Adakah Bermain Kotoran Benar-benar Baik untuk Kanak-kanak?

, Jakarta - Anak-anak yang belum mencapai usia remaja biasanya masih senang bermain di luar rumah. Namun, kadangkala ibu mesti kesal apabila melihat Si Kecil pulang ke rumah dalam keadaan penuh lumpur dan bau busuk. Selain menyukarkan ketika ingin mencuci pakaian, ibu akan risau kerana kuman dan bakteria penyakit boleh melekat di badan sehingga boleh menyebabkan jangkitan yang boleh membuat si kecil anda sakit.

Ibu tidak seharusnya cepat marah dan melarang anak-anak bermain di lumpur, kerana beberapa kajian menunjukkan bahawa kotoran benar-benar membantu mengembangkan sistem imun si kecil. Mungkin sebilangan ibu tidak setuju dengan ini, tetapi cuba tahu bahawa konsep bermain dengan kotoran sebenarnya boleh menyihatkan tubuh.

Bermain Kotoran dan Kaitannya dengan Kekebalan

Mulai sekarang, ibu harus menyingkirkan tanggapan bahawa anak-anak yang bermain kotor akan mengisi badan mereka dengan kuman dan bakteria yang menyebabkan penyakit. Kerana, menurut satu ahli imunologi Dari Amerika Syarikat, alam telah membentuk anak-anak untuk menangani kuman di persekitarannya.

Kemasukan kuman ke dalam tubuh si kecil dapat merangsang sistem ketahanan badan agar berfungsi dengan lebih aktif. Di samping itu, kanak-kanak yang tinggal di persekitaran yang terlalu kebersihan dan jarang bersentuhan dengan najis sebenarnya berpotensi mengembangkan penyakit dan alahan yang lebih teruk. Ini berlaku kerana sistem kekebalan kanak-kanak yang tinggal di persekitaran kebersihan tidak dapat mengenali kuman, bakteria, dan virus yang menyerang mereka. Walaupun ditakuti, sistem ketahanan badan sebenarnya akan menyerang perkara baik yang masuk ke dalam badan.

Kebaikan Kanak-kanak Bermain Kotoran

Selain dapat merangsang sistem kekebalan tubuh dalam melawan penyakit, inilah faedah yang diperoleh si kecil ketika bermain kotor:

  • Hubungan dengan kuman pada awal kehidupan kanak-kanak, termasuk sisa haiwan, sebenarnya dapat mengurangkan risiko masalah jantung pada masa dewasa.

  • Noda kotor seperti lumpur yang menempel pada kulit sebenarnya mengandungi bakteria yang dapat membantu menyembuhkan luka dan tumit yang retak.

  • Bermain kotor akan membantu si kecil melepaskan serotonin di otak yang akan membuat anda berasa santai, meningkatkan mood, dan mengurangkan kegelisahan.

Petua untuk Ibu Bapa Sekiranya Anak-anak Ingin Bermain Kotoran

Walaupun telah disebut bahawa bermain kotor itu baik, ibu tetap meletakkan had pada si kecil ketika dia ingin bermain kotor. Beberapa perkara yang perlu diperhatikan termasuk:

  • Pastikan tanah atau tempat di mana anak anda mahu bermain adalah kawasan yang bebas daripada bahan kimia berbahaya kerana dikhuatiri akan tercemar dengan bahan-bahan ini.

  • Biarkan anak kecil anda berjalan atau merangkak di kawasan tersebut tanpa alas kaki, tetapi pastikan kawasan itu selamat dari duri atau kerikil yang terlalu kasar sehingga berpotensi menyakitinya.

  • Perhatikan semasa anak kecil anda bermain, jangan biarkan dia menelan benda asing atau benda kotor lain.

  • Setelah bermain, segera ajak si kecil membersihkan badannya menggunakan sabun antiseptik.

Cara mendapatkan sistem ketahanan badan dan ketahanan badan yang kuat, pastikan ibu memenuhi pemakanan anak sepenuhnya. Pastikan anak anda selalu makan makanan dengan nutrien lengkap seperti protein, zink, zat besi, vitamin A, dan nutrien lain untuk membantu si kecil anda aktif ketika menjelajahi persekitaran di sekitarnya.

Sekiranya ibu ingin berbincang secara langsung dengan doktor pakar mengenai perkembangan dan perkara lain mengenai si Kecil, dengan permohonannya ibu boleh berbincang secara langsung dengan Sembang, Panggilan Suara / Video di mana sahaja dan bila-bila masa. Ayuh, muat turun permohonan tidak lama lagi di App Store atau Google play!

Baca juga:

  • Perlu Tahu, Baby Swing Boleh Mempengaruhi Kesihatan Orang Kecil
  • Ini adalah 4 perkara yang menjadikan kreativiti kanak-kanak merosot
  • Untuk Berkembang Dengan Pintar, Terapkan 4 Tabiat Ini pada Anak Anda