Tidak steril, ini adalah 5 penyakit yang disebabkan oleh bakteria

Jakarta - Jangkitan yang menyerang tubuh boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti kulat, virus, dan bakteria. Sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan dengan segera, jangkitan itu boleh berkembang dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang serius, terutamanya jika disebabkan oleh bakteria.

Terdapat banyak cara bagaimana bakteria boleh masuk dan mencemarkan badan. Sebahagian daripada mereka, misalnya, masuk melalui makanan atau minuman yang tidak bersih atau datang secara langsung dari objek yang tercemar, seperti tinja, air kencing, atau darah. Udara juga dapat menjadi perantara yang baik untuk membawa penularan penyakit yang disebabkan oleh bakteria.

Jadi, anda perlu berhati-hati dan sebisa mungkin menjaga kebersihan dan mengelakkan hubungan langsung dengan pelbagai perkara yang boleh menyebabkan penularan, kerana terdapat banyak penyakit yang disebabkan oleh bakteria yang cukup berbahaya, seperti:

  • Kolangitis

Kolangitis adalah jangkitan yang menyerang saluran empedu atau saluran dari hati yang menuju ke pundi hempedu dan bahagian usus. Salah satu fungsi hati adalah menghasilkan hempedu yang berperanan penting dalam proses pencernaan. Cecair hempedu umumnya steril. Namun, apabila saluran ini tersekat, akan terjadi penumpukan cecair yang dapat menyebabkan jangkitan.

Sebilangan gejala jangkitan saluran empedu Ini adalah demam badan diikuti dengan loya, sakit di bahagian atas perut di bahagian kanan atau tengah, warna najis berubah menjadi coklat gelap dan warna urin menjadi gelap. Sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit ini, tetapi mereka yang berusia lebih dari 60 tahun paling berisiko.

  • Tuberkulosis (TB)

Selain itu kolangitis Penyakit bakteria lain yang paling biasa adalah batuk kering atau tuberkulosis. Biasanya, penyakit ini muncul ketika bakteria menyerang paru-paru, tetapi ada kemungkinan ia boleh terjadi di ginjal, otak, kulit, dan tulang. Tuberkulosis adalah penyakit berjangkit yang berbahaya dan sangat berisiko. Tuberkulosis disebarkan melalui air liur orang yang dijangkiti ketika batuk atau bersin.

  • Meningitis

Meningitis adalah keadaan apabila selaput yang melindungi otak dan saraf tunjang dijangkiti. Masalah kesihatan ini boleh disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria. Walau bagaimanapun, jangkitan bakteria menjadikan meningitis lebih sukar untuk dirawat, bahkan mengancam nyawa. Penyakit ini umumnya berlaku kerana jangkitan yang menyerang bahagian tubuh yang lain, seperti rongga sinus, tekak, atau telinga yang kemudian merebak ke otak.

  • Sepsis

Setelah bakteria menyebar ke saluran darah, kemungkinan sepsis sangat tinggi. Untuk melawannya, tubuh akan melepaskan antibodi, tetapi ini memungkinkan kerosakan pada beberapa organ badan. Sama seperti tuberkulosis, sepsis boleh menyerang sesiapa sahaja, dengan risiko yang lebih tinggi pada orang tua, bayi, dan orang dengan imuniti rendah.

  • Pyelonephritis akut

Pyelonephritis akut adalah gangguan kesihatan yang berlaku di buah pinggang yang muncul secara tiba-tiba. Pembengkakan yang berlebihan akan membuat ginjal menjadi rosak, jika tidak dirawat dengan segera, maka risiko kematian akan sangat besar. Penyakit ini biasanya bermula dengan jangkitan saluran kencing yang membuat bakteria memasuki badan melalui saluran kencing dan menyebar ke buah pinggang.

Jangan memandang rendah penyakit yang disebabkan oleh bakteria, kerana semuanya termasuk dalam kategori penyakit berbahaya, seperti kolangitis . Oleh itu, segera tanyakan kepada doktor anda jika anda merasakan ada gejala aneh di dalam badan anda. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan anda berhubung dengan doktor. Ayuh, muat turun permohonan dalam telefon pintar anda sekarang!

Baca juga:

  • Bahaya Mengabaikan Jangkitan Saluran Kencing
  • Abses, jangkitan bakteria yang boleh berlaku pada gigi
  • Punca Jangkitan Saluran Kencing Yang Perlu Anda Ketahui