Fibroid rahim semula jadi semasa mengandung, adakah ia berbahaya?

, Jakarta - Fibroid rahim atau fibroid rahim adalah sejenis tumor jinak atau mioma, yang berlaku kerana sel-sel otot rahim tumbuh secara tidak normal. Walau bagaimanapun, keadaan ini bukan barah. Ukuran tumor yang muncul akibat keadaan ini berbeza-beza, boleh kecil atau besar dan tentunya boleh mempengaruhi rahim. Jadi, bagaimana jika fibroid rahim muncul ketika seorang wanita hamil? Adakah ia berbahaya?

Sebenarnya, banyak wanita mempunyai fibroid rahim, tetapi kebanyakannya tidak menyedari keadaannya. Kemunculan fibroid rahim juga boleh berlaku tanpa gejala, jadi jarang dikenali. Myomas boleh menyerang wanita yang sedang hamil, tetapi umumnya tumor ini telah berkembang sebelum kehamilan. Kehadiran fibroid hanya diketahui ketika pemeriksaan ultrasound kehamilan. Miooma yang muncul semasa kehamilan sebenarnya tidak jauh berbeza dengan mioma pada umumnya, yang mempunyai ukuran yang berbeza-beza.

Baca juga: Wanita Perlu Mengetahui Jenis Mioma di Rahim

Fibroid rahim terdapat pada 10 peratus wanita hamil, dan sering terjadi pada wanita yang hamil pada usia 30-40 tahun. Sekiranya dalam keadaan normal fibroid tidak menunjukkan simptom, fibroid rahim pada wanita hamil boleh menyebabkan pelbagai gejala. Gejala penyakit ini bergantung pada ukuran, bilangan, dan lokasi tumor myoma. Secara amnya, keadaan ini menyebabkan simptom berupa sakit perut, tekanan atau sakit di rongga pelvis, kencing kerap, sembelit, dan pendarahan berat.

Myoma boleh tumbuh di dinding rahim, menonjol ke rongga rahim, dan bahkan tumbuh di bahagian luar rahim. Berita buruknya adalah bahawa mioma yang muncul semasa kehamilan boleh menyebabkan komplikasi kehamilan, walaupun hanya mempengaruhi sebilangan kecil wanita. Komplikasi kehamilan yang boleh berlaku adalah sakit perut hingga pendarahan faraj. Walaupun begitu, keadaan ini jarang mempengaruhi keadaan janin, kecuali dalam kes yang teruk.

Paling teruk, fibroid rahim yang berlaku semasa kehamilan boleh meningkatkan risiko keguguran dan kelahiran pramatang. Keadaan ini juga boleh menyebabkan saluran kelahiran tersumbat dan kedudukan tidak normal semasa melahirkan. Sekiranya demikian, kemungkinan wanita hamil harus menjalani pembedahan Caesarean lebih tinggi. Malangnya, sehingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan fibroid muncul semasa kehamilan. Jadi, bagaimana cara mencegahnya masih perlu kita ketahui.

Baca juga: Kenali 7 Gejala yang Ditunjukkan oleh Uterine Myomas

Faktor Risiko Myoma Rahim Semasa Kehamilan

Sehingga kini, penyebab sebenar penampilan fibroid rahim pada wanita hamil masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, fibroid semasa kehamilan dikatakan berkaitan dengan keadaan atau perubahan hormon yang berlaku di dalam badan. Semasa wanita hamil, penghasilan hormon estrogen dan progesteron dikatakan dapat meningkatkan risiko terkena fibroid pada rahim.

Hormon estrogen dan progesteron dihasilkan oleh ovari. Kedua-dua jenis hormon ini menyebabkan lapisan rahim tumbuh semula dan merangsang pertumbuhan fibroid. Fibroid rahim pada wanita hamil tidak boleh dipandang ringan. Lakukan pemeriksaan segera kepada pakar obstetrik sekiranya anda merasakan bahawa anda mengalami masalah semasa kehamilan, terutama yang menyebabkan pertumbuhan myoma rahim di rahim. Pemeriksaan diperlukan untuk mengelakkan keadaan bertambah buruk dan membantu doktor mempertimbangkan rawatan yang sesuai untuk keadaan badan.

Baca juga: Perlu berhati-hati, ini adalah 4 penyebab fibroid rahim

Masih ingin tahu mengenai fibroid rahim pada wanita hamil dan apakah bahayanya? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found