4 Jenis Penyakit Lain Yang Berkaitan Dengan Vaskulitis

, Jakarta - Pernah dengar mengenai vaskulitis? Penyakit ini berlaku apabila dinding saluran darah mengalami perubahan, seperti penebalan, kelemahan, penyempitan atau kecederaan. Perubahan ini dapat menyekat aliran darah, sehingga organ dan tisu tubuh tidak dapat mendapatkan oksigen yang mereka perlukan. Akibatnya, organ dan tisu badan tidak dapat berfungsi dengan optimum, bahkan menjadi rosak. Sebenarnya, penyebab vaskulitis masih belum diketahui dengan pasti. Namun, beberapa penyakit lain boleh mencetuskan berlakunya penyakit ini.

Vaskulitis atau juga dikenali sebagai angiitis atau arteritis adalah penyakit biasa yang boleh menyerang sesiapa sahaja pada usia berapa pun. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis vaskulitis yang jarang berlaku. Di antara jenis yang jarang berlaku, ada yang menyerang hanya satu organ tertentu, seperti otak, mata, atau kulit. Walau bagaimanapun, terdapat juga jenis vaskulitis yang menyerang pelbagai organ sekaligus.

Jenis Vaskulitis

Jenisnya merangkumi:

 • arteritis,

 • arteritis sel gergasi,

 • cryoglobulinemia,

 • Henoch-Schonlein Pupura,

 • Granulomatosis Wegener,

 • penyakit buerger,

 • Penyakit Kawasaki,

 • polyarteritis nodosa,

 • polyangiitis mikroskopik,

 • Sindrom Behcet,

 • Sindrom Chrug-Strauss, dan

 • Vaskulitis hipersensitif.

Setiap jenis vaskulitis menyebabkan berlainan gejala. Terdapat simptom ringan dan tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, terdapat juga jenis yang menyebabkan gejala yang teruk dan mempengaruhi organ penting dalam badan.

Punca Vaskulitis

Seperti yang dinyatakan di atas, penyebab vaskulitis tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis vaskulitis yang disebabkan oleh faktor genetik. Sementara jenis yang lain adalah keadaan autoimun, yang disebabkan oleh gangguan sistem imun yang menyerang saluran darah. Beberapa perkara yang boleh mencetuskan gangguan sistem imun ini:

 1. Reaksi badan atau alahan terhadap ubat.

 2. Penyakit autoimun, seperti artritis reumatoid , lupus, atau scleroderma.

 3. Jangkitan, seperti hepatitis B dan hepatitis C.

 4. Kanser darah.

Vaskulitis menyebabkan saluran darah menjadi lemah, menjadikannya berdarah atau meradang. Apabila saluran darah meradang, dindingnya menebal dan menyempitkan rongga saluran darah. Akibatnya, aliran darah akan tersekat yang menyebabkan tisu dan organ tubuh tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi.

Rawatan Vaskulitis

Rawatan vaskulitis untuk setiap pesakit mungkin berbeza, kerana ia disesuaikan dengan hasil diagnosis dan organ yang terjejas. Sekiranya ia disebabkan oleh reaksi alergi, maka rawatan tidak perlu dilakukan kerana biasanya menjadi lebih baik dengan sendirinya. Tetapi, jika ia mempengaruhi organ penting dalam tubuh, seperti otak, paru-paru, atau ginjal, maka rawatan perubatan perlu segera dilakukan. Tindakan ini boleh diambil untuk merawat vaskulitis:

 • Dadah

Doktor boleh memberikan kortikosteroid, seperti: prednisone atau metilprednisolon . Tetapi, harap maklum bahawa pengambilan ubat ini dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti diabetes dan osteoporosis. Oleh itu, ambil kortikosteroid dalam dos yang rendah jika anda mesti menggunakannya dalam jangka masa panjang.

Selain kortikosteroid, ubat lain yang juga berguna untuk menekan tindak balas sistem imun badan yang mencetuskan kerosakan saluran darah termasuk: siklofosfamid atau azathioprine . Terapi biologi menggunakan rituximab Ia juga dapat digunakan untuk mengobati penyakit yang memicu gangguan sistem kekebalan tubuh pada penderita.

 • Operasi

Bagi penghidap vaskulitis yang mengalami pembengkakan pada saluran darah atau penyempitan arteri, sehingga menyekat aliran darah, perlu menjalani prosedur pembedahan untuk merawat keadaan ini.

Itulah 4 jenis penyakit yang masih berkaitan dengan vaskulitis. Sekiranya anda mengalami gejala vaskulitis, seperti sakit, keringat malam, keletihan, dan ruam, anda harus segera berjumpa doktor. Anda juga boleh membincangkan keluhan kesihatan anda dengan menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

 • Ketahui Pencegahan untuk Menghindari Vaskulitis
 • Berhati-hati, ini adalah komplikasi yang boleh terjadi pada orang dengan vaskulitis
 • Penjelasan Vaskulitis Boleh Menyebabkan Radang paru-paru berjangkit