Ketahui 9 Gejala Penyakit Injap Jantung

, Jakarta - Jantung terdiri dari 4 katup, dan jika satu atau lebih injap bermasalah, darah akan sukar untuk mengalir ke ruang atau saluran darah berikutnya, atau ada juga yang mungkin terbalik. Gangguan injap ini dikenali sebagai penyakit jantung valvular. Apakah gejala penyakit injap jantung dan apa yang menyebabkannya? Ketahui dalam perbincangan berikut.

Sebelumnya, harap maklum bahawa injap jantung atau injap adalah bahagian jantung, yang mempunyai mekanisme seperti pintu atau pintu sehala. Injap ini berfungsi untuk menjaga aliran darah yang berasal dari jantung, sehingga dapat mengalir dengan baik, baik di antara ruang di jantung atau dari jantung ke saluran darah.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jantung memiliki 4 katup, yaitu:

 • Injap tricuspid. Terletak di antara atrium kanan dan ventrikel kanan

 • Injap Mitral. Terletak di antara atrium kiri dan ventrikel kiri.

 • Injap paru. Terletak di antara ventrikel kanan dengan saluran darah paru (arteri pulmonari), iaitu saluran darah yang membawa darah ke paru-paru untuk mendapatkan oksigen.

 • Injap aorta. Terletak di antara ventrikel kiri dan arteri besar (aorta), saluran darah yang membawa darah beroksigen dari jantung ke seluruh badan.

Baca juga: Bosan Selalunya? Boleh menjadi gejala penyakit injap jantung

Penyakit injap jantung diklasifikasikan sebagai keadaan serius. Kerana, jika ada kelainan atau masalah pada satu atau lebih katup jantung, seluruh proses aliran darah, termasuk aliran oksigen dan nutrien ke seluruh tubuh, akan terganggu.

Gejala yang perlu diperhatikan

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, injap jantung berperanan dalam menjaga kelancaran aliran darah di jantung. Jurang antara injap yang lebih luas atau semakin sempit, dapat meningkatkan tekanan pada jantung, jadi jantung mesti mengepam lebih keras. Keadaan ini menyebabkan gejala perlu diperhatikan, seperti:

 1. Susah bernafas.

 2. Sakit dada.

 3. Pening.

 4. Keletihan.

 5. Gangguan irama jantung.

 6. Pengsan.

 7. Edema (pembengkakan kaki, perut, atau pergelangan kaki yang berlebihan akibat penyumbatan cecair) yang juga menyebabkan kenaikan berat badan yang cepat.

 8. Pembilasan pipi, terutama pada orang dengan stenosis injap mitral.

 9. Batuk darah.

Boleh Disebabkan oleh Banyak Faktor

Penyakit injap jantung berlaku apabila mekanisme berulang 4 injap jantung tidak dapat berfungsi dengan baik. Penyakit ini boleh muncul sama ada sejak lahir, atau dijangkiti pada masa dewasa. Punca penyakit injap jantung yang wujud semasa kelahiran (penyakit jantung kongenital) tidak diketahui. Walau bagaimanapun, untuk penyakit injap jantung yang diperoleh pada masa dewasa umumnya disebabkan oleh:

 • proses penuaan.

 • Demam reumatik.

 • Hipertensi.

 • Kegagalan jantung.

 • Kardiomiopati.

 • Proses Aterosklerotik.

 • Kerosakan tisu akibat serangan jantung.

 • Endokarditis.

 • Penyakit autoimun, yang merupakan penyakit yang disebabkan oleh gangguan sistem kekebalan tubuh, sehingga sistem kekebalan tubuh (imun) yang seharusnya melindungi sebenarnya menyerang.

 • Radioterapi.

Baca juga: 2 Jenis Penyakit Injap Jantung yang Perlu Anda Ketahui

Bolehkah Mencegah?

Kerana salah satu penyebab penyakit injap jantung adalah demam reumatik, anda dapat mencegah, mengesan lebih awal, atau setidaknya mengetahui gejala yang muncul pada jangkitan bakteria. Streptokokus pada tekak. Seperti demam, sakit tekak dan menelan yang menyakitkan, tompok-tompok merah kecil di bumbung mulut, dan kelenjar yang membesar di leher.

Langkah pencegahan penting lain yang perlu dilaksanakan adalah dengan memulakan gaya hidup sihat seperti bersenam dan diet yang baik untuk kesihatan jantung. Ini dilakukan untuk menurunkan kolesterol dan tekanan darah, dan untuk mencegah serangan jantung dan kegagalan jantung.

Orang dengan penyakit injap jantung juga mempunyai risiko terkena endokarditis jika mereka tidak menjaga kesihatan gigi dan mulut yang baik. Bakteria berjangkit boleh memasuki darah melalui jangkitan gigi. Oleh itu, orang dengan penyakit injap jantung disarankan untuk melakukan pemeriksaan gigi secara berkala dengan doktor gigi, selain melakukan pemeriksaan dengan pakar kardiologi.

Baca juga: Bolehkah orang dengan penyakit injap jantung pulih sepenuhnya?

Itulah sedikit penjelasan mengenai penyakit injap jantung. Sekiranya anda mengalami gejala yang dinyatakan di atas, segera berjumpa doktor di hospital pilihan anda. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Tunggu apa lagi? Ayuh muat turun aplikasinya sekarang!