Pemeriksaan Fakta: Bolehkah Minum Kopi Benar-Benar Mengatasi Hangover?

"Beberapa orang percaya bahawa minum kopi dapat mengatasi mabuk. Namun, malangnya, tidak ada bukti yang menyebutkan keberkesanan minuman berkafein ini dalam melegakan gejala mabuk. Cara terbaik untuk mengatasi mabuk adalah minum air, berehat banyak, dan makan makanan berkhasiat. "

Jakarta - Meminum alkohol dalam jumlah yang berlebihan dapat menyebabkan sekumpulan gejala pada keesokan harinya, yang sering disebut sebagai mabuk atau mabuk. Ramai orang berpendapat bahawa minum kopi dapat mengatasi mabuk, dengan melegakan beberapa gejala.

Namun, sebenarnya, tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa minum kopi dapat mengatasi mabuk, atau membalikkan kesan pengambilan alkohol terlalu banyak. Ayuh, lihat penjelasan lengkap!

Baca juga: Inilah Kesan Negatif Ketagihan Alkohol pada Tubuh

Tidak ada bukti bahawa minum kopi dapat mengatasi mabuk

Terdapat banyak tuntutan anekdot bahawa ritual atau zat tertentu, seperti kopi, dapat membantu mengatasi mabuk. Namun, kenyataannya adalah, walaupun dapat melegakan beberapa gejala mabuk, minum kopi dapat memanjangkan gejala lain.

Pada masa ini, tidak ada ubat atau bahan khusus yang dapat mengatasi mabuk. Minum kopi boleh memberi sedikit kelegaan, tetapi sebenarnya bukan ubatnya. Kafein dalam kopi adalah diuretik. Oleh itu, minum kopi boleh mengeringkan badan lebih banyak lagi, berpotensi memanjangkan atau memburukkan lagi gejala mabuk tertentu.

Hingga kini, belum banyak penelitian mengenai minum kopi untuk mengatasi mabuk. Sebaliknya, kebanyakan penyelidikan memfokuskan pada pengambilan alkohol dan kafein, seperti mencampurkan minuman tenaga berkafein dengan alkohol.

Walau bagaimanapun, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), memberi amaran mengenai bahaya pencampuran alkohol dan kafein. Minum kafein dan alkohol pada masa yang sama sebenarnya dapat menutup kesan alkohol, menyebabkan orang merasa lebih waspada dan terjaga dari yang sepatutnya.

Menurut tinjauan 2011 yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Kafein, diketahui bahawa orang yang mencampurkan alkohol dan kafein lebih cenderung melakukan tingkah laku berisiko, daripada mereka yang minum alkohol sahaja. Pengajian tinjauan rakan sebaya pada tahun 2013 yang diterbitkan dalam jurnal Kelakuan Ketagihan perhatikan juga bahawa mencampurkan alkohol dan kafein tidak menghalang mabuk.

Baca juga: Hati-hati, Alkohol boleh merosakkan kesihatan hati

Bagaimana Meringankan Gejala Hangover?

Strategi terbaik untuk mencegah mabuk adalah sama sekali menghindari alkohol, tetapi tidak semua orang boleh berhenti minum sepenuhnya. Sekiranya anda memilih untuk minum, lebih baik minum secara sederhana atau sederhana.

Sekiranya anda mengalami mabuk, cara untuk mengatasi dan mengurangkan simptom adalah dengan menghidrasi semula (minum banyak air), makan makanan berkhasiat, dan berehat dengan banyak.

Ubat rumah semula jadi juga boleh dicuba. Daripada mempercayai bahawa minum kopi dapat menyembuhkan mabuk, anda boleh mencuba makanan atau minuman lain seperti air halia, ginseng, asparagus, kudzu, pir Korea, atau fructus evodiae.

Walaupun ada yang percaya bahawa bahan semula jadi ini membantu mengatasi gejala mabuk, masih banyak penyelidikan yang diperlukan untuk membuktikannya.

Minuman yang mengandungi bahan-bahan ini boleh melegakan, seperti teh atau minuman elektrolit tertentu. Walau bagaimanapun, minuman paling mudah dan berkesan untuk mengatasi mabuk adalah air. Oleh itu, minum banyak air dan berehat, jika anda mengalami mabuk.

Itulah perbincangan mengenai kopi yang ternyata tidak dapat mengatasi masalah mabuk. Sebilangan orang mungkin mengesyorkan kopi sebagai ubat mabuk, tetapi ia tidak mengatasi mabuk dan cenderung memberi kelegaan. Dalam beberapa kes, minum kopi boleh memburukkan lagi gejala mabuk.

Baca juga: 3 Mitos Penyalahgunaan Alkohol yang Menyesatkan dengan COVID-19

Pada masa ini tidak ada penawar untuk mabuk, dan satu-satunya cara untuk mengelakkan gejala adalah dengan mengelakkan alkohol. Orang yang mengalami penyakit bergerak dapat meredakan gejala mereka dengan minum banyak air, makan makanan berkhasiat, dan banyak tidur.

Sekiranya anda mengalami gejala mabuk yang tidak membaik, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk membincangkan aduan anda dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Jurnal Penyelidikan Kafein. Diakses pada tahun 2021. Alkohol dan Kafein: Ribut Sempurna.
Kelakuan Ketagihan. Diakses pada tahun 2021. Kesan Caffeinated vs. Minuman Beralkohol Tanpa Kafein pada Insiden dan Keparahan Hangover pada Hari Berikutnya, Kualiti Tidur yang Dirasakan, dan Amaran.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Alkohol dan Kafein.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Minum Kopi Merawat Hangover?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found