Jangan memandang rendah bau mulut, ini boleh menjadi tanda 5 penyakit ini

, Jakarta - Untuk masalah bau mulut, kebanyakan orang menggunakan permen karet yang terbuat dari produk pembersih pudina dan mulut untuk menghilangkan bau mulut. Walau bagaimanapun, penggunaan bahan-bahan ini hanya membuat bau mulut hilang buat sementara waktu. Cara yang betul untuk menghilangkan bau mulut adalah dengan mencari punca dan mengatasinya. Jangan memandang rendah perkara ini, ya! Kerana mungkin bau mulut yang anda alami adalah tanda bahawa anda menderita penyakit.

Baca juga: 6 Petua Berkesan untuk Mengatasi Masalah Nafas Berbau

Beberapa Punca Yang Boleh Menyebabkan Nafas Berbau

Nafas berbau atau halitosis boleh disebabkan oleh beberapa perkara di bawah, seperti:

  • Kebersihan gigi yang buruk. Nafas berbau boleh disebabkan oleh serpihan makanan yang terperangkap di gigi dan gusi, menghasilkan gas berbau.

  • Mengonsumsi makanan dan minuman yang dapat menyebabkan bau mulut, seperti bawang putih, kopi, ikan, telur, dan makanan pedas. Kumpulan makanan dan minuman ini boleh menyebabkan bau mulut kerana ia adalah sifat melepaskan sulfur.

  • Ikuti diet rendah karbohidrat. Dalam diet ini tubuh akan berada dalam keadaan ketosis, iaitu keadaan di mana hati menghasilkan keton sebagai tenaga untuk seluruh tubuh. Kesannya, badan akan mengeluarkan peluh, air kencing dan gas yang berbau dari mulut.

  • Tabiat merokok. Kebiasaan ini akan menjadikan asap rokok melekat pada pakaian dan menjadikan mulut anda kering. Kehilangan air liur yang digabungkan dengan bau tembakau menimbulkan bau mulut.

Baca juga: Punca bau mulut yang perlu anda ketahui dan cara menanganinya

Nafas berbau boleh menjadi tanda penyakit ini

Kesihatan pergigian yang buruk adalah penyebab utama bau mulut. Tetapi ingat, nafas berbau juga boleh menjadi tanda bahawa anda menderita beberapa keadaan perubatan berikut:

  • Penyakit gusi

Penyakit ini berlaku kerana plak gigi yang terbentuk dari air liur setelah anda menggosok gigi. Lapisan ini menjadikan bakteria di mulut melekat. Sekiranya kebersihan gigi anda tidak dijaga, plak ini akan mengeras dan menjadi tartar yang boleh mencetuskan radang gusi.

  • Asid Perut Kronik

Bagi orang yang mengalami refluks asid kronik, menjaga kebersihan mulut sangat penting. Kerana asid perut naik ke rongga esofagus dan rongga mulut, ia boleh menyebabkan masalah nafas berbau.

  • Alahan

Alergi yang anda alami akan menyebabkan tekak anda gatal, hidung tersumbat, dan mata berair. Di samping itu, anda akan mengalami bau mulut kerana lendir yang merupakan tempat kuman bersarang. Bagi anda yang mempunyai alahan, rajin membersihkan lendir di hidung, ya! Sehingga lendir hilang dan mulut dijaga bersih dan bebas dari alahan dan bau mulut.

Baca juga: Cara Berkesan untuk Menghilangkan Nafas Berbau

  • Diabetes

Orang yang menghidap diabetes mengalami pengeluaran insulin yang tidak mencukupi. Kesannya, hati akan menghasilkan keton sebagai tenaga untuk seluruh badan. Nah, peningkatan keton yang berlaku akan dikeluarkan melalui air kencing dan paru-paru. Ini boleh menyebabkan bau mulut.

  • Kegagalan buah pinggang

Perubahan metabolik pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang menyebabkan mulut kering, kekurangan air liur, dan penurunan rasa. Perkara-perkara ini menjadikan air liur yang digunakan untuk membersihkan mulut gagal dihasilkan. Keadaan mulut kering akan mencetuskan bau mulut.

Untuk itu, menjaga kesihatan mulut yang baik sangat penting untuk mengelakkan bau mulut. Selain itu, rajin menggosok gigi dua kali sehari dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida untuk membuang serpihan makanan dan plak. Segera hubungi doktor sekiranya bau mulut anda tidak hilang. Anda boleh membuat temu janji dengan doktor gigi di hospital pilihan anda melalui permohonan . Oleh itu, muat turun permohonannya dengan segera!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found