Makan Kerang Hijau Boleh Mencegah Anemia, Ini Fakta

, Jakarta - Anemia adalah keadaan yang disebabkan oleh kekurangan sel darah merah atau hemoglobin yang sihat untuk membawa oksigen ke seluruh badan. Ada beberapa jenis anemia, termasuk anemia aplastik, anemia sel sabit, talasemia, anemia kekurangan zat besi, dan anemia kekurangan vitamin.

Hingga kini, belum ada cara yang diketahui untuk mencegah anemia aplastik, anemia sel sabit atau talasemia. Namun, anemia kekurangan zat besi dan anemia kekurangan vitamin dapat dicegah dengan memakan jenis makanan tertentu. Salah satu makanan yang dianggap dapat mencegah anemia adalah kerang hijau. Inilah ulasannya.

Baca juga: 5 Jenis Pengambilan Makanan untuk Penghidap Anemia

Kebaikan Mussel Hijau untuk Anemia

Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah anemia adalah dengan memakan makanan yang kaya dengan zat besi dan vitamin lain yang penting untuk penghasilan hemoglobin dan sel darah merah. Selain itu, anda juga perlu makan makanan yang dapat membantu tubuh anda menyerap zat besi dengan lebih baik.

Terdapat dua jenis zat besi dalam makanan, iaitu besi heme dan besi bukan heme. Heme besi terdapat dalam daging, unggas, dan makanan laut. Sementara besi non-heme terdapat dalam makanan tumbuhan dan makanan yang diperkaya dengan zat besi. Tubuh dapat menyerap kedua-dua jenis besi, tetapi besi heme lebih mudah diserap.

Pengambilan zat besi setiap hari ialah 10 miligram untuk lelaki dan 12 miligram untuk wanita.

Nah, kerang hijau adalah salah satu jenis makanan laut yang mengandungi besi heme, sehingga dapat membantu mencegah anemia. Contohnya, kerang bibir hijau dari New Zealand.

Makanan laut dianggap sebagai makanan super, kerana mengandung berbagai nutrien yang baik, mulai dari protein, zat besi, selenium, dan yodium, serta kadar vitamin B12, mangan, dan fosfor yang tinggi. Kerang hijau juga kaya dengan asid lemak tak jenuh ganda omega-3. Kerang hijau juga mengandungi kalsium, magnesium, tembaga dan zink.

Selain bermanfaat untuk mencegah anemia berkat kandungan zat besi dan vitamin B12, kerang hijau dari New Zealand juga sering digunakan sebagai ubat. Sebagai ubat, makanan laut boleh didapati dalam bentuk kering dan beku, tanah dan kapsul. Minyak dari kerang juga digunakan.

Kerang hijau dari New Zealand digunakan untuk merawat asma, artritis, sakit otot akibat senaman, gangguan hiperaktif defisit perhatian (ADHD), dan banyak keadaan lain. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik bahawa

bagus untuk menyokong faedah kerang hijau ini.

Baca juga: Lihatlah Kandungan Nutrisi Kerang dan Manfaatnya

Adakah Selamat Makan Kerang Hijau?

Kerang hijau dari New Zealand selamat untuk dimakan oleh kebanyakan orang. Walaupun begitu, makanan laut ini juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti gatal, gout, sakit perut, sensasi terbakar di dada ( pedih ulu hati ), cirit-birit, loya, dan gas. Dalam kes yang jarang berlaku, kerang hijau juga dapat menyebabkan masalah hati.

Penting untuk diperhatikan bahawa kerang hijau dari New Zealand tidak selamat untuk dimakan semasa kehamilan. Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa makanan laut dapat memperlambat perkembangan janin dan melambatkan kelahiran. Sementara itu, bagi ibu yang menyusui, tidak ada maklumat yang cukup dipercayai untuk mengetahui sama ada kerang hijau selamat dimakan semasa menyusu. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk meminta maklumat doktor yang lebih pasti.

Baca juga: Suka Makanan Laut, Berhati-hati dengan Keracunan Kerang

Itulah penjelasan mengenai fakta kerang hijau untuk mencegah anemia. Selain makanan, anda juga dapat memenuhi keperluan tubuh untuk pengambilan zat besi dan vitamin dengan mengambil makanan tambahan. Tanpa perlu bersusah payah keluar dari rumah, anda boleh membeli makanan tambahan melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada 2020. Kerang Bibir Hijau New Zealand.
Laut kepada Saya. Diakses pada tahun 2020. Manfaat kesihatan dari Greenshell Mussels.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pelan Diet Terbaik untuk Anemia