Ketahui 2 Jenis Erythema Multiform

, Jakarta - Pernah dengar mengenai erythema multiforme? Penyakit ini adalah reaksi hipersensitiviti pada kulit yang biasanya dipicu oleh jangkitan. Terutama jangkitan yang disebabkan oleh virus, seperti virus Herpes simplex (HSV). Erythema multiformis dicirikan oleh kemunculan lesi kulit kemerahan, akut, dan boleh sembuh tanpa menyebabkan komplikasi.

Erythema multiformis terbahagi kepada 2 jenis, iaitu utama dan minor. Dalam beberapa kes, eritema multiforme tidak hanya terjadi pada kulit, tetapi juga dapat terjadi pada lapisan lendir, seperti bibir dan mata. Erythema multiformis yang tidak berlaku pada lapisan mukosa adalah eritema multiforme minor.

Sementara itu, eritema multiformis utama berlaku pada satu atau lebih lapisan mukosa, tetapi tidak melebihi 10 peratus dari jumlah permukaan badan. Pada masa ini, eritema multiforme dianggap berbeza dengan sindrom Stevens-Johnson atau t nekrolisis epidermis toksik (SEPULUH).

Selain disebabkan oleh jangkitan virus, seperti virus Herpes simplex dan Epstein-Barr, eritema multiformis juga dapat disebabkan oleh hipersensitiviti terhadap ubat-ubatan. Erythema multiformis yang dicetuskan oleh ubat-ubatan sering berkaitan dengan kemampuan seseorang menguraikan ubat-ubatan di dalam badan yang terganggu, mengakibatkan penumpukan zat dari ubat-ubatan ini di dalam badan. Keadaan ini boleh mencetuskan tindak balas imun, terutama pada sel epitelium kulit, menyebabkan eritema multiforme.

Baca juga: Adakah benar bahawa Erythema Multiformis Boleh Menyebabkan Kerosakan Kulit Kekal?

Gejala Utama adalah Lesi Kulit atau Ruam

Gejala utama eritema multiforme adalah luka kulit. Walau bagaimanapun, dalam eritema multiformis utama, sebelum kemunculan lesi, ia boleh didahului oleh beberapa gejala seperti:

 • Demam.
 • Menggigil.
 • Lemah.
 • Sakit sendi .
 • Merasa tidak sihat.
 • Organ intim terasa sakit dan pedih ketika membuang air kecil.
 • Mata merah dan sakit.
 • Penglihatan kabur dan lebih sensitif terhadap cahaya.
 • Kesakitan di kawasan mulut dan tekak, menyukarkan makan dan minum.

Selepas gejala awal ini, lesi kulit akibat eritema multiforme mula muncul pada kulit pesakit, sama ada dalam jumlah kecil hingga ratusan lesi. Secara amnya, luka kulit pertama kali muncul di bahagian belakang tangan atau bahagian belakang kaki, kemudian merebak ke kedua kaki sehingga sampai ke badan.

Lesi lebih kerap berlaku pada lengan daripada pada kaki. Ia juga boleh muncul di telapak tangan dan kaki, dan kelompok di siku dan lutut. Selain kaki dan tangan, lesi juga sering muncul di wajah, batang dan leher. Selalunya lesi yang muncul terasa gatal dan terbakar.

Pada penampilan pertama, lesi akan berwarna bulat dan berwarna merah atau merah jambu. Lesi boleh tumbuh dan menonjol (papula), dan membesar sehingga membentuk plak yang boleh mencapai ukuran beberapa sentimeter. Pertumbuhan lesi biasanya berlangsung selama 72 jam dengan bahagian tengah plak atau lesi menjadi gelap ketika lesi membesar, dan boleh melepuh atau membentuk cecair (lepuh), dan mengeras atau kerak.

Bentuk lain dari lesi multitema eritema adalah lesi iris (atau lesi sasaran) yang berbentuk bulat dengan margin yang ditentukan dengan baik, dan selalunya mempunyai tiga warna sepusat. Warna bahagian tengah lesi iris pada umumnya berwarna merah gelap yang mungkin juga melepuh dan mengeras. Bahagian pinggir lesi berwarna merah terang, dan bahagian antara pinggir dan pusat berwarna merah pucat dan menonjol dari cecair (edema).

Baca juga: Termasuk ringan, ini adalah penyebab kemunculan eritema multiforme

Lesi kulit yang muncul pada pesakit dengan eritema multiforme tidak terbatas hanya pada satu bentuk, yang bermaksud bahawa pesakit dengan eritema multiforme dapat menderita lesi iris atau lesi non-iris. Di samping itu, lesi yang muncul pada pesakit boleh berlaku pada pelbagai peringkat perkembangan lesi.

Dalam kes erythema multiformis major, lapisan mukosa juga akan terjejas, terutama pada bibir, bahagian dalam pipi, dan lidah. Lesi lapisan mukosa juga terdapat di lantai dan bumbung mulut, juga pada gusi. Di samping itu, lapisan mukosa lain yang mungkin terjejas oleh eritema multiforme utama termasuk:

 • Mata.
 • Saluran penghadaman.
 • Trakea dan bronkus.
 • Anus dan kemaluan.

Lesi lapisan mukosa dicirikan oleh pembengkakan, kemerahan, dan pembentukan lepuh. Lepuh pada lapisan mukosa mudah pecah dan menyebabkan bisul terbentuk yang ditutup dengan lapisan keputihan. Akibatnya, pesakit mungkin sukar bercakap dan menelan makanan.

Baca juga: Sakit ketika membuang air kecil, adakah benar Erythema Multiformis dapat sembuh dengan sendirinya?

Itulah sedikit penjelasan mengenai eritema multiformis. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found