Adakah Terdapat Rawatan Rumah untuk Perforasi Membran Timpani?

, Jakarta - Perforasi membran timpani, alias gendang telinga pecah, terjadi apabila tisu nipis yang memisahkan saluran telinga dari telinga tengah mengalami lubang atau koyakan. Gendang telinga yang pecah boleh menyebabkan gangguan pendengaran.

Keadaan ini tidak dapat dirawat di rumah kerana boleh menyebabkan jangkitan dan kecederaan yang lebih serius tanpa rawatan perubatan. Perlukan prosedur perubatan atau pembaikan pembedahan untuk memperbaikinya. Dapatkan maklumat lebih terperinci mengenai perkara ini di sini.

Rawatan untuk Perforasi Membran Tympanic

Apabila anda mengalami perforasi membran timpani, ada baiknya anda segera menjalani pemeriksaan agar doktor anda dapat mengesyorkan rawatan yang tepat. Secara amnya, antibiotik akan diberikan terutamanya jika terdapat jangkitan.

Baca juga: Apa yang Terjadi Ketika Pecah Gendang Telinga?

Sekiranya cukup teruk, terdapat beberapa prosedur yang akan dilakukan oleh doktor untuk menutup drum yang pecah, iaitu:

 1. Menampal

Sekiranya air mata atau lubang di gendang telinga tidak ditutup sendiri, pakar THT boleh menutupnya dengan tambalan. Prosedur ini melibatkan Dengan prosedur pejabat ini, doktor ENT akan menggunakan bahan kimia di pinggir air mata untuk merangsang pertumbuhan, sehingga bahagian yang terkoyak dibawa kembali bersama. Prosedur ini mungkin perlu diulang lebih dari sekali sebelum lubang ditutup.

 1. Operasi

Sekiranya patch tidak menghasilkan penyembuhan yang betul, doktor ENT akan mengesyorkan pembedahan. Prosedur pembedahan yang paling biasa dipanggil timpanoplasti . Pakar bedah akan mencangkokkan tisu kecil yang ditadbir sendiri untuk menutup lubang di gendang telinga.

Sekiranya tidak terlalu teruk, setelah menjalani pemeriksaan dari doktor, anda boleh mengurus diri sendiri dengan:

Baca juga: Mengenal Lebih Lanjut Mengenai Gendang Telinga yang pecah

 1. Menjaga telinga kering. letak penutup telinga silikon kalis air atau bola kapas bersalut Jeli petroleum di telinga ketika mandi atau berenang.

 2. Jangan membersihkan telinga anda. Luangkan masa untuk gendang telinga sembuh sepenuhnya dengan tidak mengganggu.

 3. Elakkan meniup hidung anda. Tekanan yang dibuat semasa meniup hidung dapat mengganggu proses penyembuhan gendang telinga.

Bagaimana anda tahu jika anda mempunyai perforasi membran timpani? Berikut adalah tanda dan gejala:

 1. Sakit telinga yang mereda tetapi kadang-kadang timbul;

 2. Pelepasan yang jelas, penuh nanah dan kadang-kadang berdarah dari telinga;

 3. Terdapat gangguan pendengaran (tinnitus);

 4. Dering di telinga (tinnitus);

 5. sensasi berputar (vertigo); dan

 6. Mual atau muntah.

Sekiranya anda merasakan ada simptom di atas, dan tidak pasti sama ada anda mengalami perforasi membran timpani atau tidak, anda boleh bertanya terus kepada doktor anda. . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Komplikasi Gegendang Telinga

Gendang telinga mempunyai fungsi penting, dua peranan utama:

 1. Pendengaran

Apabila gelombang bunyi menyerang, gegendang telinga bergetar. Di sini struktur telinga tengah dan dalam menerjemahkan gelombang bunyi menjadi impuls saraf.

 1. Perlindungan

Gendang telinga juga bertindak sebagai penghalang, melindungi telinga tengah dari air, bakteria, dan bahan asing lainnya.

Bayangkan jika gendang telinga pecah, sehingga kehilangan dua fungsi utama ini, kemungkinan penghidapnya akan mengalami:

 • Gangguan pendengaran

Biasanya, kehilangan pendengaran bersifat sementara, hanya bertahan sehingga air mata atau lubang di gendang telinga sembuh. Ukuran dan lokasi air mata boleh mempengaruhi tahap kehilangan pendengaran.

Baca juga: Gendang telinga pecah, bolehkah normal kembali?

 • Jangkitan Telinga Tengah (Otitis Media)

Gendang telinga yang berlubang dapat membolehkan bakteria memasuki telinga. Sekiranya gendang telinga berlubang tidak sembuh atau tidak diperbaiki, penghidapnya mungkin terdedah kepada jangkitan kronik yang boleh menyebabkan kehilangan pendengaran kekal.

 • Sista Telinga Tengah (Cholesteatoma)

Cholesteatoma adalah sista di telinga tengah yang terdiri dari sel-sel kulit mati, lendir, atau lilin telinga. Biasanya, koleksi serpihan ini bergerak ke telinga luar dengan bantuan earwax. Sekiranya gendang telinga pecah, lilin ini dapat masuk ke telinga tengah dan membentuk sista.

Rujukan:

Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019). Gendang telinga pecah (gendang telinga berlubang)
WebMD (Diakses pada tahun 2019). Earrum pecah: Gejala dan Rawatan
Kesihatan Kanak-kanak Stanford (Diakses pada tahun 2019). Gegendang telinga pecah

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found