Kepentingan Melindungi Kulit dari Matahari semasa Kehamilan

, Jakarta - Melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari adalah perkara penting yang harus dilakukan, sama ada anda hamil atau tidak. Walau bagaimanapun, wanita hamil mungkin harus lebih berhati-hati dan melindungi kulit dari sinar matahari. Sebab apa?

Pendedahan cahaya matahari, terutama dalam jumlah yang banyak dan berlebihan boleh mencetuskan gangguan kulit. Ini boleh menyebabkan penuaan pramatang meningkatkan risiko barah kulit. Berita buruknya ialah kulit wanita hamil cenderung menjadi lebih sensitif dan mudah terbakar. Ia juga menyebabkan kesan pendedahan cahaya matahari menjadi lebih teruk. Oleh itu, penting untuk melindungi kulit dari sinar matahari semasa kehamilan.

Baca juga: Ini adalah 4 vitamin penting yang diperlukan oleh ibu hamil

Petua Berjemur untuk Wanita Hamil

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud wanita hamil tidak boleh terkena sinar matahari sama sekali. Berjemur di bawah sinar matahari juga boleh memberi kesan yang baik pada tubuh. Wanita hamil masih dibenarkan berjemur, tetapi ada beberapa faktor yang mesti dipertimbangkan atau disesuaikan agar aktiviti berjemur masih selamat dilakukan.

Sekiranya dilakukan dengan betul, berjemur di bawah sinar matahari dapat memberi manfaat bagi wanita hamil dan juga janin yang mereka bawa. Cahaya matahari adalah sumber semula jadi vitamin D. Wanita hamil yang mendapat paparan sinar matahari yang betul dikatakan mempunyai sistem imun yang lebih baik, menjaga kesihatan mata, dan meningkatkan kesihatan tulang wanita hamil. Manfaat cahaya matahari sebenarnya juga dapat dirasakan dan mempengaruhi perkembangan janin.

Walau bagaimanapun, berjemur di bawah sinar matahari tidak boleh dilakukan secara sembarangan oleh wanita hamil. Pendedahan cahaya matahari sebenarnya dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami dehidrasi, penuaan pramatang, dan juga barah kulit. Untuk lebih selamat, ada beberapa petua yang boleh digunakan jika wanita hamil ingin berjemur di bawah sinar matahari, termasuk:

1. Melindungi Kulit

Salah satu petua berjemur yang selamat untuk wanita hamil adalah melindungi kulit dengan pelindung matahari atau pelindung matahari pelindung matahari . Ibu boleh mencuba menggunakan pelindung matahari dengan sekurang-kurangnya SPF 30 sebelum berjemur. Perkara ini penting dilakukan untuk mengurangkan risiko kulit ibu terbakar dan mengurangkan risiko barah kulit. Pastikan untuk memilih pelindung matahari yang mengandungi bahan-bahan yang selamat dan gunakan semula pelindung matahari setiap dua jam.

Baca juga: Pengambilan vitamin D semasa kehamilan dapat meningkatkan kecerdasan kanak-kanak

2. Menutupi Perut

Semasa berjemur di bawah sinar matahari, pastikan perut ibu tidak terdedah. Kerana, ia dapat menjadikan garis hitam yang biasa pada perut wanita hamil menjadi lebih gelap. Sekiranya demikian, ibu mungkin merasa tidak selesa dan tidak yakin. Selain menutupi perut, wanita hamil juga disarankan untuk memakai pakaian yang longgar dan berwarna terang. Penting untuk melindungi kulit dari cahaya matahari langsung.

3. Minum banyak air

Untuk lebih selamat, wanita hamil juga disarankan untuk minum banyak air ketika berjemur. Dengan cara itu, risiko dehidrasi atau kekurangan cecair badan dapat dielakkan. Ini dapat mengelakkan gejala seperti pening, kelemahan, dan kehilangan kesedaran.

4. Jangan Terlalu Lama

Untuk lebih selamat, hadkan waktu berjemur. Wanita hamil tidak boleh berjemur terlalu lama dan memilih masa yang tepat. Cuba berjemur pada waktu pagi atau petang selama 5-10 minit.

Baca juga: Pengambilan vitamin D semasa mengandung dapat meningkatkan kecerdasan kanak-kanak

Sekiranya wanita hamil mempunyai masalah kesihatan atau aduan, cuba beritahu doktor mengenai permohonannya hanya. Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Dapatkan maklumat mengenai menjaga kesihatan semasa mengandung daripada pakar. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Vitamin D dan Kehamilan.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Adakah Selamat Berjemur atau Menggunakan Tempat Tidur Sunbed Semasa Kehamilan?
Benjolan. Diakses pada tahun 2020. Cara Memilih Pelindung Matahari yang Selamat Kehamilan.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Keselamatan Berjemur Semasa Hamil.