Ibu, berikut adalah petua untuk memilih kolam renang yang selamat untuk bayi

, Jakarta - Berenang boleh dikatakan jenis sukan yang cukup digemari oleh ramai orang. Selain menyegarkan, berenang juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Bukan hanya orang dewasa, ibu juga boleh mengajak anak-anak mereka berenang agar kemahiran motor mereka terlatih dengan lebih baik. Anda perlu tahu, masa terbaik untuk membawa anak kecil anda ke kolam renang adalah ketika dia berumur 6 bulan ke atas.

Baca juga: Kenali Fitkid, trend sukan kanak-kanak masa kini

Bukan hanya mengenai usia yang tepat untuk membawanya berenang, ada beberapa hal lain yang harus dipertimbangkan sebelum membawa anak kecil anda berenang, seperti memilih kolam renang yang selamat. Berikut adalah petua untuk memilih kolam renang yang perlu anda ketahui.

Petua Memilih Kolam Renang yang Selamat untuk Anak Kecil Anda

Sebenarnya, tidak mengapa mengajak anak anda berenang sebelum dia berumur 6 bulan. Walau bagaimanapun, bayi di bawah usia 6 bulan cenderung rentan terhadap penyakit kerana belum mendapat imunisasi yang mencukupi. Beberapa perkara lain yang mesti anda perhatikan ketika memilih tempat berenang yang selamat, iaitu:

  1. Suhu Kolam

Oleh itu, jika ibu ingin membawa anaknya untuk berenang tetapi dia belum berumur 6 bulan, lebih baik tidak membawanya ke kolam renang umum. Kolam renang awam cenderung terlalu sejuk untuk bayi di bawah 6 bulan. Jadi, sebelum membawanya berenang, pastikan suhu kolam tidak kurang dari 32 darjah Celsius. Kolam dengan suhu di bawah angka itu dengan mudah menjadikan badan si kecil anda sejuk dan menggigil.

  1. Kedalaman Kolam

Perkara penting lain yang mesti dipertimbangkan adalah kedalaman kolam. Pilih kolam yang paras airnya sampai ke bahu. Kolam yang tidak terlalu cetek menjadikan badan si kecil tetap hangat dan memudahkannya bergerak di dalam air. Jangan lupa untuk mengawasi dan memegang si kecil dengan erat sambil menemaninya berenang.

Baca juga: 4 Cara Mengarahkan Bakat Sukan Kanak-kanak

  1. Kandungan Klorin

Sebab lain mengapa bayi di bawah 6 bulan tidak digalakkan berenang di kolam renang awam adalah kandungan klorin. Kandungan klorin di kolam renang awam berisiko menyebabkan eksim kulit. Oleh itu, pastikan kolam renang tidak mengandungi klorin kerana berisiko mengganggu kulit anak kecil anda.

  1. Pembersihan Kolam Renang

Kolam renang awam sering dipenuhi orang dengan pelbagai keadaan kesihatan dan kebersihan. Sebelum membawanya ke kolam renang umum, anda perlu memastikan bahawa kolam itu bersih dan tidak banyak pengunjung yang datang. Sistem kekebalan tubuh si kecil belum terbentuk sepenuhnya, yang dapat memudahkan bakteria dan virus memasuki badan jika kolam renang tidak bersih.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai aktiviti berenang untuk anak kecil anda atau sukan lain, hanya bincangkannya dengan pakar pediatrik anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Membawa Anak Kecil Anda Berenang

Sebagai tambahan kepada petua untuk memilih kolam renang di atas, ibu perlu mempertimbangkan beberapa perkara sebelum membawa anak kecil anda berenang. Sekiranya anak kecil anda berumur di bawah 6 bulan, lebih baik berenang di kolam renang plastik atau gunakan a tab mandi di rumah, jika ada. Selain itu, bayi tidak dapat mengatur kepalanya dengan betul, sehingga mereka cenderung menelan banyak air yang mengandung kuman.

Oleh itu, lebih baik bawa anak kecil anda berenang ketika kolam tenang dan bersih untuk mengurangkan risiko ini. Sebelum memasuki air, pakai lampin khas untuk berenang yang tahan kebocoran dan tidak basah jika basah. Sekiranya ibu merasa dia membuang air kecil atau buang air besar ketika berenang, ganti lampinnya segera dan bersihkan badannya terlebih dahulu.

Baca juga: 6 Cara Memperkenalkan Sukan kepada Kanak-kanak

Beri dia rehat sekitar satu jam selepas makan sebelum membawanya berenang. Anda perlu memegang si kecil dengan erat atau memakai jaket keselamatan supaya dia dapat berenang dengan selamat tanpa takut lemas. Jangan biarkan di dalam air terlalu lama, masa yang sesuai adalah 10-15 minit. Setelah membawanya berenang, jangan lupa segera memandikan si kecil dengan sabun dan air hingga bersih.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses 2019. Berenang bersama bayi anda.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2019. Keselamatan Air Luar.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2019. Keselamatan Kolam Renang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found