Komplikasi Yang Boleh Disebabkan oleh Epididymitis

, Jakarta - Bukan hanya wanita yang perlu memperhatikan kesihatan kawasan intim mereka, lelaki juga perlu tahu. Lelaki digalakkan untuk menjaga kesihatan alat kelaminnya kerana semua bahagian tubuh ini adalah aset yang berharga. Salah satu penyakit kelamin yang perlu diketahui oleh orang ramai adalah epididimitis. Penyakit ini bukan sahaja boleh menyebabkan sakit pada zakar, tetapi juga boleh menyebabkan komplikasi serius. Oleh itu, jangan memandang rendah epididimitis. Dapatkan maklumat mengenai beberapa komplikasi yang boleh disebabkan oleh epididimitis di sini.

Apa itu Epididymitis?

Epididymitis adalah keadaan di mana epididimis menjadi radang disebabkan oleh jangkitan atau penyakit kelamin. Epididymitis adalah tiub yang terletak di belakang testis dan menghubungkan testis dengan testis vas deferens , untuk terus ke saluran ejakulasi, saluran kencing, dan prostat semasa ejakulasi. Fungsi saluran ini adalah sebagai tempat penyimpanan serta menyalurkan sperma dari testis ke uretra. Tetapi apabila seorang lelaki mengalami epididimitis, saluran itu membengkak, menyebabkan kesakitan. Keradangan yang berlaku pada epididimitis juga boleh merebak ke testis epididymo-orchitis .

Lelaki dari semua peringkat usia menghadapi risiko penyakit ini, tetapi epididimitis paling kerap berlaku di antara usia 19-35 tahun.

Komplikasi Epididymitis

Epididimitis biasanya dicirikan oleh rasa sakit dan pembengkakan skrotum (kantung yang menutupi testis) yang boleh ringan hingga parah. Keadaan keradangan yang sudah teruk malah menyukarkan pesakit untuk berjalan kerana kesakitan yang teruk. Jangkitan ini juga boleh menjadi sangat teruk dan merebak ke kawasan zakar yang berdekatan. Berikut adalah beberapa komplikasi yang boleh berlaku apabila epididimitis teruk:

 • Demam .
 • Kemunculan abses (nanah) di skrotum.
 • Mengurangkan kesuburan.
 • Lapisan kulit skrotum koyak.
 • Kematian tisu testis kerana kekurangan darah jangkitan testis ).

Cara Merawat Epididimitis

Itulah sebabnya mengapa epididimitis perlu segera dirawat agar keradangan tidak menyebabkan komplikasi. Rawatan epididimitis bertujuan mengatasi jangkitan dan melegakan gejala yang timbul. Salah satu cara adalah dengan mengambil dadah. Ubat berikut biasanya digunakan untuk merawat epididimitis:

 • Antibiotik. Pesakit mesti mengambil antibiotik sehingga kehabisan, walaupun keadaannya bertambah baik. Ini untuk memastikan jangkitan hilang sepenuhnya. Contoh antibiotik yang biasanya diresepkan oleh doktor adalah: doxycycline dan ciprofloxacin .
 • Pelega kesakitan. Untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh epididimitis, doktor boleh menetapkan ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen.

Selain ubat, ada beberapa cara lain yang boleh dilakukan orang untuk membantu melegakan gejala epididimitis:

 • Rehat dengan berbaring di atas katil dengan skrotum yang dibangkitkan (dibantu oleh sokongan), sekurang-kurangnya 2 hari.
 • Kompres skrotum dengan air sejuk.
 • Buat masa ini, jangan angkat berat lagi.

Sekiranya ubat tidak berfungsi untuk merawat epididimitis, doktor biasanya akan mengesyorkan pembedahan. Prosedur ini juga harus dilakukan ketika nanah telah berkembang di epididimis. Dalam kes epididimitis yang lebih teruk, epididimektomi harus dilakukan, iaitu pembedahan membuang saluran epididimis.

Namun, pencegahan lebih baik daripada mengubati. Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah terjadinya epididimitis adalah dengan menggunakan kondom jika anda ingin melakukan hubungan seks atau melakukannya dengan hanya satu orang. Sebabnya, mempunyai beberapa pasangan atau melakukan hubungan seks yang tidak selamat boleh menjadi kaedah penularan jangkitan kelamin yang boleh menyebabkan epididimitis.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan alat kelamin, berjumpa dengan doktor anda secara langsung menggunakan aplikasi tersebut . Jangan malu, anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

 • Puan P Sakit? Hati-hati dengan Epididimitis
 • 4 Penyakit Menular Seksual pada Lelaki yang Perlu Anda Ketahui
 • Encik. Q Bau? Mungkin 4 perkara ini menjadi alasan