Tidur sambil Puasa Menjadi Lemak, Betul?

, Jakarta - Bulan Ramadhan akan segera tiba. Setiap umat Islam wajib berpuasa, yaitu menahan dahaga dan kelaparan sebelum matahari terbit hingga terbenam. Puasa ketika dalam perjalanan tentunya boleh menjadi cabaran bagi seseorang yang harus aktif setiap hari. Selain itu, bangun pada pukul 4 pagi boleh mengganggu jadual tidur anda.

Untuk mengatasi ini, secara amnya seseorang akan tidur pada waktu siang. Walaupun begitu, tidur siang ketika berpuasa boleh diperdebatkan kerana dikatakan menjadikan seseorang gemuk. Adakah itu benar? Ini sebenarnya tidak benar, kerana perkara yang membuat seseorang mengantuk adalah kurang tidur.

Secara amnya, perkara yang menyebabkan seseorang mengantuk adalah gula yang masuk ke dalam badan setelah makan. Oleh itu, kebanyakan orang akan merasa mengantuk beberapa waktu selepas makan. Namun, pada seseorang yang berpuasa, kerana badannya kosong, ia tidak menyebabkan lemak ditambahkan ke dalam badan.

Baca juga: Sebab untuk kekal sihat walaupun waktu tidur dikurangkan ketika berpuasa

Kelebihan Tidur Semasa Berpuasa

Puasa yang teratur, termasuk puasa Ramadan, dapat membantu tubuh anda mengatur waktu tidur anda. Seseorang yang makan pada waktu malam dan badannya cukup aktif untuk mencerna akan mengalami masalah tidur. Dikatakan bahawa membatasi makan hingga 8 hingga 12 jam dapat membantu anda menjaga berat badan yang sihat dan menghindari gula darah tinggi, daya tahan insulin, dan diabetes.

Puasa juga dapat mempengaruhi dominasi corak tidur. Seseorang akan merasa lebih mudah untuk tertidur dan bangun tepat pada waktunya. Ketekalan dan kualiti dalam rutin tidur dapat membantu seseorang melindungi kesihatannya dalam jangka masa panjang.

Berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat sekiranya anda tidur siang ketika berpuasa:

  1. Meningkatkan Keupayaan Memori

Salah satu kelebihan tidur siang ketika berpuasa adalah dapat meningkatkan kemampuan mengingat. Tidur sebentar, iaitu sekitar 10 hingga 30 minit, dikatakan dapat meningkatkan kemampuan kognitif seseorang. Ini akan menjadikan memori anda lebih tajam.

Baca juga: Lama tidak makan, bagaimana keadaan badan ketika berpuasa?

  1. Mengurangkan Tekanan Darah di Badan

Manfaat lain dari tidur siang ketika berpuasa adalah dapat mengurangkan tekanan darah tinggi pada seseorang. Ini kerana cecair di dalam badan berkurang semasa berpuasa, sehingga mempengaruhi tekanan darah. Dikatakan bahawa tidur siang dapat mengurangkan tekanan kardiovaskular dalam badan yang memainkan peranan utama dalam tekanan darah tinggi.

  1. Kawalan Diri Lebih Stabil

Puasa dan waktu tidur yang teratur dapat memberi seseorang kawalan diri yang lebih baik. Seseorang akan dapat melakukan sesuatu dengan lebih baik dan lebih produktif setelah melakukan dua perkara ini. Di samping itu, tidur sekitar 90 minit dapat menenangkan saraf yang tegang yang disebabkan oleh aktiviti harian.

  1. Lebih Bersemangat

Perasaan lemah dan letih ketika berpuasa kadangkala dapat mengurangkan semangat ketika berpuasa. Oleh itu, dengan tidur sebentar, badan anda dapat merasa lebih baik untuk melakukan aktiviti. Dengan cara itu, anda akan merasa lebih bersemangat untuk melakukan aktiviti harian.

Baca juga: Ulser Berulang Ketika Berpuasa, Inilah Cara Mengatasinya

Itulah perbincangan mengenai tidur siang ketika berpuasa boleh membuat anda gemuk atau tidak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai puasa dan kesihatan, doktor dari sedia menolong. Sangat mudah, begitulah muat turun permohonan di App Store atau Google Play!