Mesti Tahu, Tanda dan Punca Rosacea

, Jakarta - Selain jerawat, ada satu penyakit kulit pada wajah yang perlu anda perhatikan, yaitu rosacea. Keadaan ini adalah penyakit kulit yang menyerang wajah, dicirikan oleh kemerahan kulit, nodul yang naik atau dipenuhi nanah, dan saluran darah yang kelihatan, terutama di pipi, dagu, dan dahi. Dalam beberapa kes, penderita rosacea juga dapat merasakan sensasi terbakar di mata.

Keadaan ini sering berlaku, umumnya pada wanita berusia 30 tahun ke atas atau orang pertengahan umur dan orang kulit putih. Orang asli Eropah Utara dan orang dengan kulit putih lebih berisiko terkena rosacea. Ini dapat diatasi dengan menurunkan risiko kepada anda. Untuk itu, anda perlu mengetahui jenis, tanda, dan penyebab kemunculan rosacea pada wajah.

Empat Jenis Rosacea

 1. Rosacea Erythematotelangiectasia. Rosacea dicirikan oleh kemerahan wajah yang kekal dengan saluran darah yang kelihatan di permukaan kulit. Keadaan ini diikuti oleh kulit bersisik, kering dan mudah kemerahan.

 2. Rosulina papulopustular. Jenis rosacea ini muncul sebagai kemerahan wajah yang berterusan, kadang-kadang disertai dengan benjolan seperti jerawat (pustula).

 3. Rosacea phimatosa. Rosacea yang merangkumi penebalan kulit wajah.

 4. Rosacea okular. Rosacea yang juga mempengaruhi kawasan mata.

Sebab dan Tanda Rosacea

Punca rosacea tidak diketahui dengan pasti, keadaan ini sering dikaitkan dengan sumbangan faktor genetik dan persekitaran. Beberapa faktor lain seperti tekanan, cahaya matahari, angin, udara sejuk atau panas, senaman berat, tahap kelembapan, ubat-ubatan, dan pengambilan makanan juga dipercayai dapat memicu munculnya gejala rosacea pada kulit. Mengikut jenisnya, gejala rosacea yang dialami oleh setiap orang mungkin berbeza.

Umumnya, penghidap rosacea akan mengalami simptom berikut:

 1. Saluran darah yang jelas kelihatan.

 2. Kemerahan pada kulit wajah.

 3. Penebalan kulit wajah.

 4. Penebalan kulit.

 5. Kulit kasar, kering, gatal, sakit, dan menyakitkan.

 6. Kemunculan benjolan seperti jerawat.

 7. Masalah mata seperti bengkak, kerengsaan, atau kelopak mata kemerahan.

Walaupun berselang-seling, jika anda mengalami gejala di atas berulang kali atau mempunyai kebimbangan mengenai rosacea, tidak ada salahnya bertanya kepada doktor anda.

Rawatan Rosacea

Sayangnya, hingga kini belum ada cara untuk menyembuhkan rosacea. Tetapi jangan risau, rosacea tidak berbahaya dan secara amnya mempunyai gejala yang berselang-seling. Oleh itu, anda boleh mendapatkan rawatan khas untuk mengurangkan gejala yang mungkin dialami oleh penghidap.

Langkah pertama adalah untuk mengetahui apa yang mencetuskan timbulnya rosacea dalam diri anda. Sekiranya rosacea berlaku akibat daripada terlalu banyak cahaya matahari, anda boleh mengehadkan aktiviti luar. Sekiranya anda benar-benar perlu, gunakannya pelindung matahari untuk melindungi kulit.

Sebagai perlindungan dan penjagaan kulit tambahan, anda juga perlu menggunakannya pelindung matahari setiap hari dan memilih untuk menggunakan produk penjagaan kulit yang ditujukan untuk kulit sensitif, untuk mengelakkan kerengsaan akibat bahan 'keras'. Sekiranya keadaan rosacea anda agak teruk, anda juga boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan nasihat dan cadangan untuk siri rawatan khas untuk mengatasi keadaan kulit anda.

Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

Baca juga:

 • 5 Fakta mengenai Jerawat yang Jarang Diketahui Orang
 • Ketahui 4 Cara Mencegah Rosacea
 • Mirip dengan Jerawat di Kelopak Mata yang Disebut Blepharitis

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found