Fatal, inilah sebabnya strok boleh menyebabkan koma

, Jakarta - Jangan main-main dengan masalah kesihatan yang berkaitan dengan otak, seperti strok. Kerana otak adalah pusat kawalan badan. Pendek kata, semua organ atau bahagian badan kita dikawal oleh otak. Bermula dari pergerakan, sensasi perasaan, hingga fikiran.

Strok itu sendiri adalah keadaan yang mesti mendapat perhatian serius. Dalam dunia perubatan, penyakit ini adalah keadaan darurat, kerana sel-sel otak dapat mati hanya dalam beberapa minit. Apa yang perlu ditekankan, penyakit yang satu ini boleh menyebabkan kerosakan otak, bahkan koma.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Strok Yang Anda Perlu Tahu

Dalam dunia perubatan, koma adalah keadaan darurat apabila seseorang mengalami keadaan tidak sedarkan diri untuk jangka waktu tertentu. Kesedaran ini disebabkan oleh penurunan aktiviti di otak. Faktor pendorongnya adalah pelbagai penyebab, mulai dari kecederaan otak yang teruk, kekurangan oksigen, diabetes, keracunan karbon monoksida, keracunan alkohol, jangkitan otak (ensefalitis), hingga strok.

Seseorang yang berada dalam keadaan koma bukan sahaja tidak menyedari keadaan sekelilingnya, tetapi juga tidak dapat bertindak balas terhadap suara atau kesakitan. Sebilangan besar penghidap masih dapat bernafas secara spontan, tetapi ada juga yang memerlukan alat pernafasan.

Jadi, apa yang menyebabkan strok menyebabkan koma?

Strok, Mengurangkan Bekalan Darah

Strok juga dikenali sebagai pembunuh senyap, kerana penyakit ini sangat berbahaya dan dapat membunuh secara senyap akibat lumpuh otak. Sekiranya tidak menyebabkan kematian, strok masih boleh memberi kesan kepada orang kurang upaya. Mengerikan, bukan?

Strok adalah keadaan apabila bekalan darah ke otak terganggu atau berkurang kerana tersumbat (iskemia stroke) atau pecahnya saluran darah (stroke hemoragik). Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan kematian sel otak, hingga kelumpuhan otak. Kerana, tanpa pengambilan oksigen dan nutrien, sel-sel otak tidak akan dapat hidup untuk menjalankan fungsinya.

Baca juga: Ini Berlaku pada Seseorang dalam keadaan koma

Kekurangan bekalan darah ke otak ini boleh mengganggu kerja otak, sehingga kehilangan kesedaran. Keadaan ini boleh berlaku kerana penyumbatan atau pecahnya saluran darah di otak. Sekiranya keadaan ini tidak diubati dengan cepat, penyakit ini boleh menyebabkan risiko koma. Nah, inilah hubungan mengenai strok boleh menyebabkan koma.

Perhatikan Simptom Strok

Strok mesti dirawat secepat mungkin agar tidak menimbulkan pelbagai masalah kesihatan yang lain. Baiklah, berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom strok di bawah.

  • Penglihatan menjadi kabur. Strok boleh menyebabkan penglihatan kabur, penglihatan berganda, dan kehilangan penglihatan pada satu mata. Seperti yang dilaporkan kesihatan, kira-kira 44 peratus daripada 1.300 orang di UK, kehilangan penglihatan ketika gejala strok menyerang.

  • Lengan dan kaki menjadi lemah. Gejala lain termasuk kelemahan di lengan dan kaki (atau kedua-duanya). Kadang-kadang juga kebas, malah lumpuh

  • Pening atau kehilangan keseimbangan. Strok boleh menyebabkan masalah berjalan, pening, atau loya.

  • Sakit. Kesakitan sebenarnya bukan gejala khas penyakit ini. Namun, menurut kajian seperti yang dilaporkan oleh kesihatan, lebih kurang 62 peratus wanita mengalami strok bukan tradisional lebih kerap daripada lelaki. Salah satu gejala yang paling biasa adalah kesakitan.

  • Kesukaran bercakap atau kekeliruan. Strok boleh merosakkan kemampuan anda untuk mengekspresikan diri atau memahami sesuatu. Contohnya, kekeliruan tentang mencari kata atau menggunakan perkataan yang salah semasa bercakap.

Baca juga: 7 Punca Strok Menyerang Umur Muda

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!