4 Cara Betul untuk Menghadapi Buli di Tempat Kerja

Jakarta - Buli Ia tidak hanya berlaku di sekolah atau di kalangan sosial kanak-kanak. Sebenarnya, buli Ia juga boleh berlaku di tempat kerja. Sekiranya tidak diperiksa, ini pasti boleh memberi kesan buruk kepada mangsa membuli , termasuk mengganggu kesihatan mental. Jadi, bagaimana anda menghadapinya? membuli di tempat kerja? Ayuh, lihat perbincangannya!

Inilah Cara Menangani Buli di Tempat Kerja

Buli di tempat kerja pastinya menjadikan suasana dan persekitaran kerja jadi tidak sihat. Selain mengganggu keselesaan dan produktiviti, buli di tempat kerja juga boleh menyebabkan tekanan, malah boleh menyebabkan kemurungan.

Baca juga: Inilah sebab-sebab mengapa kanak-kanak menjadi pembuli

Namun, sering menjadi mangsa membuli tidak tahu bagaimana menangani apa yang berlaku dengan betul. Sekiranya anda adalah salah satu orang yang mengalami membuli di tempat kerja, petua berikut mungkin membantu:

1. Jangan Salahkan Diri Anda

Apabila anda menyedari bahawa anda dibuli, jangan salahkan diri sendiri atau jangan bertanggungjawab terhadap sesuatu yang bukan salah anda. Ingat, buli adalah pilihan yang dibuat oleh pelaku membuli , dan itu salah mereka, bukan milik anda.

2. Ubah cara anda bertindak balas terhadap buli

Walaupun mustahil untuk mengubah seseorang yang tidak mahu berubah, anda boleh mengubah cara anda bertindak balas dan bertindak balas. Luangkan sedikit masa untuk memikirkan bagaimana anda mahu menangani keadaan tersebut.

Adakah anda ingin mencari pekerjaan baru? Adakah anda ingin melaporkan kejadian itu kepada penyelia atau HRD anda? Hanya anda yang boleh menentukan bagaimana anda mahu menangani keadaan itu.

Belajar untuk yakin dan tegas. Contohnya, anda boleh memberitahu pelakunya buli jika mereka terus mengganggu anda, anda akan melaporkan tingkah laku mereka kepada HR.

Baca juga: 5 Petua untuk Ibu Bapa Semasa Anak Menjadi Mangsa Buli

3. Rekod dan Kumpulkan Bukti

Jadilah spesifik dalam jurnal mengenai tingkah laku mengganggu yang anda terima dari mereka. Jangan lupa untuk memasukkan tarikh, masa, lokasi, kejadian yang berlaku atau kata-kata yang diucapkan dan saksi kejadian.

Pastikan anda mendokumentasikan tingkah laku yang tidak sesuai, misalnya dengan meminta orang lain mengambil gambar atau video. Maklumat ini akan membantu anda ketika anda ingin melaporkan pelaku buli kepada pegawai atasan atau HR.

Tetap tenang dan jaga emosi anda semasa berkongsi perincian mengenai tingkah laku buli apa yang anda alami. Keluhan yang terlalu putus asa mengganggu dan boleh mengelirukan mesej. Juga selaras dengan perinciannya, tanpa membesar-besarkan.

Baca juga: Kanak-kanak yang Gagap Menjadi Mangsa Pembuli, Inilah Yang Harus Anda Lakukan

4. Dapatkan Bantuan Luar

Sekiranya anda merasa bersedia dan bukti telah dikumpulkan, laporkan buli kepada pengetua atau HRD. Buli adalah masalah besar yang tidak dapat ditangani sendiri. Sekiranya pengganggu itu adalah pemilik atau pengurus, pertimbangkan untuk mengajukan aduan.

Juga, cari orang yang dapat memahami apa yang anda lalui dan yang akan memberikan sokongan. Ia membantu membincangkan perkara yang anda lalui. Oleh itu, jangan simpan sendiri.

Sekiranya buli di tempat kerja sudah mempengaruhi kesihatan mental, jangan teragak-agak untuk mendapatkan bantuan profesional, seperti psikologi atau psikiatri. Untuk mempermudah, anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan psikiatri di hospital.

Pembuli di tempat kerja boleh membawa akibat yang serius. Ini boleh mempengaruhi mood, harga diri, malah kesihatan fizikal. Pastikan anda mendapatkan pertolongan dari luar, terutamanya jika anda merasa banyak tekanan kerana masalah ini.

Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Menghadapi Buli di Tempat Kerja.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2021. Buli di Tempat Kerja.
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2021. 8 Cara Menangani Pembuli di Tempat Kerja.