Ini adalah ubat tanpa resep untuk merawat ulser gastrik

Ulser gastrik adalah luka di dinding perut yang muncul kerana hakisan dinding perut. Untuk mengatasinya, anda boleh membeli ubat tanpa preskripsi di farmasi terdekat. Ini adalah jenis ubat yang disyorkan untuk dimakan. "

Jakarta - Luka, atau bisul, dapat muncul di mana-mana organ tubuh, termasuk perut. Keadaan ini berlaku apabila dinding perut tidak dapat berfungsi dengan normal. Biasanya, dinding perut dilapisi lendir tebal yang berfungsi melindungi tisu dinding dari asid perut.

Sekiranya lapisan ini rosak dan menyebabkan luka, keadaan ini dikenali sebagai ulser gastrik. Masalah kesihatan ini dapat diatasi dengan ubat tanpa resep. Ini adalah pelbagai jenis ubat, bersama dengan ramuan herba yang dapat merawat ulser perut.

Baca juga: Ciri-ciri Ulser Perut yang Membezakannya dari Gastritis

Ubat tanpa preskripsi untuk merawat ulser gastrik

Ubat yang diambil untuk merawat ulser perut dapat mengatasi simptom, seperti pedih ulu hati dan sakit perut. Jenis ubat ini boleh dibeli di kaunter farmasi tanpa preskripsi doktor. Salah satu ubat yang disyorkan adalah antasid. Antasid adalah ubat yang dapat meneutralkan asid perut.

Beberapa antasid mengandungi simethicone, yang merupakan bahan yang dapat membantu membuang lebihan gas di dalam perut. Ubat ini tidak boleh diambil dalam jangka masa panjang kerana boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan seperti:

  • Sembelit;
  • Cirit-birit;
  • Kejang perut;
  • Masalah buah pinggang.

Baca juga: Adakah benar kunyit dapat mengatasi masalah ulser gastrik?

Ubat Semula jadi untuk Mengatasi Ulser Perut

Selain menggunakan ubat tanpa resep, mengatasi bisul perut boleh dilakukan dengan bahan semula jadi. Berikut adalah beberapa bahan semula jadi yang dapat membantu mengatasi masalah perut:

1. Kunyit

Kandungan kurkumin Kunyit dipercayai dapat melegakan gejala ulser gastrik. Curcumin dipercayai dapat membantu meningkatkan pengeluaran lendir yang melindungi dinding perut daripada kerengsaan cecair berasid. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui kesan sampingan yang berlaku selepas pengambilan.

2. Bawang putih

Bahan semula jadi seterusnya untuk merawat ulser gastrik adalah bawang putih. Bahan semula jadi ini bersifat antimikroba dan antibakteria. Hasil kajian yang dilakukan, pengambilan bawang putih mentah dapat membantu mempercepat penyembuhan jangkitan bakteria H. pylori pada sistem pencernaan. Sehubungan itu, kajian lebih lanjut masih diperlukan.

3. Aloe Vera

Selain bermanfaat untuk kesihatan rambut, lidah buaya juga dapat melegakan gejala ulser perut, kamu tahu. Caranya adalah dengan mengurangkan pengeluaran dan meneutralkan asid di dalam perut. Sama seperti penjelasan dua perkara sebelumnya, kajian lebih lanjut masih diperlukan mengenai keberkesanan lidah buaya dalam penyakit ulser peptik.

4. Sayang

Madu, yang dikenali sebagai pemanis semula jadi, mengandungi antioksidan. Salah satu kebaikannya adalah mencegah pembentukan ulser atau bisul, serta mempercepat proses pemulihan penyakit. Madu juga bersifat antibakteria, yang dipercayai dapat membunuh bakteria H. pylori, yang mencetuskan ulser gastrik.

Baca juga: Sakit Perut Menandakan Munculnya Ulser

Itu adalah petua untuk mengatasi bisul gastrik dengan ubat-ubatan dan tumbuhan herba tanpa resep. Sebelum meminumnya, anda harus terlebih dahulu membincangkannya dengan doktor anda dalam aplikasi tersebut supaya tidak ada yang berbahaya berlaku. Bagi anda yang alah kepada ubat-ubatan dan bahan makanan tertentu, anda tidak boleh meminumnya tanpa preskripsi doktor.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Terapi Over-the-Counter (OTC).
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Sepuluh cara untuk melegakan ulser perut di rumah.