Mengapa Anjing Takut Bunyi Kilat

Jakarta - Hujan lebat sering diikuti oleh guruh yang memekakkan telinga. Bukan hanya manusia, ternyata anjing juga merasa takut ketika mendengar suara guruh yang menggelegar. Keadaan ini dikenali sebagai astraphobia atau fobia guruh. Sebenarnya, apa alasan anjing takut akan bunyi guruh? Inilah perbincangannya!

Anjing dan Suara Kilat

Menurut Dr. Ragen T.S. McGowan, seorang Saintis Penyelidikan Tingkah Laku Haiwan di Purina, tidak semua anjing takut atau merasa cemas ketika mendengar guruh. Keadaan ini bergantung pada keperibadian anjing dan pengalaman masa lalu mereka.

Biasanya terdapat lebih banyak perkara yang berlaku sebelum kilat menyambar, seperti perubahan tekanan udara, angin kencang, hujan, dan kilat. Ini boleh menyebabkan kegelisahan bahkan sebelum ribut hujan melanda. Sebilangan keadaan ini dipicu oleh perubahan dalam rutin harian anjing, sementara yang lain mungkin mempunyai pendengaran yang lebih sensitif.

Banyak anjing dapat merasakan perubahan tekanan udara atau mungkin mendengar bunyi guruh frekuensi rendah jauh sebelum manusia dapat merasakannya. Anda dapat mengenali tanda-tanda kegelisahan pada anjing anda, seperti telinga belakang, ekor ke bawah, mata lebar, kelihatan terengah-engah, menjadi lebih agresif, menggonggong berlebihan, tingkah laku berulang-ulang, membuang air kecil atau buang air besar di rumah, menjilat bibir, dan kerap membuang air kecil. menguap.

Baca juga: Inilah tanda-tanda anjing anda mengalami kehilangan penglihatan

Menenangkan Anjing Ketika Mendengar Kilat

Sekiranya anjing anda menghidap astraphobia, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantunya tetap tenang ketika kilat menyambar:

  • Bertenang

Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah tetap tenang di sekitar anjing anda semasa guruh. Anjing melihat tuannya untuk meyakinkan diri mereka sendiri. Oleh itu menunjukkan kepada mereka bahawa anda tenang dan santai akan membantu anjing anda memahami bahawa tidak ada yang perlu dibimbangkan.

  • Buat Bilik Selamat

Beri anjing tempat yang selamat untuk ditinggalkan ketika mereka ketakutan. Sekiranya anjing dilatih peti, mereka mungkin merasa paling selamat di peti mereka dengan mainan untuk mengisi masa mereka. Tutup peti dengan selimut untuk membantu menyerap suara dan biarkan pintu peti terbuka sehingga anjing tidak merasa terperangkap. Sekiranya anda tidak mempunyai peti atau anjing anda tidak biasa berada di peti, cuba buat tempat yang selamat. Tutup langsir supaya anjing tidak dapat melihat di luar.

Baca juga: Anjing Menguap Selalunya, Tanda Mengantuk?

  • Alihkan Perhatiannya

Sekiranya anjing anda takut kilat, anda boleh menghidupkan TV atau muzik yang menenangkan untuk menghilangkan suara. Bawa anjing anda untuk bermain dan beri dia makanan kegemarannya. Lakukan apa yang anda boleh untuk membuat pergaulan positif apabila anjing anda mendengar bunyi petir.

  • Bercakap dengan Doktor Haiwan

Doktor haiwan adalah orang terbaik untuk diajak berbincang. Anda pasti akan dinasihatkan untuk melakukan beberapa perkara untuk mengurangkan kegelisahan. Sekiranya kegelisahan anjing anda kelihatan teruk, tanyakan kepada doktor haiwan anda mengenai cadangan ubat alternatif untuk membantu anjing anda merasa lebih selesa.

Untuk mempermudahnya, anda boleh bertanya dan menjawab soalan dengan doktor haiwan melalui aplikasi . Anda tidak perlu pergi ke klinik, anda boleh meminta penyelesaian rawatan untuk masalah kesihatan yang berlaku pada haiwan peliharaan hanya dengan telefon bimbit. Sudah mempunyai aplikasinya? Sekiranya tidak, cepatlah muat turun, ya!

Baca juga: Inilah Cara Melatih Anjing untuk Memberi Salam

Ingatlah untuk selalu melakukan peneguhan positif dengan anjing anda. Jangan sekali-kali memarahi atau menghukum hanya kerana anjing anda mempunyai fobia kilat, kerana ia disebabkan oleh ketakutan, bukan kemaksiatan. Mengajar anjing anda persatuan baru dan menyeronokkan adalah kaedah terbaik untuk menghilangkan kegelisahannya.

Rujukan:
Purine. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Anjing Takut Dengan Guruh?
N. Cottam dan N. Dodman. 2009. Diakses pada tahun 2021. Perbandingan keberkesanan cape anti-statik (Storm Defender) vs. jubah plasebo dalam rawatan fobia ribut petir seperti yang dinilai oleh laporan pemilik. Sains Tingkah Laku Haiwan Terapan 119: 78-84.