Ketahui Varian Baru COVID-19 B1617 Muncul di India

, Jakarta - Kes COVID-19 di India terus meningkat baru-baru ini disebabkan oleh varian baru virus korona, iaitu B1617. Virus ini malah menyebabkan penambahan lebih daripada 300,000 kes sehari yang pastinya merupakan rekod tertinggi di dunia. Sebenarnya, beberapa bulan yang lalu India dinyatakan hampir berjaya mengatasi wabak ini dengan pemberian vaksin.

Dikatakan bahawa virus korona B1617 juga telah membunuh ribuan orang, menyebabkan sektor kesihatan negara terancam serius. Di samping itu, dilaporkan bahawa varian baru ini telah dikesan di Indonesia dari 10 orang India yang masuk ke sini (26/4). Lalu, apa yang harus diketahui mengenai jenis virus korona B1617 ini? Inilah ulasannya!

Baca juga: Berhati-hatilah, ini adalah gejala positif varian baru COVID-19

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Corona Virus B1617

Virus memang boleh bermutasi sepanjang masa dan menghasilkan varian baru dan berbeza. Sebilangan besar mutasi yang berlaku mungkin tidak berbahaya, tetapi boleh menjadi lebih berbahaya. Dalam virus korona, varian B1617 termasuk mutasi berbahaya dan pertama kali dikesan di India pada Oktober 2020.

Beberapa varian yang harus mendapat perhatian lebih banyak ketika mereka bermutasi kerana berpotensi untuk:

  • Lebih mudah dihantar daripada regangan asal.
  • Menghasilkan kesan sampingan atau kesan yang lebih teruk daripada virus asal.
  • Dapat melepaskan diri dari imuniti, seperti vaksin atau sistem imun yang terbentuk dari jangkitan COVID-19 sebelumnya.

Sekiranya semua bukti berlaku lebih dari satu titik yang telah disebutkan, maka varian ini harus mendapat perhatian khusus kerana dapat menimbulkan masalah yang lebih besar. Oleh itu, varian baru yang berasal dari India ini mesti dihentikan sepenuhnya sejak awal sebelum masuk dan menyebar jauh di Indonesia.

Selain itu, jika anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai virus korona B1617, doktor dari sedia membantu menjawabnya dengan maklumat terkini. Cukup dengan muat turun permohonan , semua kemudahan dalam mengakses kesihatan dapat diperoleh hanya dengan menggunakan telefon pintar . Muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Ini adalah penyebab munculnya varian baru virus korona

Namun, adakah benar bahawa varian B1617 COVID-19 lebih mudah menular?

Dipercayai bahawa varian baru ini dapat menyebar dengan lebih mudah daripada jenis asalnya. Ini disebabkan oleh mutasi yang terdapat di dalamnya, yaitu L452R, yang mempengaruhi lonjakan protein virus. Protein ini dikatakan dapat memudahkan virus korona masuk lebih dalam dan menyebabkan kesan buruk.

Mutasi L452R dapat mengubah lonjakan protein yang berinteraksi secara langsung dengan ACE2, molekul di permukaan sel yang diikat oleh virus untuk masuk. Mutasi protein ini membolehkan virus mengikat sel dengan lebih stabil. Selain itu, mutasi lain adalah E484Q yang juga dapat memudahkan jangkitan. Oleh itu, varian baru ini disebut mutasi berganda.

Kemudian, adakah jenis COVID-19 baru ini lebih berbahaya?

Penyelidikan masih dijalankan untuk coronavirus B1617 setakat ini. Disebutkan jika tidak ada jangkitan yang lebih teruk atau viral load, lebih tinggi dalam varian baru ini. Namun, perkara yang perlu diberi perhatian adalah keberkesanan vaksin terhadap B1617. Sebilangan besar vaksin yang dikembangkan terhadap coronavirus mensasarkan protein lonjakan.

Secara amnya, protein dari virus berada di permukaan luar, inilah yang dikesan oleh sistem imun semasa jangkitan dan menghasilkan antibodi yang berkesan untuk melawannya. Sekiranya mutasi telah mengubah bentuk protein lonjakan, antibodi yang dihasilkan mungkin menjadi kurang berkesan.

Baca juga: Adakah benar bahawa varian baru virus korona tidak dapat dikesan dengan ujian PCR?

Sekiranya Anda Bimbang Mengenai Varian Corona Virus B1617 ini?

Kementerian Kesihatan India telah menyatakan bahawa peningkatan kes ini mungkin tidak berkaitan dengan mutasi. Ini kerana mutasi dari B1617 belum dapat dikesan dalam jumlah yang cukup tinggi, jadi tidak dapat dipastikan bahawa ini adalah varian baru. Walaupun begitu, ini mungkin disebabkan oleh kekurangan data sehingga belum dapat dipastikan betapa berbahayanya jenis virus baru ini.

Masih terlalu awal untuk menentukan apakah varian baru ini dapat menimbulkan ancaman signifikan terhadap kawalan virus. Walaupun begitu, ada baiknya kita terus melaksanakan protokol kesihatan setiap saat, seperti memakai topeng, melakukan penjarakan Sosial , dan rajin mencuci tangan. Sekiranya anda berpeluang mendapatkan vaksin, lebih baik anda disambut untuk mengelakkan kesan buruk ketika COVID-19 benar-benar menyerang.

Rujukan:
BBC. Diakses pada tahun 2021. Apakah varian India Covid dan vaksin akan berfungsi?
Wales Dalam Talian. Diakses pada tahun 2021. Seberapa bimbang kita harus dengan varian Indian Covid?
PJK. Diakses pada tahun 2021. Apa yang kita ketahui mengenai varian coronavirus yang menyumbang kepada peningkatan jumlah India.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found