Tabiat yang dapat memutihkan wajah

, Jakarta - Memiliki kulit wajah yang sihat, putih, dan cerah umumnya menjadi impian banyak orang, terutama wanita. Malangnya, tidak semua orang bernasib baik kerana mendapat kulit impian mereka. Sebilangan dari mereka terpaksa mengatasi pelbagai masalah kulit wajah.

Sebenarnya, untuk mendapatkan kulit wajah yang putih, cerah, dan sihat sebenarnya tidak sukar. Terdapat beberapa cara dan tabiat yang dapat membantu anda menjaga kulit wajah yang sihat. Jadi, apa cara untuk memutihkan kulit wajah?

Baca juga: Adakah selamat memutihkan wajah anda dengan bahan semula jadi?

1. Mandi dengan kerap dan hadkan air panas

Salah satu cara untuk menjadikan kulit wajah cerah dapat dengan cara yang cukup sederhana seperti mandi dengan kerap. Selain itu, hadkan penggunaan air panas atau mandi terlalu lama. Tujuannya adalah untuk mengekalkan kelembapan kulit.

Elakkan juga menggunakan sabun muka yang dapat mengikis kandungan minyak pada kulit. Elakkan sabun yang mengandungi perengsa kerana boleh mengeringkan kulit.

2. Penyelenggaraan dan Pembersihan Secara Berkala

Cara memutihkan kulit wajah, tentunya mesti menjaga dan membersihkannya secara berkala setiap hari. Cuba membersihkan kulit wajah anda dua kali sehari dengan pencuci muka yang sesuai dengan kulit anda. Sekiranya perlu, gunakan toner muka untuk menghilangkan kotoran dan minyak yang masih melekat pada kulit.

Jangan lupa menggunakan pelembap wajah mengikut jenis kulit anda. Tujuannya adalah untuk menjaga kelembapan kulit dengan betul. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonannya , mengenai toner, pelembap, atau produk kecantikan yang kekal untuk kulit anda.

3. Gunakan Pelindung Matahari secara berkala

Cara memutihkan kulit wajah juga boleh menggunakan pelindung matahari secara berkala. Yang perlu diingat, jangan hanya menggunakan pelindung matahari ketika matahari bersinar.

Sinar UV masih dapat menembusi awan dan membuat kulit terdedah walaupun matahari tidak panas. Untuk hasil maksimum, cuba pilih pelindung matahari yang mengandungi sekurang-kurangnya SPF 24.

Baca juga: Ketahui Kegunaan Vitamin C untuk Kesihatan Kulit

Selain itu, jangan lupa menggunakan pelindung matahari walaupun anda berada di dalam rumah. Kerana sinar UV dapat melewati kaca. Menurut kajian yang diterbitkan dalam JAMA Ophthalmology, kebanyakan kaca depan kereta hanya dapat menahan 96 peratus sinar UV secara purata.

Sementara itu, kaca sisi hanya tahan 71 peratus. Baiklah, jelas ada kemungkinan sinar matahari dapat menembusnya dan merosakkan kulit anda. Jadi, jangan lupa menggunakan pelindung matahari, OK!

4. Elakkan Pencetus Tekanan

Cara memutihkan kulit wajah atau menjaga kesihatannya adalah dengan mengelakkan perkara-perkara yang boleh mencetuskan tekanan. Tekanan bukan sahaja menyebabkan masalah psikologi, kerana tekanan mental ini juga boleh mempengaruhi kulit wajah.

Tekanan yang tidak terkawal dapat menjadikan kulit lebih sensitif dan mencetuskan jerawat dan masalah kulit yang lain. Nah, untuk mendorong kulit yang sihat dan minda yang sihat, ambil langkah untuk menguruskan tekanan dengan baik.

5. Gunakan Lightening Cream

Cara memutihkan kulit wajah juga dapat melalui penggunaan krim pencerah. Whitening cream atau lotion adalah produk yang boleh menjadikan kawasan kulit gelap lebih cerah. Krim ini berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran melanin atau pigmen yang memberikan warna kulit.

Baca juga: Mempunyai kulit sensitif, ini adalah rawatan wajah yang tepat

Perkara yang perlu dititikberatkan, jangan hanya memilih atau menggunakan krim pencerah. Kerana, ada beberapa krim pencerah yang mengandungi merkuri yang membahayakan kesihatan.

Beberapa krim pencegahan juga boleh mencetuskan kerengsaan pada kulit, terutama pada kulit yang sensitif. Oleh itu, tanya doktor kulit terlebih dahulu sebelum memilih atau menggunakan krim ini.

Anda boleh membeli ubat atau vitamin untuk merawat masalah kulit wajah menggunakan aplikasi . Walau bagaimanapun, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai masalah kulit wajah anda. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 5 Tabiat Mengejutkan untuk Kulit Terbaik yang Pernah
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Dapatkan Kulit Yang Bersinar
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penjagaan kulit: 5 petua untuk kulit yang sihat

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found