Sekiranya anda menghidap perikoronitis, adakah gigi anda harus diekstraksi?

, Jakarta - Semua orang akan bersetuju bahawa apabila gigi sakit, terasa seperti ingin terus berehat di rumah dan tidak bersemangat untuk melakukan aktiviti. Kesakitan boleh menjadi tidak selesa. Dalam beberapa kes, sakit gigi boleh menyebabkan gusi bengkak membuat pesakit merasa malu. Jangan memandang rendah sakit gigi kerana ini boleh menyebabkan pembengkakan kelenjar getah bening di leher dan menyukarkan pembukaan mulut, ini adalah gejala perikoronitis.

Pericoronitis adalah gangguan pada mulut, iaitu ketika tisu gusi menjadi bengkak dan dijangkiti di sekitar gigi kebijaksanaan, geraham ketiga, dan geraham terakhir. Pericoronitis umumnya muncul pada akhir remaja atau awal 20 tahun. Cara mencegahnya memerlukan kesabaran dalam menjaga kebersihan mulut dan gigi. Sekiranya anda menghidap perikoronitis dan berulang, maka pencabutan gigi adalah pilihan yang disarankan untuk mencegahnya kembali.

Baca juga: Kepentingan Penjagaan Mulut dan Pergigian untuk Menghindari Pericoronitis

Mengapa Seseorang Boleh Mengalami Pericoronitis?

dalam buku Manual Pembedahan Mulut Minor untuk Doktor Gigi Umum Pericoronitis adalah jangkitan yang berlaku pada tisu lembut yang mengelilingi mahkota gigi yang terkena sebahagiannya. Jangkitan ini disebabkan oleh flora normal rongga mulut dan adanya bakteria berlebihan dalam tisu lembut perikoronal. Kedua-duanya menyebabkan ketidakseimbangan antara kawasan mulut dan pertumbuhan bakteria. Sekiranya tidak dirawat, jangkitan merebak ke kepala dan leher.

Bukan hanya itu, didapati fakta bahawa wanita lebih kerap mengalami perikoronitis walaupun alasan yang tepat masih dikaji lebih lanjut. Pakar mencadangkan pericoronitis yang dialami wanita berlaku semasa pra-haid dan selepas haid. Selain itu, wanita hamil juga mungkin mengalami pericoronitis pada trimester kedua.

Sementara itu, faktor yang meningkatkan seseorang yang mengalami perikoronitis adalah:

  • Kitaran haid yang tidak teratur;

  • Jumlah bakteria di mulut kerana kurang kebersihan mulut;

  • Anemia;

  • Tekanan. Tekanan menyebabkan penurunan air liur, sehingga mengurangkan pelumasan air liur dan peningkatan pengumpulan plak;

  • Keadaan fizikal yang lemah;

  • Gangguan pernafasan.

Sekiranya anda merasakan simptom perikoronitis, anda mesti berjumpa doktor gigi di hospital yang paling dekat dengan rumah anda untuk mendapatkan rawatan. Tidak sukar, anda boleh membuat temu janji dengan doktor secara langsung di talian melalui . Rawatan yang tepat dan pantas adalah penting untuk mengelakkan komplikasi.

Baca juga: Sebab-sebab Wanita Hamil mudah dijangkiti Pericoronitis

Jadi, bagaimana merawat perikoronitis?

Dalam kebanyakan kes, perikoronitis simptomatik ringan dirawat di rumah tanpa antibiotik. Anda hanya perlu menyikat kawasan dengan teliti dan lembut dengan kepala sikat gigi kecil untuk mengeluarkan plak atau makanan yang terperangkap.

Bukan hanya itu, penyiram air mulut dapat digunakan untuk membersihkan puing-puing makanan yang terperangkap di bawah operasi. Anda boleh berkumur dengan air garam suam untuk menenangkan kawasan tersebut. Sebagai tambahan, larutan hidrogen peroksida boleh digunakan sebagai ubat kumur atau cecair pengairan untuk membantu mengurangkan bakteria di kawasan tersebut.

Baca juga: 3 Komplikasi Yang Boleh Berlaku Ketika Pengambilan Gigi Bijaksana

Sementara itu, untuk mengelakkannya, anda boleh melakukan pencabutan gigi yang terkena pada pesakit di bawah usia 25-26 tahun. Ini penting untuk mengekalkan tubuh yang sihat, mencegah kesakitan, dan mencegah perikoronitis.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found