Kenali Karsinoma Sel Basal, sejenis Kanser Kulit

, Jakarta - Terdapat banyak jenis barah kulit. Seperti karsinoma sel basal, misalnya, sejenis barah kulit yang dicirikan oleh benjolan yang mudah berdarah dan boleh bertambah besar setiap tahun. Benjolan ini umumnya tidak menyakitkan dan muncul di kawasan badan yang sering terdedah kepada cahaya matahari.

Seperti disebutkan sebelumnya, karsinoma sel basal dicirikan oleh pertumbuhan kulit dalam bentuk benjolan merah jambu, coklat, atau hitam yang mempunyai saluran darah di dalamnya. Walaupun sering tumbuh di kawasan kulit yang sering terdedah kepada sinar matahari, benjolan akibat karsinoma sel basal juga dapat tumbuh di kawasan tertutup, seperti payudara.

Disebabkan oleh Mutasi DNA

Karsinoma sel basal biasanya berlaku akibat mutasi atau perubahan DNA sel basal. Sel basal adalah sel yang terletak di bahagian paling bawah lapisan kulit luar (epidermis). Sel-sel ini berfungsi sebagai penghasil sel baru, dengan mendorong atau membuang sel lama ke permukaan kulit.

Baca juga: Kenali 5 Ciri-ciri Kanser Kulit Karsinoma Sel Basal

Sel lama yang berjaya ditolak ke permukaan kulit kemudian akan terkelupas. Apabila terdapat kelainan pada DNA sel basal, fungsi sel basal itu sendiri akan terganggu dan menyebabkan pengeluaran sel yang tidak terkawal terkumpul di kulit dan membentuk sel barah.

Pendedahan cahaya matahari yang kerap dan berpanjangan dianggap sebagai faktor utama yang menyebabkan perubahan dalam DNA sel basal. Oleh itu, seseorang yang sering melakukan aktiviti luar dan terdedah kepada cahaya matahari, berisiko tinggi terkena karsinoma sel basal.

Selain pendedahan cahaya matahari, ada beberapa faktor lain yang dapat meningkatkan risiko karsinoma sel basal, yaitu:

  • Pernah menjalani terapi radiasi (radioterapi).
  • Lebih 50 tahun.
  • Mempunyai ahli keluarga yang mempunyai karsinoma sel basal.
  • Menggunakan ubat imunosupresif.
  • Pendedahan kepada racun arsenik.
  • Mengalami penyakit keturunan yang berisiko menyebabkan barah kulit, seperti sindrom karsinoma sel basal nevoid .

Baca juga: 8 Faktor Risiko Seseorang Mendapat Karsinoma Sel Basal

Pilihan Rawatan untuk Karsinoma Sel Basal

Rawatan karsinoma sel basal adalah dengan ubat atau pembedahan. Beberapa operasi yang dapat dilakukan untuk merawat penyakit ini adalah:

1. Elektrodasi dan Curetage

Prosedur ini biasanya digunakan untuk merawat barah kecil. Dalam prosesnya, doktor akan memotong tisu barah di permukaan kulit, kemudian mengawal pendarahan, dan juga membunuh sel barah yang tersisa dengan menggunakan jarum elektrik khas.

2. Memotong dengan pisau bedah

Prosedur ini digunakan sekiranya barahnya cukup besar. Dalam prosedur ini, rawatan karsinoma sel basal dilakukan dengan memotong barah yang ada bersama dengan beberapa kulit di sekitarnya. Kemudian, doktor akan memeriksa kulit di bawah mikroskop untuk memastikan bahawa tidak ada sel barah yang tersisa.

3. Cryotherapy

Prosedur ini menggunakan cecair khas yang mengandungi nitrogen untuk membekukan dan membunuh sel barah. Cryotherapy biasanya digunakan untuk merawat barah yang kurus dan tidak terlalu jauh ke dalam kulit.

4. Operasi Mohs

Prosedur ini biasanya digunakan untuk merawat karsinoma sel basal berulang, atau yang ada di wajah dan cukup besar. Dalam prosesnya, doktor akan membuang lapisan kulit yang bermasalah, sedikit demi sedikit. Setiap lapisan akan diperiksa di bawah mikroskop untuk memastikan bahawa tidak ada sel barah yang tersisa di kulit.

Baca juga: Ini adalah prosedur pembedahan untuk rawatan karsinoma sel basal

Selain pembedahan, rawatan karsinoma sel basal juga dapat dilakukan dengan memberikan ubat topikal. Sebahagian daripadanya adalah:

  • Imiquimod (contohnya aldara).
  • Fluorouracil (contohnya fluoroplex).

Itulah sedikit penjelasan mengenai karsinoma sel basal. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!