5 Pemeriksaan Sokongan untuk Mengesan Masalah Janin

, Jakarta - Alias ​​gangguan janin gangguan janin adalah sejenis gangguan yang boleh menyerang semasa kehamilan. Keadaan ini berlaku kerana janin di dalam rahim kekurangan pengambilan oksigen. Kekurangan oksigen ke janin juga boleh berlaku semasa proses kelahiran. Wanita hamil dapat mengenali keadaan ini melalui pergerakan janin yang berkurang.

Selain memerhatikan pergerakan janin, keadaan ini juga dapat dikesan melalui beberapa pemeriksaan yang menyokong, seperti pemeriksaan denyut jantung janin, ultrasound hingga pemeriksaan cairan ketuban. Untuk mengesan kemungkinan keadaan ini, pemeriksaan kadar denyutan jantung janin dilakukan untuk menentukan sama ada jantung berdegup lebih cepat atau lebih perlahan. Selanjutnya, pemeriksaan untuk mengesan gangguan janin akan dibincangkan dalam artikel ini!

Baca juga: Ibu, Ketahui 4 Gejala Kecemasan Janin yang Harus Diatasi

Tanda dan Cara Mengesan Kecemasan Janin

Masalah janin adalah keadaan yang tidak boleh dipandang remeh sama sekali. Keadaan ini disebabkan oleh kekurangan bekalan oksigen ke janin boleh membahayakan. Untuk mengesahkan keadaan ini, wanita hamil disarankan menjalani pelbagai jenis pemeriksaan sokongan, termasuk:

1. Ultrasound Kehamilan

Ultrasound kehamilan sebenarnya adalah jenis pemeriksaan yang disyorkan untuk dilakukan secara rutin semasa kehamilan. Pemeriksaan ini sebenarnya dapat membantu melihat pertumbuhan janin dan mengesan kemungkinan kelainan.

2. Ultrasound Doppler

Mengesan kemungkinan gangguan janin juga boleh dilakukan dengan pemeriksaan ultrasound Doppler. Ultrasound jenis ini dapat membantu menentukan sama ada terdapat gangguan dalam aliran darah dan jantung janin.

3. Kardiotokografi

Kardiotokografi (CTG) dilakukan untuk melihat degupan jantung janin secara berterusan. Pemeriksaan ini juga dapat memantau degupan jantung janin untuk pergerakan janin dan kontraksi rahim.

Baca juga: Keperluan Belajar Mengamalkan Pernafasan Sebelum Melahirkan

4. Tahap cecair amniotik

Pemeriksaan cecair amniotik juga dapat dilakukan untuk menentukan kemungkinan gangguan. Ujian ini dilakukan untuk mengetahui isipadu cecair amniotik dan melihat kemungkinan menjumpai tinja atau kotoran janin dalam cecair amniotik.

5. pemeriksaan pH

Gangguan janin yang berlaku kerana kekurangan pengambilan oksigen boleh menyebabkan pH darah janin menjadi lebih berasid. Oleh itu, doktor boleh melakukan pemeriksaan sokongan dalam bentuk mengambil sampel darah bayi untuk memeriksa pH.

Penyelidikan ini disarankan sekiranya ibu merasakan bahawa dia mengalami tanda-tanda atau gejala-gejala gangguan janin. Biasanya, gejala keadaan ini dapat diketahui melalui beberapa perubahan yang dialami sebelum atau semasa proses kelahiran. Gangguan janin dapat dikenali dengan memerhatikan beberapa gejala, seperti pergerakan janin yang berkurang secara drastik.

Wanita hamil tidak boleh mengabaikan perkara ini. Sebenarnya, pergerakan janin memang boleh menurun sebelum melahirkan. Ini kerana ruang di rahim berkurang. Walau bagaimanapun, pergerakan janin yang normal masih dapat dirasakan dan mempunyai corak yang sama. Sekiranya ibu merasakan bahawa pergerakan janin telah menurun secara drastik, anda harus segera berjumpa pakar sakit puan.

Baca juga: Hati-hati dengan Anemia pada Janin

Sekiranya ragu-ragu, ibu boleh mencuba mengenai perubahan yang berlaku semasa kehamilan dengan doktor mengenai permohonannya . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua untuk mengekalkan kehamilan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play untuk rakan semasa mengandung.

Selain perubahan pergerakan janin, tekanan janin juga dapat dicirikan oleh ukuran kandungan yang terlalu kecil untuk usia kehamilan. Untuk mengetahui sama ada ukuran rahim sesuai atau tidak, ibu dapat mengukur ketinggian bahagian atas rahim, alias ketinggian fundus rahim. Pengukuran bermula dari tulang kemaluan ke atas. Sekiranya ukuran rahim dianggap terlalu kecil untuk usia kehamilan, itu boleh menjadi tanda gangguan janin.

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Masalah Janin.
Baby Center UK. Diakses pada tahun 2020. Bayi Saya Kecil untuk Kurma. Adakah Sesuatu Yang Salah?
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Definisi Perubatan bagi Masalah Janin.
Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Masalah Janin.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found