.

Beberapa keadaan yang menyebabkan sakit dada boleh menjadi serius dan mengancam nyawa. Sakit dada dapat dirasakan di mana sahaja, dari leher hingga bahagian atas perut. Semuanya bergantung pada jenis sakit dada, sensasinya boleh menjadi tajam, tajam, menusuk, kencang, dan menekan.

Baca juga: Adakah Minyak Zaitun Betul untuk Kesihatan Jantung?

Ketahui Jenis-Jenis Sakit Dada

Apabila anda mengalami sakit dada, kebanyakan orang menganggap anda mungkin mengalami serangan jantung. Walaupun sakit dada adalah gejala serangan jantung, ia juga boleh disebabkan oleh banyak keadaan lain. Jenis sakit dada berikut perlu diketahui:

 1. Punca Berkaitan Jantung

Sebilangan sakit dada yang berkaitan dengan jantung, iaitu:

 • Serangan jantung. Keadaan ini disebabkan oleh aliran darah yang tersekat, selalunya dari pembekuan darah ke otot jantung.
 • angina. Keadaan ini adalah istilah untuk sakit dada yang disebabkan oleh aliran darah yang lemah ke jantung. Keadaan ini sering disebabkan oleh penumpukan plak tebal di dinding dalaman arteri yang membawa darah ke jantung. Plak menyempitkan arteri dan menyekat bekalan darah jantung, terutamanya semasa melakukan aktiviti.
 • Pembedahan aorta. Keadaan yang mengancam nyawa ini melibatkan arteri utama yang berasal dari jantung (aorta). Sekiranya lapisan dalam saluran darah berpisah, darah dipaksa di antara lapisan dan boleh menyebabkan aorta pecah.
 • Perikarditis. Keadaan ini adalah radang kantung yang mengelilingi jantung. Biasanya menyebabkan sakit tajam yang semakin teruk ketika anda menarik nafas atau ketika anda berbaring.

Baca juga: 5 Punca Sakit Dada pada Wanita

2. Sakit Dada Kerana Pencernaan

Kesakitan dada boleh disebabkan oleh gangguan sistem pencernaan, seperti:

 • Senak. Sensasi terbakar yang menyakitkan di belakang tulang dada berlaku apabila asid perut keluar dari perut ke dalam tiub yang menghubungkan tekak ke perut (esofagus).
 • Gangguan menelan. Gangguan kerongkongan menjadikan sukar menelan malah menyakitkan.
 • Masalah pundi hempedu atau pankreas. Batu empedu atau keradangan pundi hempedu atau pankreas boleh menyebabkan sakit perut yang memancar ke dada.

3. Punca Otot dan Tulang

Beberapa jenis sakit dada berkaitan dengan kecederaan dan masalah lain yang mempengaruhi struktur yang membentuk dinding dada, termasuk:

 • Costochondritis. Dalam keadaan ini, tulang rawan, tulang rusuk, menjadi radang dan menyakitkan.
 • Sakit otot. Sindrom nyeri kronik, seperti fibromyalgia, boleh menyebabkan sakit dada yang berkaitan dengan otot yang berterusan.
 • Tulang rusuk yang cedera. Tulang rusuk yang lebam atau patah boleh menyebabkan sakit dada.

Baca juga: Adakah benar bahawa penghidap anemia tidak boleh memakan timun?

4. Punca Berkaitan Paru

Banyak gangguan paru-paru boleh menyebabkan sakit dada, termasuk:

 • Embolisme pulmonari. Berlaku apabila gumpalan darah masuk dalam arteri pulmonari, menyekat aliran darah ke tisu paru-paru.
 • Keseronokan. Sekiranya selaput yang menutup paru-paru menjadi radang, ia boleh menyebabkan sakit dada yang semakin teruk ketika anda menyedut atau batuk.
 • Paru-paru terkoyak. Sakit dada yang berkaitan dengan paru-paru yang koyak biasanya berlaku secara tiba-tiba dan berlangsung berjam-jam. Keadaan ini menyebabkan sesak nafas.
 • Hipertensi paru. Keadaan ini berlaku apabila badan mempunyai tekanan darah tinggi di arteri yang membawa darah ke paru-paru, yang boleh menyebabkan sakit dada.

Ini adalah jenis sakit dada yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda atau orang yang berdekatan dengan anda mengadu sakit dada yang tidak tertanggung, anda harus segera pergi ke hospital. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital terdekat melalui aplikasi . Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2021. Sakit Dada.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. 3 Jenis Sakit Dada yang Tidak Akan Membunuh Anda
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Sakit Dada Saya?