Gangguan Pertuturan Apraxia pada Kanak-kanak Boleh Disembuhkan Dengan Terapi Pertuturan

Jakarta - Apraxia gangguan pertuturan adalah masalah kesihatan yang tidak biasa. Keadaan ini berlaku apabila kanak-kanak mengalami kesukaran untuk membuat pergerakan mulut dengan tepat semasa dia bercakap. Dalam gangguan apraxia, otak berjuang untuk membuat rancangan baru yang berkaitan dengan pergerakan pertuturan.

Walau bagaimanapun, otot pertuturan tidak terlalu lemah, hanya tidak dapat berfungsi dengan baik kerana otak mengalami kesukaran untuk mengatur pergerakan. Untuk bercakap dengan betul, otak mesti belajar membuat rancangan yang memberitahu otot-otot pertuturan bagaimana menggerakkan bibir, rahang, dan lidah dengan betul untuk menghasilkan bunyi dan kata-kata yang tepat yang dituturkan pada kadar dan irama normal.

Terdapat 2 (dua) bentuk gangguan apraxia, iaitu apraxia yang didapat dan apraxia perkembangan. Gangguan pertuturan apraxia yang berlaku berlaku pada orang-orang dari semua peringkat umur, termasuk kanak-kanak, walaupun lebih sering berlaku pada orang dewasa. Keadaan ini boleh menyebabkan orang kehilangan kemampuan bertutur yang pernah mereka alami.

Baca juga: Adakah Terapi Pertuturan Berkesan dalam Mengatasi Mutisme?

Sementara itu, apraxia yang berkembang telah wujud sejak lahir, dan ini sangat mempengaruhi kemampuan anak untuk membentuk suara dan kata-kata. Kanak-kanak yang mempunyai masalah pertuturan ini sering mempunyai kemampuan yang lebih besar untuk memahami pertuturan daripada mengekspresikan diri dengan kata-kata yang diucapkan.

Sebilangan besar kanak-kanak dengan gangguan pertuturan ini mengalami peningkatan yang sangat ketara, terutamanya jika mereka tidak mendapat rawatan atau penjagaan yang betul. Oleh itu, kenali keadaannya seawal mungkin agar dia dapat mendapatkan rawatan dengan segera.

Terapi Pertuturan untuk Kanak-kanak dengan Gangguan Pidato Apraxia

Sekiranya ibu melihat atau merasakan ada kelewatan atau masalah pertuturan pada bayinya, dan ini merujuk kepada gangguan apraxia, ibu dapat segera mengatasinya dengan terapi pertuturan. Terapi pertuturan dilakukan untuk merawat keadaan yang terbahagi kepada 4 kategori, iaitu:

  1. Gangguan Pertuturan.

  2. Gangguan Bahasa.

  3. Gangguan Suara.

  4. Gangguan irama / kefasihan.

Terapi ini memberi tumpuan kepada mempraktikkan suku kata, perkataan, dan frasa. Apabila apraxia cukup parah, anak mungkin memerlukan terapi intensif.

Baca juga: Bilakah Terapi Pertuturan Perlu Dilakukan?

Berbanding dengan terapi berkumpulan, terapi individu dianggap memberi lebih banyak hasil. Sebabnya adalah bahawa kanak-kanak mempunyai lebih banyak masa untuk berlatih bercakap semasa sesi terapi langsung dengan ahli terapi, tidak perlu bergilir dan menunggu giliran dengan anak lain.

Penting bagi anak-anak untuk berlatih bercakap dengan menyebut suku kata, perkataan, atau frasa semasa sesi terapi. Ini memerlukan masa, dan tanpa latihan, terapi mungkin tidak memberikan hasil yang ketara. Oleh kerana kanak-kanak dengan apraxia sukar untuk merancang pergerakan pertuturan, terapi juga memberi tumpuan kepada suara dan perasaan pergerakan ucapan.

Ahli terapi boleh menggunakan pelbagai jenis isyarat dalam melakukan terapi pertuturan. Sebagai contoh, ahli terapi boleh meminta kanak-kanak itu mendengar dengan teliti dan memerhatikan ketika ahli terapi itu membentuk perkataan atau frasa. Ahli terapi juga boleh menyentuh wajah anak ketika membuat bunyi tertentu, misalnya ketika mengajar anak-anak membunyikan huruf "o".

Baca juga: Bolehkah Terapi Pertuturan Dilakukan Sendiri?

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gejala gangguan pertuturan apraxia, termasuk bagaimana gejalanya, anda boleh segera meminta doktor, terutamanya jika anak anda menunjukkan gejala dan kelewatan bercakap. Gunakan aplikasinya supaya pertanyaan dan jawapan ibu dengan doktor menjadi lebih mudah. Permohonan boleh langsung ibu muat turun melalui App Store atau Play Store, dan anda juga dapat menggunakannya untuk membeli ubat, vitamin, untuk melakukan pemeriksaan makmal tanpa perlu pergi ke farmasi atau makmal.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found