Anak kecil anda menghadapi masalah tidur pada waktu malam, berikut adalah cara mengatasinya

, Jakarta - Gangguan tidur pada waktu malam tidak hanya dialami oleh orang dewasa. Keadaan ini juga mudah menyerang kanak-kanak. Adakah anda pernah merasa sukar untuk tidurkan si kecil pada waktu malam?

Baca juga: Kurang tidur boleh menyebabkan gangguan otak pada kanak-kanak

Sebenarnya, tidur pada waktu malam itu penting dan diperlukan oleh si Kecil. Setelah seharian beraktiviti, kanak-kanak memerlukan "pengisian semula" tenaga untuk kekal sihat dan bersedia untuk keesokan harinya. Oleh itu, apakah cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah tidur pada anak pada waktu malam? Inilah petua!

Membaca kisah dongeng

Mengatasi anak yang menghadapi masalah tidur sememangnya menjadi cabaran bagi ibu bapa. Membaca kisah dongeng sebelum tidur adalah salah satu pilihan yang paling biasa bagi ibu bapa. Cuba baca dongeng dengan suara lembut dan menenangkan.

Ini ternyata bukan sahaja berperanan untuk menjadikan anak kecil anda lebih kreatif, tetapi juga dapat membuat anak-anak mengantuk dengan lebih mudah. Umumnya, si kecil anda akan tertidur setelah mendengar 2 hingga 3 cerpen yang dibaca.

Tidur yang Konsisten

Untuk memudahkan si kecil tidur pada waktu malam, pastikan untuk mengatur waktu tidur yang konsisten setiap hari. Dengan kata lain, ibu bapa perlu menjadualkan waktu tidur anak setiap malam, dan berusaha mengikuti peraturan yang telah dibuat. Membuat jadual tidur untuk anak kecil anda juga akan membantu membentuk corak tidurnya. Tabiat ini dapat membantu mengelakkan kanak-kanak mengalami masalah tidur alias insomnia ketika dewasa.

Baca juga: Anak kecil anda menghadapi masalah tidur? Ketahuilah risiko penyakit ini

Makanan dan Pakaian

Mungkin, masalah tidur pada kanak-kanak berlaku kerana perut terasa lapar. Untuk memudahkan si kecil anda tertidur, pastikan perutnya dipenuhi dengan makanan. Tetapi perlu diingat, anda tidak boleh memberi makan anak anda pada waktu tidur. Kerana, tubuh memerlukan masa untuk mencerna makanan yang masuk.

Masalah keselesaan dari pakaian yang dipakai boleh mencetuskan gangguan tidur pada waktu malam. Elakkan memakai pakaian yang terlalu sempit, gatal, atau motif pakaian yang menjadikan anak kecil anda tidak dapat bergerak dengan bebas. Apabila dia merasa tidak selesa, tidur akan menjadi perkara yang sukar dilakukan.

Bilik Selesa

Salah satu faktor yang menyukarkan bayi tertidur pada waktu malam adalah bilik yang tidak selesa, dan malangnya ibu bapa sering kurang peka terhadap perkara ini. Contohnya, bilik kanak-kanak yang dibiarkan terlalu panas, terlalu sejuk, atau terlalu gelap. Penting bagi ibu bapa untuk bertanya apa yang menyebabkan mereka merasa tidak selesa dan menghadapi masalah tidur pada waktu malam. Sekiranya masalahnya berada di suasana bilik, cubalah mengubahnya menjadi lebih menyenangkan sehingga anak mudah tertidur.

Segelas susu suam

Segelas susu suam sebelum tidur sebenarnya dapat merangsang rasa mengantuk anak. Di samping membuat anak anda mudah letih, minum satu gelas susu pada waktu malam juga akan meningkatkan kualiti tidur anak anda dan menjadikan badannya lebih santai. Pilih jenis susu yang sesuai dengan usia dan mengandungi nutrien yang diperlukan oleh si kecil anda.

Baca juga: Kenali Kebersihan Tidur, Petua Membuat Anak Tidur Dengan Baik

Sekiranya masalah tidur anak anda berterusan, segera pergi ke hospital. Ini boleh menjadi gejala masalah kesihatan tertentu. Ibu boleh mencari dan memilih hospital dengan mudah mengikut keperluan dan tempat tinggal mereka dalam aplikasi . Lebih senang membuat janji temu dengan doktor. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!