Ini adalah gejala utama seseorang yang menderita pedofilia

, Jakarta - Pedofilia diketahui oleh banyak orang sebagai gangguan seksual yang menyebabkan penderita mempunyai keinginan seksual untuk anak di bawah umur. Malangnya, orang yang mengalami gangguan atau pedofil ini kadang-kadang sukar dikenali, jadi penderaan seksual kanak-kanak adalah perkara biasa. Jadi, apakah gejala utama pedofilia?

Dilaporkan dari Psikologi Hari Ini , pedofilia didefinisikan sebagai fantasi seksual yang berulang dan kuat, dorongan seksual atau tingkah laku yang melibatkan aktiviti seksual dengan kanak-kanak pra-remaja yang pada umumnya berusia 13 tahun atau lebih muda, sekurang-kurangnya enam bulan. Orang yang menderita pedofilia atau pedofil biasanya lelaki dan boleh tertarik pada salah satu atau kedua-dua jantina.

Baca juga: Bolehkah Wanita Menjadi Pedofil?

Gejala Utama Pedofilia

Pedofilia dianggap sebagai paraphilia, yang merupakan keadaan ketika gairah dan kepuasan seksual seseorang bergantung pada fantasi atau terlibat dalam tingkah laku seksual yang melampau. Gangguan seksual ini dapat didiagnosis pada orang yang bersedia untuk mendedahkan paraphilia, serta orang yang menolak minat seksual mereka pada anak-anak tetapi menunjukkan bukti objektif mengenai pedofilia.

Seseorang dikatakan pedofil ketika melakukan tingkah laku seksual atau mengalami kesusahan yang signifikan atau kesulitan interpersonal akibat desakan seksual atau khayalan yang dia miliki terhadap anak-anak. Tanpa dua kriteria ini, seseorang mungkin hanya mempunyai orientasi seksual terhadap anak-anak, tetapi bukan gangguan pedofilik.

Baca juga: Pedofilia Termasuk Gangguan Mental, Benarkah?

Menurut Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental Edisi Kelima (DSM-5), terdapat 3 gejala utama pedofilia:

1. Mempunyai Keinginan Seksual Berulang-ulang dan Intensif Untuk Kanak-kanak

Orang dengan pedofilia atau pedofil biasanya mempunyai fantasi seksual, dorongan, atau tingkah laku berulang, yang melibatkan aktiviti seksual dengan anak pra-remaja (biasanya berusia 13 tahun atau lebih muda) selama sekurang-kurangnya 6 bulan.

2. Lakukan Tindakan Berdasarkan Dorongan Seksual

Pedofil juga cenderung bertindak atas desakan seksual mereka. Jenis tindakan yang dilakukan oleh pedofil boleh berbeza-beza, dari sekadar melihat anak atau menanggalkan pakaian dan menyentuhnya, hingga melakukan seks oral atau menyentuh alat kelamin anak atau pelaku.

Dorongan seksual yang kuat terhadap anak-anak boleh menyebabkan penderita merasa tertekan atau menjadi kurang dapat berfungsi dengan baik, di tempat kerja, dalam keluarga atau dalam interaksi sosial dengan rakan-rakan.

3. Lebih tua dari kanak-kanak

Untuk didiagnosis dengan pedofilia, seseorang mesti berumur sekurang-kurangnya 16 tahun atau 5 tahun lebih tua daripada kanak-kanak yang menjadi objek fantasi atau tingkah laku.

Biasanya, seorang pedofil akan memilih anak yang dekat dengannya sebagai objek khayalan dan tingkah laku seksualnya. Itulah sebabnya pedofil sering menjadi orang yang paling dekat dengan anak-anak itu sendiri. Contohnya, ahli keluarga, ibu bapa tiri, malah guru atau jurulatih.

Harap maklum, tidak semua pedofil adalah penganiaya kanak-kanak. Sebahagian daripada mereka berusaha meningkatkan orientasi seksual mereka dan menahan diri dari pendekatan seksual terhadap mana-mana kanak-kanak sepanjang hayat mereka. Walaupun begitu, menekan keinginan seksual atau dorongan yang diketahui salah, dapat membuat penderita merasa kecewa, terpencil, kesepian, tertekan, dan cemas.

Ahli seksologi Ray Blanchard, PhD, penolong profesor psikiatri di University of Toronto, menasihati orang yang mempunyai minat seksual terhadap kanak-kanak untuk mendapatkan pertolongan profesional daripada berusaha menangani masalah itu sahaja.

Baca juga: Bolehkah Trauma Membuat Orang Pedofil?

Oleh itu, jika anda mempunyai gejala utama pedofilia, cari ahli terapi seks untuk membantu anda mengatasinya. Atau anda juga boleh berbincang dengan ahli psikologi melalui aplikasi tersebut yang boleh membantu memberikan nasihat kesihatan terbaik.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Pedofilia.
WebMD.Diakses pada tahun 2020. Pedofilia.