Inilah Kesan Kekerasan Verbal di Ospek terhadap Remaja

, Jakarta - Baru-baru ini, video viral ospek atau pengenalan kehidupan kampus pelajar baru (PKKMB) dalam talian di talian diadakan oleh salah satu fakulti universiti awam di Surabaya. Video itu menunjukkan rakaman pelajar baru (maba) yang ditengking oleh senior mereka. Alasannya adalah bahawa pelajar baru dimarahi kerana tidak memakai atribut penuh seperti yang dinyatakan dalam peraturan.

Sebenarnya, aspek keganasan lisan dari warga emas ini sering berlaku selama bertahun-tahun yang didakwa membentuk mentaliti pelajar yang lebih kuat dan berdisiplin. Namun, menurut beberapa ahli psikologi, kaedah ini tidak lagi relevan. Kekerasan verbal tidak akan berkesan dalam membuat pelajar patuh, malah akan memberi kesan yang lebih negatif.

Baca juga: Petua Kuat untuk Berpindah dari bekas kekasih

Kesan Kekerasan Verbal Terhadap Remaja

Penyalahgunaan verbal adalah bentuk penderaan emosi di mana seseorang menggunakan kata-kata atau ancaman untuk menunjukkan kekuatan dan kawalan terhadap seseorang. Dalam kes prospek kampus, biasanya dilihat dari sikap senioriti pada pelajar junior. Teriakan atau kekerasan lisan boleh menyebabkan penerima menjadi tertekan, takut, malu, dan rendah diri.

Kesan negatif yang disebabkan oleh kekerasan lisan tidak dapat dilihat dari luar. Walau bagaimanapun, peristiwa ini akan meninggalkan kesan psikologi negatif yang sering menyukarkan seseorang untuk melupakannya.

Kedua-dua kanak-kanak dan remaja akhir yang telah menjadi pelajar adalah kumpulan yang terdedah untuk mengalami kesan buruk dari kekerasan verbal. Daripada mendisiplin dan membentuk mentaliti yang kuat, buli dengan menjerit atau penyalahgunaan lisan boleh menyebabkan pelajar berkembang menjadi individu yang mempunyai keyakinan diri yang rendah.

Keganasan verbal dari warga emas di ospek sebenarnya menjadikan remaja mempunyai perspektif yang buruk terhadap diri mereka sendiri, persekitaran mereka, dunia, dan persekitaran kampus. Seseorang juga boleh menunjukkan sikap menarik diri atau antisosial. Di samping itu, mereka cenderung mengalami penurunan pencapaian akademik dan membentuk hubungan yang tidak sihat dengan rakan pelajar.

Sekiranya keadaan mental terganggu, seseorang boleh mengalami kemurungan hingga gangguan tekanan selepas trauma (PTSD) yang boleh merosakkan kualiti hidup keseluruhan.

Atas sebab ini, perlu diketahui bahawa pelaksanaan tempoh orientasi ospek atau kampus mesti dikaji dan disesuaikan dengan objektifnya. Sekiranya tujuan ospek adalah untuk memperkenalkan kampus dan kehidupan di dalamnya, maka berteriak atau kekerasan lisan tidak akan relevan dan berkesan.

Baca juga: Ini adalah risiko kesihatan mental yang dialami oleh mangsa keganasan seksual

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda menjadi mangsa keganasan lisan

Sekiranya anda merasa menjadi mangsa penderaan lisan, percayai naluri anda. Perlu diingat bahawa ada kemungkinan tindakan pelaku menjadi semakin ganas. Setelah anda menyedarinya, anda harus memutuskan bagaimana menanganinya. Berurusan dengan penyalahgunaan lisan mungkin kelihatan mudah, tetapi peluang untuk berjaya adalah tipis.

Harap maklum, anda tidak bertanggungjawab atas tingkah laku orang lain. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan semasa anda menjadi mangsa penderaan lisan:

  • Tetapkan had. Mula enggan terlibat dalam hujah yang tidak masuk akal. Beritahu mereka bahawa anda tidak akan bertindak balas atau mengabaikan apa yang dia katakan.
  • Hadkan pendedahan pelaku terhadap penderaan lisan sebanyak mungkin. Sekiranya anda melakukan perjalanan dalam lingkungan sosial yang sama, anda harus membuat keputusan yang sukar. Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan orang itu sama sekali, cuba perhatikan situasi di mana orang lain berada di sekitar.
  • Putuskan hubungan dengan pelaku apabila anda sudah bersedia. Berpisah dengan penyalahgunaan lisan boleh menjadi sukar dalam beberapa keadaan. Terutama jika anda terpaksa berada di persekitaran yang sama (contohnya persekitaran kampus dan jurusan akademik yang sama).

Baca juga: Harus Tahu, Tanda Keganasan Emosi dalam Hubungan

Sekiranya keadaan sukar, anda mungkin perlu berbincang dengan ahli psikologi melalui aplikasinya . Kadang-kadang perspektif orang di luar persekitaran anda dapat membantu anda melihat sesuatu dari perspektif baru dan mengetahui apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Penyalahgunaan Verbal? Cara Mengenali Tingkah Laku Kesalahan dan Apa Yang Perlu Dilakukan Selanjutnya
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah penyalahgunaan lisan itu?
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengenali Penyalahgunaan dan Pembuli Verbal