Inilah Apa Yang Disertakan Senggugut Tidak Semula jadi

, Jakarta - Menstruasi berlaku ketika rahim melapisi lapisannya sebulan sekali. Lapisan melewati bukaan kecil di leher rahim dan keluar melalui saluran faraj. Beberapa kesakitan, kekejangan, dan ketidakselesaan semasa haid adalah perkara biasa.

Haid yang menyakitkan juga disebut senggugut. Terdapat dua jenis senggugut, primer, dan sekunder. Dismenorea primer berlaku pada wanita yang mengalami kesakitan sebelum dan semasa haid.

Wanita yang mempunyai tempoh normal yang menyakitkan di kemudian hari mungkin mengalami senggugut sekunder. Keadaan yang mempengaruhi rahim atau organ pelvis lain, seperti endometriosis atau fibroid rahim, boleh menyebabkan ini.

Sebilangan wanita berisiko lebih tinggi mengalami haid yang menyakitkan. Risiko ini merangkumi:

Baca juga: Sakit Perut Bawah semasa Menstruasi, Ini adalah Senggugut

 1. Bawah 20 tahun

 2. Mempunyai sejarah keluarga dalam tempoh yang menyakitkan

 3. Asap

 4. Mengalami pendarahan berat dengan haid

 5. Mengalami haid yang tidak teratur

 6. Tidak pernah mempunyai bayi

 7. Capai akil baligh sebelum usia 11 tahun

 8. Hormon yang disebut prostaglandin mencetuskan pengecutan otot di rahim yang merembeskan lapisan. Pengecutan ini boleh menyebabkan kesakitan dan keradangan. Tahap prostaglandin meningkat sebelum haid bermula.

Tempoh haid yang menyakitkan juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang mendasari, seperti:

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Dilakukan Untuk Meringankan Senggugut

 • Sindrom Pramenstruasi (PMS)

Sekumpulan gejala yang disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan yang berlaku 1 hingga 2 minggu sebelum haid bermula dan hilang setelah seorang wanita mula berdarah

 • Endometriosis

Keadaan perubatan yang menyakitkan di mana sel-sel dari lapisan rahim tumbuh di bahagian lain badan, biasanya di tuba falopi, ovari, atau tisu yang melapisi pelvis

 • Fibroid di Rahim

Tumor bukan barah yang boleh menekan rahim atau menyebabkan haid dan kesakitan yang tidak normal

 • Penyakit Keradangan Pelvis (PID)

Jangkitan rahim, saluran tuba, atau ovari yang sering disebabkan oleh bakteria kelamin yang menyebabkan keradangan pada organ pembiakan dan kesakitan

 • Adenomiosis

Keadaan yang jarang berlaku di mana lapisan rahim tumbuh ke dinding otot rahim dan boleh menyakitkan kerana menyebabkan keradangan dan tekanan

 • Stenosis serviks

Keadaan yang jarang berlaku di mana serviks sangat kecil sehingga melambatkan aliran haid dan menyebabkan peningkatan tekanan di dalam rahim yang mengakibatkan kesakitan

Baca juga: Ini adalah 5 sebab mengapa wanita haid tidak dapat berpuasa

Rawatan di rumah mungkin berjaya melegakan tempoh haid yang menyakitkan dan mungkin termasuk menggunakan pemanas pada pelvis atau punggung, mengurut perut, mandi air panas, melakukan senaman fizikal biasa, makan makanan ringan dan berkhasiat, mengamalkan teknik relaksasi atau yoga.

Di samping itu, ambil ubat anti-radang, seperti ibuprofen beberapa hari sebelum jangkaan anda, ambil vitamin B6, vitamin B-1, vitamin E, asid lemak omega-3, kalsium, dan suplemen magnesium, dan kurangkan pengambilan garam anda , alkohol, kafein, dan alkohol gula untuk mencegah kembung, dan angkat kaki atau berbaring dengan lutut dibengkokkan.

Sekiranya rawatan di rumah tidak menghilangkan sakit haid, terdapat beberapa pilihan rawatan perubatan. Doktor anda juga boleh menetapkan ubat-ubatan yang merangkumi:

 • Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID)

 • Penghilang rasa sakit ini mungkin merangkumi pilihan bebas, seperti ibuprofen (Advil dan Motrin IB) atau naproxen sodium (Aleve).

 • Antidepresan

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai senggugut yang tidak wajar, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .