Mengenal Makanan Iguana Berdasarkan Umur

“Iguana adalah haiwan herbivora yang memakan sayur setiap hari. Namun, makan iguana perlu disesuaikan mengikut usia mereka untuk mengelakkan kesan buruk yang boleh terjadi. ”

, Jakarta - Jika anda ingin memiliki haiwan peliharaan yang cukup eksotik, iguana boleh menjadi salah satu pilihan. Ramai orang ingin membesarkan haiwan sejak kecil sehingga mereka mempunyai ikatan yang kuat antara satu sama lain.

Namun, semasa anda membesarkan bayi iguana, makanan yang disediakan berbeza dengan makanan orang dewasa. Oleh itu, anda harus mengetahui diet iguana yang dibahagikan mengikut umur!

Baca juga: Kepentingan Menjaga Sangkar Bersih untuk Iguana

Taburan Jenis Makanan Iguana Mengikut Zaman

Merawat bayi bayi tidaklah mudah. Walaupun dalam kurungan, haiwan ini jarang hidup lebih dari setahun. Penjagaan yang rapi dan diet yang baik diperlukan. Untuk itu, pastikan anda benar-benar bertanggungjawab sekiranya anda telah memutuskan untuk membesarkan bayi iguana. Salah satu perkara yang paling penting adalah memberi makan yang betul.

Iguana adalah haiwan yang hanya memakan sayur sehingga dikategorikan sebagai herbivora. Anda tidak boleh memberikan daging iguana kepada haiwan peliharaan. Walaupun mempunyai gigi, haiwan ini tidak mengunyah makanannya. Fungsi gigi adalah merobek makanan sebelum menelannya sehingga ukuran sayur-sayuran yang dimakan lebih kecil.

Anda boleh melihat ukuran kepala iguana untuk mengetahui apakah gigitannya mudah ditelan atau tidak. Iguana bayi juga harus diberi makan setiap hari dan disarankan untuk memastikan mangkuk diisi dengan makanan dua kali sehari. Anda juga perlu menggabungkan sayur-sayuran yang diberikan sehingga selera makannya meningkat.

Lalu, makanan iguana apa yang sesuai diberikan mengikut umur mereka?

 • Dari menetas hingga panjang 35 cm, hanya sayur-sayuran parut atau potong dadu yang diberikan.
 • Apabila mereka berumur hingga 91 cm, potong sayur hingga sederhana.
 • Untuk iguana dewasa hingga lebih dari 91 cm, potong sayur sederhana.

Sekiranya anda memastikan iguana anda tetap pada ukuran ini, anda tidak perlu bimbang iguana anda sukar mencerna makanannya. Selain itu, ukuran makanan yang tepat dapat memaksimumkan semua nutrien yang terdapat dalam sayur-sayuran yang dimakan. Pastikan juga menyediakan makanan yang sesuai untuk iguana. Ada apa-apa?

Baca juga: Ini adalah pelbagai jenis iguana dengan bentuk yang sangat unik

Anda boleh memberikan campuran buah-buahan dan sayur-sayuran yang dipotong kecil kepada iguana bayi. Selain itu, bunga labu, bunga raya dan bunga ros juga boleh diberikan asalkan tidak mengandungi racun perosak. Beberapa sayur-sayuran yang disyorkan untuk diberikan adalah:

 • Labu;
 • Chayote;
 • Saderi;
 • Ketumbar;
 • Kacang hijau.

Untuk buah, tidak digalakkan memberi jenis sitrus seperti lemon atau oren kerana keasamannya. Sebilangan buah yang sangat sesuai untuk diberikan kepada iguana sebagai makanan harian adalah:

 • Buah FIG;
 • tembikai;
 • Pir;
 • Epal;
 • Tomato;
 • Pawpaw.

Sekiranya anda ingin memberikan makanan yang sedikit kering, pastikan untuk menggabungkannya dengan produk yang mengandungi cecair. Sekiranya bayi anda iguana menghadapi masalah makan, anda boleh membasahi dengan air untuk melembutkannya sehingga lebih mudah ditelan.

Baca juga: 3 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Menjaga Iguan

Nah, itulah pengedaran makanan yang boleh diberikan kepada iguana mengikut usia mereka. Anda boleh merujuk pada usia iguana mengikut ukurannya. Sekiranya badannya lebih besar, kemungkinan besar makanan yang diberikan tidak perlu dihaluskan. Walaupun begitu, semuanya perlu dilakukan secara beransur-ansur sambil memastikan ketika memberi makanan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai makanan iguana atau apa sahaja mengenai haiwan kesayangan, tanyakan kepada doktor haiwan anda dari sedia menolong. Anda boleh menggunakan telefon pintar di tangan muat turun permohonan untuk berinteraksi secara langsung dengan pakar perubatan di mana sahaja dan bila-bila masa!

Rujukan:
Lembah Reptil. Diakses pada tahun 2021. Memberi makan kepada Iguana: Panduan Lengkap.
Kebijaksanaan Haiwan. Diakses pada tahun 2021. Memberi Makan Bayi Iguana.