4 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Tahap Trigliserida Tinggi

, Jakarta - Trigliserida adalah lemak dalam darah. Perbezaannya dengan kolesterol, trigliserida berfungsi menyimpan kalori yang tidak digunakan dan memberi tenaga kepada tubuh. Sementara kolesterol digunakan untuk membina sel dan hormon tertentu. Semasa anda makan, badan anda menukar kalori yang tidak diperlukan. Nah, kalori ini ditukar menjadi trigliserida.

Trigliserida disimpan dalam sel lemak. Kemudian, hormon melepaskan trigliserida untuk tenaga antara waktu makan. Sekiranya anda makan lebih banyak kalori daripada yang boleh dibakar oleh badan anda, maka kadar trigliserida anda mungkin agak tinggi.

Baca juga: 5 Tabiat Yang Boleh Menyebabkan Kolesterol Tinggi

Punca Tahap Trigliserida Tinggi

Melancarkan dari Perubatan Michigan, Berikut adalah perkara yang mencetuskan kadar trigliserida yang tinggi, iaitu:

1. Obesiti

Penyebab trigliserida tinggi yang paling biasa adalah kegemukan. Orang yang gemuk tentu makan lebih banyak daripada bersenam. Nah, kalori dari makanan yang tidak dibakar ini berubah menjadi trigliserida.

2. Minum Alkohol

Minum terlalu banyak alkohol juga boleh mencetuskan peningkatan kadar trigliserida. Minum minuman keras boleh menyebabkan lonjakan tahap trigliserida berbahaya yang dapat memicu keradangan pankreas (pankreatitis).

3. Mempunyai Syarat-Syarat Tertentu

Punca lain dari trigliserida tinggi termasuk diabetes, hipotiroidisme, penyakit buah pinggang, dan gangguan lipid yang diwarisi. Trigliserida tinggi juga merupakan sebahagian daripada sindrom metabolik, sekumpulan masalah perubatan yang meningkatkan risiko serangan jantung, strok dan diabetes.

4. Ubat-ubatan

Kadang-kadang trigliserida tinggi disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti:

 • Diuretik;
 • Estrogen dan progestin;
 • Retinoid;
 • Steroid;
 • penyekat beta;
 • Beberapa imunosupresan;
 • Sebilangan ubat HIV.

Itulah perkara yang meningkatkan tahap trigliserida. Sekiranya anda mengalami keadaan di atas dan bimbang mempunyai kadar trigliserida yang tinggi, hubungi doktor anda untuk mengetahui cara mengatasinya. Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Baca juga: Makanan yang Harus Dielakkan dengan Trigliserida Tinggi

Apakah Nombor Trigliserida Biasa?

Ujian darah adalah salah satu cara untuk menentukan tahap trigliserida di dalam badan. Melancarkan dari Klinik Mayo, Berikut ini mengangkat trigliserida normal hingga berlebihan, iaitu:

 • Trigliserida normal biasanya kurang dari 150 miligram per desiliter atau kurang dari 1.7 milimol seliter.
 • Had tinggi merangkumi 150-199 miligram per desiliter atau 2.2 milimol seliter.
 • Trigliserida dikatakan tinggi jika mencapai 200-499 miligram per desiliter atau 2.3-5.6 milimol per liter.
 • Trigliserida berisiko tinggi jika mencapai 500 miligram per desiliter atau 5.7 milimol seliter dan ke atas.

Doktor biasanya memeriksa tahap trigliserida sebagai sebahagian daripada ujian kolesterol. Anda mesti berpuasa sebelum darah diambil untuk mendapatkan hasil yang tepat.

Petua Mengekalkan Tahap Trigliserida Seimbang

Menjalani gaya hidup sihat adalah kunci kepada trigliserida normal. Berikut adalah petua untuk gaya hidup sihat untuk menjaga keseimbangan trigliserida, iaitu:

 • Bersenam secara berkala. Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Bersenam secara berkala menurunkan trigliserida dan meningkatkan kolesterol "baik". Anda boleh memasukkan lebih banyak aktiviti fizikal ke dalam tugas harian anda, seperti menaiki tangga di tempat kerja atau berjalan-jalan semasa rehat.
 • Elakkan gula dan karbohidrat halus. Karbohidrat sederhana, seperti gula dan makanan yang dibuat dengan tepung putih atau fruktosa dapat meningkatkan trigliserida.
 • Menurunkan berat badan. Sekiranya anda mempunyai hipertrigliseridemia ringan hingga sederhana, fokus pada penurunan berat badan. Mengurangkan kalori dapat mengurangkan trigliserida.
 • Pilih lemak yang lebih sihat. Sebaiknya ganti lemak tepu yang terdapat dalam daging dengan lemak sihat yang terdapat di dalam tumbuhan, seperti minyak zaitun dan minyak canola. Anda boleh mengganti daging dengan ikan dengan asid lemak omega-3, seperti makarel atau salmon.
 • Hadkan pengambilan alkohol . Alkohol tinggi kalori dan gula, jadi mempunyai kesan yang sangat kuat pada trigliserida. Sekiranya anda mempunyai hipertrigliseridemia yang teruk, elakkan minum alkohol.

Baca juga:7 Cara Menurunkan Trigliserida dalam Darah

Sekiranya anda tidak mahu mengalami masalah kesihatan kerana tahap trigliserida yang tinggi, anda harus melakukan petua yang dinyatakan di atas.

Rujukan:
Perubatan Michigan. Diakses pada tahun 2020. Trigliserida Tinggi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Trigliserida Tinggi: Apa yang Perlu Anda Ketahui.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Trigliserida.