Diabetes Meningkatkan Risiko Gastroparesis Semula jadi

, Jakarta - Diabetes terkenal sebagai gangguan kesihatan yang dapat menjadi "pintu masuk" untuk penyakit lain. Dengan kata lain, penghidap diabetes umumnya mempunyai risiko mengalami penyakit lain, salah satunya adalah gastroparesis. Penyakit ini boleh muncul sebagai komplikasi diabetes yang dihidapinya.

Gastroparesis adalah penyakit yang berlaku kerana gangguan pada otot perut. Gangguan itu kemudian menyebabkan pergerakan gastrik yang mendorong makanan ke usus menjadi lebih perlahan. Walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui, sejarah diabetes dikatakan sebagai salah satu pencetus gastroparesis. Keadaan ini dicirikan oleh gejala mual, muntah, dan merasa kenyang dengan mudah.

Baca juga: 4 Jenis Gangguan Perut

Gastroparesis dan cara mencegahnya

Sehingga kini tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan gastroparesis. Walau bagaimanapun, sejarah diabetes dikatakan dapat meningkatkan risiko. Keadaan ini juga diduga timbul kerana terdapat kerosakan pada saraf yang mengatur pergerakan otot perut. Saraf ini dipanggil saraf vagus. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan saraf ini rosak, salah satunya adalah komplikasi diabetes.

Saraf vagus mengatur semua proses dalam saluran pencernaan manusia, termasuk menghantar isyarat ke otot perut untuk berkontrak, mendorong makanan ke usus kecil. Risiko penyakit ini meningkat kerana diabetes jenis 1 atau 2 yang tidak terkawal, komplikasi dari pembedahan gastrik, hingga jangkitan dan radang perut.

Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh penyakit lain serta kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Oleh itu, pencegahan gastroparesis dapat dilakukan dengan merawat penyakit atau keadaan yang boleh meningkatkan risiko terlebih dahulu. Pada penderita diabetes, disarankan menjalani diet dan ubat-ubatan sesuai dengan cadangan doktor, sehingga kadar gula darah selalu terkawal.

Baca juga: Hati-hati dengan Gejala Diabetes Yang Menyerang Tubuh

Gejala Gastroparesis yang perlu diperhatikan

Terdapat beberapa gejala yang boleh muncul sebagai tanda penyakit ini. Secara amnya, gejala gastroparesis muncul kerana lambung perut dalam mengosongkan makanan. Keadaan ini boleh mencetuskan simptom dalam bentuk rasa kenyang dengan cepat ketika makan, jarang merasa lapar atau masih merasa kenyang walaupun sudah lama perut tidak terisi, kembung dan merasa kenyang.

Di samping itu, keadaan ini juga boleh dicirikan oleh loya dan muntah, pedih ulu hati, sensasi terbakar di kawasan dada, sakit perut, selera makan menurun, dan penurunan berat badan. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan dan harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

Berita buruk, penyakit ini sering tidak disedari. Kerana, gastroparesis dapat muncul tanpa ditandai oleh gejala yang menyerang. Segera pergi ke hospital jika anda mengalami simptom seperti:

  • Kesakitan atau kekejangan teruk di perut dan kawasan sekitarnya.
  • Muntah darah atau muntah berwarna gelap.
  • Muntah untuk jangka masa yang panjang, iaitu lebih dari satu jam.
  • Sakit perut yang tidak hilang.
  • Badannya lemah dan dia merasa seperti akan pingsan.
  • Demam dan sesak nafas.

Sekiranya gastroparesis berlaku kerana diabetes, penghidapnya harus mengetahui tahap gula dalam darah. Ini kerana keadaan ini boleh menyebabkan kadar gula dalam darah terlalu tinggi atau terlalu rendah. Lakukan pemeriksaan berkala ke hospital untuk mengelakkan keadaan bertambah buruk.

Baca juga: Gaya Hidup yang Perlu Hidup Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh cuba bercakap dengan doktor di aplikasi . Sampaikan aduan anda melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
NIH. Diakses pada tahun 2020. Gastroparesis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gastroparesis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gastroparesis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found