Mana Yang Lebih Kuat: Diet Keto atau Diet Rendah Lemak?

Jakarta - Dari pelbagai jenis diet, diet keto dan diet rendah lemak masih menjadi pilihan diet yang banyak orang cuba menurunkan berat badan. Namun, di antara dua diet, mana yang lebih berkesan, bukan?

Diet Rendah Lemak

Seperti namanya, diet rendah lemak adalah makanan dengan jumlah lemak yang terhad. Selain menurunkan berat badan, diet ini juga dipilih untuk membantu mengurangi pengambilan kalori dari lemak untuk meningkatkan kadar kolesterol darah dan trigliserida.

Pada dasarnya, tubuh seseorang memerlukan lemak sekurang-kurangnya 20-25 peratus daripada jumlah kalori harian. Bagaimana dengan sekatan lemak? Menurut pakar dari Kementerian Kesehatan Indonesia, membatasi lemak menjadi kurang dari 30 persen dari jumlah tenaga per hari adalah syarat untuk diet rendah lemak dan kolesterol.

Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa diet rendah lemak ini tidak hanya membatasi lemak. Sebabnya, pemilihan jenis lemak juga mesti dipertimbangkan dengan teliti. Ringkasnya, makanan dengan lemak baik sangat digalakkan. Sementara itu, makanan yang mengandungi lemak buruk harus dikurangkan. Bukan hanya itu, seseorang yang menjalani diet rendah lemak juga perlu mengambil lebih daripada 25 gram serat setiap hari.

Pakar mengatakan, lemak adalah pengambilan yang memberikan jumlah kalori yang lebih tinggi daripada protein dan karbohidrat. Contohnya, setiap gram lemak mengandungi sembilan kalori. Walaupun setiap gram karbohidrat dan protein, masing-masing hanya mengandungi empat kalori.

Inilah sebabnya mengapa mengehadkan lemak boleh menjadi cara untuk mengurangkan jumlah kalori lebih banyak daripada membatasi pengambilan nutrien jenis lain.

Diet keto

Makanan rendah lemak yang lain, diet keto yang lain. Boleh dikatakan, diet ini adalah kebalikan dari diet rendah lemak. Diet keto adalah diet tinggi lemak, protein sederhana, dan rendah karbohidrat. Matlamat diet ini untuk mendapatkan lebih banyak kalori daripada protein dan lemak daripada karbohidrat. mengikut Jurnal Pemakanan Eropah Keadaan ini dapat mengurangkan simpanan gula sebagai sumber tenaga dan menggantikannya dengan protein dan lemak.

Nah, inilah yang menyebabkan proses ketosis, iaitu keadaan ketika tubuh tidak lagi mempunyai pengambilan karbohidrat (glukosa) sebagai sumber makanan untuk diproses menjadi tenaga. Menurut pakar pemakanan, dengan ketosis diharapkan dapat membantu menurunkan berat badan.

Tetapi perlu diingat, sumber lemak pada diet keto bukan hanya lemak seperti makanan goreng. Pakar mengatakan, menu diet keto yang mempunyai sumber lemak harus berasal dari produk tenusu, telur organik, dan minyak seperti kelapa dan zaitun. Bukan hanya itu, lemak sihat juga dapat diperoleh dari kacang (almond dan kacang mete) dan alpukat.

Menambah Berat Badan Kerana Diet yang Tidak Betul

Selain mengamalkan diet yang sihat demi kesihatan tubuh, menurunkan berat badan juga penting matlamat banyak orang untuk diet. Masalahnya, kadang-kadang sebaliknya berlaku. Daripada ingin menurunkan berat badan, mereka sebenarnya menambah jumlah pada timbangan. Macam mana boleh jadi?

Pakar mengatakan, banyak orang cuba "membalas dendam" ketika mereka kehilangan beberapa kilogram setelah berdiet. Sebabnya mudah, diet membuat mereka merasa "terseksa" kerana mereka diminta untuk mengurangkan pengambilan kalori dan mengelakkan pelbagai jenis makanan. Dengan kata lain, mereka berpendapat bahawa setelah diet yang berjaya, mereka bebas untuk makan apa sahaja dan tidak boleh melupakan dietnya.

Pakar mengatakan, program diet yang tidak dijaga dapat membuat berat badan seseorang naik setelah menjalani diet. Ini boleh dipanggil kenaikan berat badan yang disebabkan oleh diet yang boleh meningkatkan risiko kegemukan.

Tetapi apa yang mesti diingat, agar program diet berjalan dengan selamat dan berkesan, anda harus terlebih dahulu membincangkannya dengan doktor pakar. Sebabnya, baik diet keto dan rendah lemak, anda mungkin tidak memohon untuk pelbagai alasan perubatan atau keadaan badan.

Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung mengenai semua jenis diet melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 4 Perkara Yang Harus Anda Ketahui Sebelum Memulakan Diet Keto
  • Ingin Langsing Cubalah Panduan Diet Diet Keto
  • Ini adalah 4 tanda bahawa diet keto berfungsi

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found