Mengapa Menggaru Bahagian Gatal yang Meringan?

, Jakarta - Apabila gatal-gatal terjadi pada bahagian tubuh tertentu, perkara pertama yang pasti kita lakukan adalah menggaru kawasan tersebut. Setuju? Ini kelihatan seperti kebiasaan, tetapi adakah anda tahu mengapa menggaru kulit gatal boleh melegakan? Gatal boleh dikatakan jenis kesakitan yang lain, tetapi dalam bentuk yang lebih ringan.

Peranan Hormon Serotonin

Menurut pakar kesihatan dari Washington University School of Medicine, yang berada di bandar St. Louis, Amerika Syarikat, ketika menggaru bahagian badan yang terasa gatal, otak juga akan melepaskan hormon serotonin.

Hormon ini sebenarnya bertujuan untuk mengatasi rasa gatal. Walau bagaimanapun, kesan serotonin hanya sementara, jadi badan akan merasakan sensasi gatal lagi dan terus ingin menggaru.

Baca juga: Inilah 6 Punca Pruritus, Gatal Yang Tiba-tiba

Dalam Jurnal Neuron Seperti disebutkan, serotonin neurotransmitter akan dilepaskan oleh otak segera setelah mendapat isyarat menggaru dengan tujuan untuk mengawal rasa sakit. Namun, apabila serotonin dilepaskan dari otak untuk merawat gatal, gatal akan merebak ke sel saraf yang lain. Akibatnya, gatal ini nampaknya tidak akan berhenti dan seseorang akan terus mahu menggaru.

Proses Melindungi Kulit

Ketika sains berkembang, para saintis mengetahui bahawa gatal sebenarnya mempunyai litar khusus tersendiri yang melibatkan bahan kimia dan selnya sendiri. Dalam dunia perubatan, gatal adalah reaksi semula jadi untuk melindungi kulit dari parasit dan penumpukan sel mati. Jangan terkejut, kerana lapisan terluar tubuh, masuk akal jika kulit secara biologi mengembangkan sistem pertahanan diri seperti reaksi menggaru.

Baca juga: Inilah sebab mengapa gatal-gatal tidak tergores

Tetapi, sayangnya hingga kini para saintis masih belum memahami sepenuhnya mengapa menggaru kulit gatal menjadi sensasi keseronokan dalam dirinya. Seperti yang dilaporkan Makluman Sains, menggaru kulit yang gatal akan menghantar isyarat kesakitan tahap rendah ke otak, dan menggantinya dengan lega atau keseronokan yang serupa. Itulah sebabnya menampar atau mencubit kawasan gatal terasa sama seperti menggaru.

Selain perasaan "keseronokan", sensasi gatal juga akan tersebar di sekitar titik utama gatal, jadi semakin sukar bagi kita untuk berhenti menggaru kulit. Oleh itu, ada baiknya kita tidak terlalu ingin menggaruknya.

Baca juga: Kulit Kering dan Gatal Jangan Menggaru, Atasi Dengan Ini

Sebabnya jelas, menggaru kulit terlalu keras boleh menjadikan kulit rosak atau lecet yang boleh menyebabkan rasa menyakitkan. Anda boleh memilih untuk menggosok bahagian kulit yang terasa gatal, sehingga secara beransur-ansur gatal ini dapat mereda.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found