6 Tanda Tekanan pada Kanak-kanak

, Jakarta - Jika selama ini anda berfikir bahawa tekanan hanya berlaku pada mereka yang sudah dewasa, anda salah. Kerana, ternyata tekanan juga boleh terjadi pada anak-anak, anda tahu. Walaupun mereka berada dalam kandungan, tekanan yang dialami oleh ibu boleh mempengaruhi janin.

Dalam tinjauan yang dilakukan di Amerika Syarikat terhadap 432 kanak-kanak berusia 5-13 tahun, dinyatakan bahawa 72 peratus kanak-kanak mengalami tekanan, yang ditunjukkan oleh tingkah laku negatif, selama 12 bulan terakhir.

Tingkah laku negatif yang ditunjukkan juga berbeza. Sebilangan besar datang dari ibu bapa dan orang dewasa di sekitar mereka tidak memahami ini sebagai gejala kemurungan. Kerana, kanak-kanak cenderung tidak dapat menyatakan dengan jelas apa yang mereka rasakan dan fikirkan. Oleh itu, sebagai ibu bapa, mari kita mengenali beberapa tanda tekanan pada kanak-kanak berikut:

1. Lebih Emosi

Salah satu tanda paling mudah untuk dikesan adalah perubahan keadaan emosi anak. Kanak-kanak yang mempunyai gejala tekanan akan cenderung lebih beremosi berbanding sebelumnya. Dia akan mudah marah, menangis, mengeluh dan membantah semua kata orang di sekelilingnya.

Dia juga akan mudah takut pada semua perkara, dari perkara besar hingga perkara remeh. Seperti takut ditinggalkan oleh ibu bapa, takut ketika berhadapan dengan orang yang tidak dikenali, takut akan kegelapan. Sekiranya biasanya kanak-kanak cenderung berani, maka tiba-tiba menjadi mudah takut seperti ini, berhati-hatilah. Ini boleh menjadi tanda bahawa anak itu mengalami tekanan yang teruk.

2. Suka bersendirian

Kanak-kanak yang mengalami gejala tekanan juga dapat dilihat dari tingkah laku mereka yang cenderung lebih suka bersendirian. Dia akan menarik diri dari semua bentuk interaksi, baik dengan rakan dan keluarga, dan lebih suka menghabiskan masa dengan mengurung biliknya. Tanda-tanda tekanan pada kanak-kanak akan lebih kelihatan apabila dia mula tidak mahu pergi ke sekolah atau meninggalkan rumah. Terutama jika sebelumnya dia adalah anak yang cenderung aktif dan ceria.

3. Perubahan Selera

Tanda lain yang mungkin berlaku pada kanak-kanak yang mengalami tekanan dapat dilihat dari perubahan selera makan. Perubahan selera makan yang terjadi dapat berupa penurunan atau bahkan peningkatan, bergantung pada bagaimana nafsu makan anak sebelumnya. Tetapi biasanya, kanak-kanak yang mengalami tekanan akan cenderung mengalami penurunan selera makan.

4. Mengalami Gangguan Tidur

Seperti pada orang dewasa, tekanan pada kanak-kanak juga akan menyebabkan gangguan pada pola tidur. Dia akan sukar tidur, atau sering bangun secara tiba-tiba di tengah malam kerana mimpi buruk.

5. Tabiat Lama Berulang

Sekiranya kanak-kanak yang berhenti membasahi tempat tidur tiba-tiba kembali membasahi tempat tidur dengan kerap, maka ini mungkin merupakan tanda bahawa anak itu mengalami tekanan. Menurut penyelidikan, kanak-kanak yang mengalami tekanan cenderung mengulangi pelbagai tabiat yang biasa mereka lakukan, seperti membasahi tempat tidur, menghisap jari, atau tidak mahu melepaskan boneka atau mainan kegemaran mereka.

6. Sukar Fokus dan Berkonsentrasi

Kanak-kanak yang mengalami simptom tekanan juga akan mengalami kesukaran apabila diminta untuk fokus dan menumpukan perhatian pada sesuatu. Ini dapat dilihat dari ketidakmampuannya untuk menerima arahan yang diberikan kepadanya, atau dari bahasa badan seperti tatapan kosong dan selalu memandang ke bawah, ketika melakukan aktiviti yang memerlukan tumpuan.

Kesukaran untuk dapat menumpukan perhatian dan menumpukan perhatian juga akan memberi kesan kepada gred akademik kanak-kanak di sekolah. Sekiranya anak anda tiba-tiba mengalami penurunan prestasi, cubalah untuk mengetahui apa yang menyebabkannya, kerana mungkin dia mengalami kesukaran untuk fokus dan menumpukan perhatian, kesan dari gejala tekanan yang dialami.

Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai keibubapaan, atau menginginkan lebih banyak maklumat mengenai tekanan pada anak-anak, anda boleh meminta doktor atau psikologi anda secara langsung dengan menggunakan ciri tersebut Berbual atau Suara / Panggilan video dalam aplikasi . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat secara dalam talian di talian bila-bila masa dan di mana sahaja, dengan aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Ketahui tanda-tandanya, ini adalah 4 cara mudah untuk mengatasi tekanan
  • Ketahui Fakta Mengenai Depresi pada Kanak-kanak
  • Bukan hanya mencegah tekanan, ini adalah 5 faedah membesarkan haiwan