Ini adalah Imunisasi Kanak-kanak yang Harus Diulang Sehingga Sekolah Menengah

Jakarta - Imunisasi adalah salah satu perkara penting yang harus diberi perhatian oleh ibu, bermula dari saat anak baru dilahirkan. Intinya adalah untuk meningkatkan sistem imun dan mencegah mereka daripada mendapat pelbagai penyakit berjangkit. Imunisasi dilakukan dengan memasukkan virus yang telah dijinakkan sehingga tubuh dapat mengenali virus tersebut, sehingga ketika virus itu menjangkiti, tubuh dapat melawannya sendiri.

Banyak imunisasi mesti diberikan berulang kali, kerana satu pentadbiran tidak cukup untuk menguatkan sistem imun untuk bertindak balas terhadap virus yang masuk. Dengan memberi imunisasi berulang, ia dapat membangkitkan tindak balas imun yang lebih baik. Di samping itu, imunisasi berulang dapat memberikan perlindungan tambahan. Berikut adalah beberapa jenis imunisasi berulang pada kanak-kanak:

Baca juga: Ini adalah 5 Imunisasi Wajib untuk Kanak-kanak

1. Imunisasi PDT

Imunisasi DPT adalah vaksin yang diberikan kepada anak-anak untuk mencegah difteria, pertusis, dan tetanus. Pemberian itu dilakukan 5 kali, iaitu:

  • Bayi berumur 6 minggu atau 2 bulan.
  • Bayi berumur 4 bulan.
  • Bayi berumur 6 bulan.
  • Kanak-kanak berumur 18 bulan.
  • Kanak-kanak berumur 5 tahun.

Setelah vaksin lengkap diberikan, ada vaksin susulan yang diberikan ketika kanak-kanak berumur 10-12 tahun, iaitu vaksin Td atau Tdap. Vaksin ini berguna sebagai penggalak untuk melindungi kanak-kanak dari tetanus dan difteria. Selanjutnya, vaksin akan diberikan setiap 10 tahun.

2. Imunisasi Rotavirus

Imunisasi rotavirus diberikan untuk mencegah kanak-kanak daripada dijangkiti rotavirus, seperti cirit-birit. Vaksin rotavirus monovalen terdiri daripada satu jenis virus, yang diberikan dua kali, iaitu ketika bayi berusia 6–14 minggu, dan setelah sebulan dari pemberian pertama. Sementara vaksin rotavirus pentavalent, yang terdiri daripada beberapa jenis virus, diberikan tiga kali, iaitu ketika bayi berusia 2 bulan, 4 bulan, dan 6 bulan.

3. Imunisasi hepatitis B (HB)

Imunisasi hepatitis diberikan 3 kali, iaitu dalam 12 jam setelah anak dilahirkan, ketika bayi berusia 1-2 bulan, dan ketika bayi berusia 6-18 bulan. Sekiranya pentadbiran disertakan dengan vaksin DPT, maka imunisasi ini diberikan ketika bayi berusia 2 bulan, 3 bulan, dan 4 bulan.

Baca juga: Jenis-jenis Imunisasi yang Perlu Diperolehi Kanak-kanak Sejak Lahir

4. Imunisasi MMR

Imunisasi MMR dilakukan untuk mengelakkan kanak-kanak terkena demam, campak, dan campak Jerman (rubella). Sekiranya imunisasi ini dilakukan ketika anak berusia 9 bulan, maka pentadbiran seterusnya dilakukan ketika anak berusia 15 bulan. Selang minimum pentadbiran adalah 6 bulan. Pentadbiran seterusnya dijalankan ketika anak berusia 5 tahun.

5. Imunisasi Pneumokokus (PCV)

Imunisasi PCV dilakukan 4 kali, iaitu ketika bayi berusia 2 bulan, 4 bulan, 6 bulan, dan 12-15 bulan. Intinya adalah melindungi anak-anak dari bakteria yang menyebabkan meningitis dan radang paru-paru.

6. Imunisasi Polio

Imunisasi polio diberikan 4 kali. Hadiah pertama adalah ketika bayi dilahirkan. Selepas itu, imunisasi seterusnya diberikan ketika bayi berusia 2 bulan, 3 bulan, dan 4 bulan. Imunisasi penggalak dapat diberikan ketika anak berusia 18 bulan.

7. Imunisasi Campak

Imunisasi campak diberikan tiga kali, iaitu ketika bayi berusia 9 bulan, 18 bulan, dan ketika mereka berusia 6-7 tahun. Imunisasi campak lebih lanjut tidak perlu diberikan sekiranya anak sudah menerima imunisasi MMR.

Baca juga: Masa Terbaik untuk Memberi Imunisasi BCG

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai masa dan prosedur yang akan dijalankan, segera berbincang dengan doktor mengenai permohonan tersebut , ya! Tanyakan secara terperinci mengenai perkara-perkara yang akan berlaku kepada anak setelah imunisasi dilakukan. Cuba lengkapkan pelbagai vaksin, agar anak-anak terhindar dari penyakit berbahaya.

Rujukan:
Persatuan Pediatrik Indonesia. Diakses pada tahun 2020. JADUAL IMUNISASI 2017.
CDC. Diakses pada tahun 2020. Jadual Imunisasi.