Ketahui Bahaya Asid Perut Terlalu Rendah

Jakarta - Bercakap mengenai penyakit refluks asid, selama ini anda mungkin akan segera memikirkan GERD (penyakit gastroesophageal reflux) atau peningkatan asid perut. Sebenarnya, keadaan sebaliknya juga perlu diperhatikan, iaitu ketika asid perut terlalu rendah. Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut hipokloridia.

Hipokloridia berlaku apabila pengeluaran asid hidroklorik atau asid perut terlalu sedikit. Perlu diingat bahawa dalam fungsi mencerna makanan, perut dibantu oleh beberapa zat, iaitu asam lambung, beberapa enzim, dan lapisan lendir di dalam perut. Kekurangan asid perut boleh menyebabkan proses pencernaan terganggu.

Baca juga: Sembuhkan Asid Perut dengan 5 Makanan Ini

Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Sekiranya Asid Perut Terlalu Rendah?

Sebagai bagian dari sistem pencernaan, asam lambung memiliki fungsi penting, yaitu memecah, mencerna, dan menyerap nutrien dari makanan yang masuk. Asid perut juga berfungsi menghilangkan bakteria dan virus yang masuk ke dalam perut, sehingga anda terlindung dari jangkitan.

Tahap asid perut yang terlalu rendah boleh memberi kesan besar pada kemampuan tubuh untuk mencerna dan menyerap nutrien dengan betul. Sekiranya keadaan ini tidak diperiksa, akan ada risiko kerosakan pada sistem gastrointestinal, jangkitan, dan pelbagai masalah kesihatan jangka panjang.

Gejala yang timbul apabila terlalu sedikit asam lambung tentu berkaitan dengan gangguan pencernaan, peningkatan risiko jangkitan, dan pengurangan penyerapan nutrien dari makanan yang masuk.

Gejala berikut mungkin dirasakan:

 • Sakit perut.
 • Mual semasa mengambil vitamin dan makanan tambahan.
 • Cirit-birit.
 • Perasaan ingin makan ketika tidak lapar.
 • Keguguran rambut.
 • Makanan tidak dicerna dalam tinja.
 • Kuku lemah dan rapuh.
 • Keletihan.
 • Anemia kekurangan zat besi.
 • Kekurangan mineral lain, seperti vitamin B-12, kalsium, dan magnesium.
 • Kekurangan protein.
 • Masalah neurologi, seperti kebas, kesemutan, dan masalah penglihatan.

Baca juga: Puasa Menyembuhkan Asid Perut, Betul?

Sekiranya tidak dirawat lebih jauh, terdapat beberapa keadaan kesihatan kronik yang boleh berlaku kerana asid perut terlalu rendah. Contohnya, lupus, alergi, asma, masalah tiroid, jerawat, psoriasis, eksim, ulser perut, gangguan autoimun, kronik, osteoporosis, dan anemia yang merosakkan.

Sebelum menjadi serius, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami pelbagai gejala asid perut yang terlalu rendah. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda juga boleh muat turun permohonan untuk membincangkan aduan anda dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Punca Asid Perut Terlalu Rendah

Secara amnya, penyebab asid perut terlalu rendah adalah:

 • Umur. Hipokloridia lebih kerap berlaku pada orang yang berumur 65 tahun ke atas.
 • Tekanan kronik. Ini secara perlahan dapat mengurangkan pengeluaran asid perut.
 • Kekurangan vitamin. Contohnya, kekurangan zink atau vitamin B, kerana pengambilan makanan yang tidak mencukupi atau kehilangan nutrien kerana tekanan, merokok, atau pengambilan alkohol.
 • Rawatan. Contohnya, daripada mengambil antasid atau ubat yang diresepkan untuk merawat ulser dan refluks asid, seperti PPI, dalam jangka masa yang panjang.
 • Jangkitan H pylori. Ini adalah penyebab ulser peptik yang biasa. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan asid perut berkurang.
 • Pembedahan gastrik. Seperti pembedahan jalan pintas perut dapat mengurangkan pengeluaran asid gastrik.

Baca juga: Gejala Penyakit Asid Perut pada Lelaki dan Wanita

Apakah Rawatan Asid Gastrik Terlalu Rendah?

Rawatan untuk asid perut rendah bergantung kepada sebab dan keparahan gejala. Doktor anda mungkin akan mengesyorkan pendekatan yang banyak berdasarkan kepada pengubahsuaian dan suplemen makanan. Sebagai contoh, pemberian suplemen HCl (betaine hidroklorida), bersama dengan enzim yang disebut pepsin membantu meningkatkan keasidan perut.

Sekiranya asid perut terlalu rendah ia disebabkan oleh jangkitan bakteria H. pylori , doktor akan menetapkan antibiotik. Sekiranya asid perut terlalu rendah kerana keadaan perubatan yang lain, doktor anda akan membantu menguruskan keadaan dan simptomnya.

Oleh itu, jika anda mengalami keadaan ini, anda harus segera menghubungi doktor. Keadaan setiap orang boleh berbeza, jadi rawatannya pasti berbeza. Doktor anda akan membantu anda menentukan apakah rawatan terbaik untuk keadaan anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Apa itu Hypochlorhydria?
ScienceDirect. Diakses pada tahun 2020. Hypoacidity gastrik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found