3 Latihan yang Boleh Anda Lakukan dengan Bola Gim

, Jakarta - Bagi anda yang suka bersenam, anda mesti biasa dengan bola keseimbangan atau sering disebut sebagai bola gim . Bola besar ini yang diperbuat daripada getah getah biasanya digunakan untuk yoga dan pilates. Walau bagaimanapun, bola gim Anda juga boleh menggunakan senaman harian di rumah.

bola gim adalah pelaburan yang baik bagi anda yang ingin mula bersenam di rumah dengan kerap. Terdapat banyak faedah yang dapat anda perolehi daripada berlatih menggunakan bola keseimbangan ini. Sekiranya anda masih keliru tentang cara menggunakannya, berikut adalah beberapa latihan yang boleh anda lakukan bola gim :

1. Latihan untuk Meningkatkan Stamina

Anda juga boleh melakukan latihan ini sebagai pemanasan sebelum memulakan latihan kekuatan. Lakukan setiap pergerakan selama 1 minit.

  • Pertama sekali, duduk di atas bola gim , kemudian melompat sehingga badan memantul di atasnya. Latihan ini juga berguna untuk meningkatkan keseimbangan badan.
  • Seterusnya, pegang bola dengan kedua tangan di depan dada, angkat di atas kepala, turunkan, dan ulangi beberapa kali.
  • Masih memegang bola dengan kedua tangan di depan dada, kali ini memutarnya di sekitar kiri dan kanan ke pinggang.

2. Latihan Mengetatkan Otot

bola gim boleh menjadi alat untuk melakukan senaman pelbagai otot badan, mulai dari otot dada, belakang perut hingga kaki. Bagi anda yang ingin mengecilkan perut, sangat sesuai untuk berlatih menggunakan bola gim .

  • Tekan ke atas . Latihan ini bertujuan untuk mengencangkan otot-otot dada dan trisep . Caranya, letakkan kedua tangan di atas bola gim dengan badan lurus. Turunkan dada ke arah bola dan jaga siku di sisi anda, bukan ke samping. Kemudian kembali ke kedudukan permulaan. Langkah ini serupa dengan tolak naik , tetapi menggunakan bola gim .
  • Pisau Jack . Latihan ini bertujuan untuk menegangkan otot perut, punggung, dan lengan. Caranya, letakkan badan anda seperti posisi tolak naik , tetapi dengan kedua kaki diletakkan di atas bola gim dan kedua tangan menyentuh lantai dan selebar bahu. Kedudukan badan yang lurus dari kepala hingga tumit. Kemudian gunakan abs anda untuk menarik lutut ke arah dada tanpa mengangkat punggung.

3. Latihan untuk Melenturkan Badan

Selain keseimbangan dan kekuatan otot, bola gim Ia juga dapat membantu meningkatkan kelenturan badan. Memanaskan menggunakan bola gim Ia juga dapat mengelakkan kecederaan semasa bersenam. Anda boleh melakukan pergerakan berikut selama 10-20 saat untuk fleksibiliti:

  • Bersandar di sebelah bola dengan pinggul dan paha anda menyentuh bola. Jauhkan tangan anda di lantai dan rasakan otot di lengan dan kaki anda menarik.
  • Seterusnya, letakkan badan anda di punggung di atas bola dengan kedua tangan terentang ke kanan dan kiri seolah-olah anda menarik sesuatu. Pergerakan ini dapat membantu mengendurkan otot-otot badan yang tegang.
  • Seterusnya, sambil duduk di atas bola dan menjaga kedua-dua lutut pegun, gerakkan pinggul ke kanan dan kiri dan biarkan bola pegun. Tahan sebentar sambil menggerakkan pinggul ke sisi untuk meregangkan badan atas dengan lembut.

(Baca juga: 6 Peralatan Sukan untuk Latihan di Rumah)

Itulah cara latihan menggunakan bola gim . Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan yang anda perlukan melalui ciri Apotik Antar . Jadi, anda tidak perlu bersusah payah pergi ke farmasi lagi. Cukup buat pesanan dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found