Ketahui Kebaikan Puasa untuk Kesihatan Otak

, Jakarta - Menahan rasa lapar dan dahaga semasa berpuasa sebenarnya tidak sia-sia. Sebenarnya, puasa dapat membawa banyak faedah kepada tubuh, termasuk organ penting seperti otak. Macam mana boleh jadi? Kira-kira, apakah faedah berpuasa untuk kesihatan otak, ya?

Ketika berpuasa selama sebulan penuh, tubuh mendapat banyak faedah. Salah satunya disebabkan oleh satu perkara penting, iaitu pengambilan makanan dan minuman yang terhad. Keadaan ini memberi manfaat kepada organ tubuh secara umum, kerana kerja metabolisme badan berkurang atau tubuh dapat berehat.

Baca juga: Ingin mengetahui jenis senaman terbaik untuk otak? Inilah penjelasannya

Manfaat Berpuasa untuk Otak

Apabila bekalan makanan menjadi terhad semasa berpuasa, ini juga akan memberi kesan positif pada otak. Beberapa faedah ini termasuk:

1. Sumber tenaga di otak diperoleh dari hati

Tahukah anda bahawa semasa berpuasa, glukosa sebagai nutrien penting untuk otak hanya mampu memenuhi kurang dari separuh keperluan otak? Ini akhirnya memaksa tubuh untuk memecahkan simpanan tenaga di hati, dalam bentuk glikogen dan asid lemak.

Keadaan ini cukup baik untuk tubuh kerana rizab tenaga untuk otak yang ada di hati akan digunakan, sehingga tubuh berpeluang untuk menjana semula atau memperbaharui rizab tenaga di dalam tubuh, terutama yang ada di hati. Keadaan ini menjadikan simpanan tenaga dalam badan menjadi lebih baik kerana selalu tumbuh semula.

2. Membaiki Sel di Otak

Sehubungan dengan titik sebelumnya, pengambilan tenaga yang berbeza semasa berpuasa, dalam bentuk asid lemak, kerana otak ternyata memberikan manfaat yang luar biasa, anda tahu. Keadaan ini diciptakan kerana asid lemak yang akan digunakan sebagai tenaga untuk otak menjalani proses ketosis yang akhirnya memaksa otak untuk melakukan proses pembentukan semula atau autofagi sel-sel lama di otak.

Ringkasnya, penggunaan sumber tenaga baru di otak, dalam bentuk asid lemak, akan memberi manfaat, iaitu sel-sel otak lama yang dirombak. Keadaan ini sangat baik, kerana ia akan menyokong sel-sel otak agar sentiasa berfungsi dengan optimum.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah gejala awal pikun yang sering tidak disedari

3. Kelaparan Merangsang Sel Baru untuk Otak

Adakah anda fikir rasa lapar dalam badan adalah perkara yang tidak baik? Jangan salah sangka, otak sebagai pusat mengawal rasa lapar juga mendapat manfaat dari timbulnya rasa lapar pada hari puasa.

Hormon kelaparan, iaitu ghrelin, akan memicu tubuh untuk menjalani proses autofagi. Proses ini akan menyokong pemusnahan sel-sel lama di otak, sehingga sel-sel di otak dapat dirombak dan menghasilkan sel-sel baru yang masih berkualiti untuk menjalankan fungsi otak yang penting.

4. Mencegah Penyakit Alzheimer

Gabungan ketiga-tiga faedah ini akan memberikan faedah super bagi tubuh dalam bentuk mencegah terjadinya penyakit Alzheimer. Penyakit otak ini yang dapat menyerang siapa saja dapat dicegah kerana sel-sel di otak telah mengalami perbaikan, rombakan, dan pembaharuan sel.

Sel-sel lama yang tidak segera dirombak oleh otak menjadi salah satu pencetus penyakit Alzheimer. Dengan berpuasa selama sebulan penuh, risiko penyakit ini juga dapat ditekan dengan cukup baik.

5. Meningkatkan Fungsi Otak

Manfaat lain untuk berpuasa untuk kesihatan otak adalah meningkatkan fungsi otak. Perubahan sumber tenaga untuk otak semasa berpuasa, nampaknya meningkatkan fungsi otak dalam menyampaikan isyarat tertentu. Ini dibuktikan dengan pembebasan lemak sebagai keton ke dalam darah untuk tenaga.

Selain itu, puasa yang digabungkan dengan senaman juga menunjukkan kebaikan untuk otak. Kedua-duanya dapat meningkatkan jumlah mitokondria dalam neuron. Mitokondria adalah organel sel yang merupakan tempat pernafasan untuk menghasilkan tenaga.

Bukan hanya itu, jumlah protein di otak yang disebut BDNF ( Faktor Neurotrofik Berasal Otak ) juga meningkat. Peningkatan protein dapat meningkatkan fungsi otak yang mengatur tingkah laku, deria dan motor, motivasi, ingatan, dan pembelajaran.

Baca juga: Membaca Buku pada Waktu Malam adalah Baik untuk Otak

Itulah sedikit penjelasan mengenai faedah berpuasa untuk otak. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi . Ambil telefon pintar anda dan nikmati kemudahan bercakap dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Persatuan untuk Neurosains. Diakses pada 2021. Bagaimana Puasa Mempengaruhi Otak?
Apple's Daily Mark. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Puasa Meningkatkan Fungsi Otak.
David Perlmutter. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Puasa Berselang untuk Otak dan Tubuh Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found