Buah Apa yang Selamat untuk Anjing?

Jakarta - Tidak jarang pemilik haiwan peliharaan berkongsi makanan ringan atau makanan yang dimakan dengan anjing peliharaan. Sekiranya anda fikir setiap makanan selamat dimakan, maka ia juga selamat untuk anjing peliharaan. Namun, pemikiran ini salah. Walaupun terdapat banyak makanan manusia, ada beberapa jenis makanan yang tidak boleh dimakan oleh anjing.

Seperti buah-buahan sahaja, semua buah selamat untuk dimakan oleh manusia, tetapi tidak untuk anjing. Ini kerana cara mencerna anjing berbeza dengan manusia. Sekiranya pengambilan yang salah, ia boleh menyebabkan masalah kesihatan jangka panjang, bahkan kematian. Anjing sebenarnya adalah haiwan karnivor yang tidak memerlukan buah untuk dimakan.

Namun, jika diberikan sekali-sekala, tidak mengapa dilakukan. Berikut adalah beberapa jenis buah yang boleh dimakan oleh anjing:

Baca juga: 7 Perkara yang Perlu Diperhatikan Setelah Anjing Anda Melahirkan

1. Epal

Epal adalah sumber vitamin A dan C yang baik, serta serat yang baik untuk anjing. Buah ini rendah protein dan lemak, menjadikannya makanan ringan yang sempurna untuk anjing dewasa. Pastikan hanya memberi daging epal, okey?

2. Buah Pisang

Secara sederhana, pisang menjadikan makanan rendah kalori untuk anjing. Buah ini tinggi kalium, vitamin, biotin, serat dan tembaga. Pisang juga rendah kolesterol dan natrium, tetapi tinggi gula. Pisang boleh diberikan sebagai makanan ringan, bukan makanan utama anjing.

3. Buah mangga

Mangga mengandungi vitamin A, B6, C, dan E. Buah ini juga mengandungi kalium, serta beta dan alpha-karoten. Pastikan memisahkan biji dan daging sebelum memberikannya kepada anjing anda. Sebabnya, biji mangga mengandungi sejumlah kecil sianida, yang juga boleh menyebabkan anjing tersedak. Mangga kaya dengan gula, jadi tidak boleh terlalu kerap diberikan.

4. Buah Jeruk

Jeruk adalah sumber vitamin C, kalium dan serat yang sangat baik. Pastikan memberi jeruk yang telah dikupas, dan jangan terlalu banyak memberi, ya. Sebabnya, kulit jeruk boleh merosakkan sistem pencernaan anjing.

5. Persik

Persik adalah sumber serat dan vitamin A yang baik, yang bahkan dapat membantu tubuh melawan jangkitan. Benih mengandungi sianida. Oleh itu, pastikan hanya memberi daging, okey?

Baca juga: Dogs Vs Kucing, Mana Yang Lebih Pintar?

6. Pir

Pir menjadi buah yang boleh dimakan oleh anjing seterusnya. Buah ini kaya dengan tembaga, vitamin C dan K, dan serat. Sama seperti mangga dan buah persik, biji buah ini mengandungi jejak sianida. Jadi, pastikan hanya memberi daging, okey?

7. Nanas

Buah tropika ini kaya dengan vitamin, mineral dan serat. Bukan hanya itu, nanas juga mengandungi bromelain , yang merupakan enzim yang memudahkan anjing menyerap protein dari makanan. Sebelum memberikannya kepada anjing, jangan lupa membuang kulitnya terlebih dahulu, okey?

8. Raspberi

Raspberry mengandungi antioksidan yang baik untuk anjing. Buah ini rendah gula dan kalori, tetapi tinggi serat, mangan dan vitamin C. Rasberi sangat baik untuk anjing dewasa, kerana ia mempunyai sifat anti-radang, yang dapat menahan penuaan sendi dari masa ke masa. Buah ini juga mengandungi sedikit xylitol , jadi hadkan pemberian, ya.

9. Stroberi

Buah seterusnya yang boleh dimakan oleh anjing adalah strawberi. Buah ini kaya akan serat dan vitamin C. Selain itu, strawberi juga mengandungi enzim yang dapat membantu memutihkan gigi anjing jika dimakan secara berkala. Buah ini mengandung gula, jadi pastikan untuk memberikannya secara sederhana, ya.

Baca juga: Ini adalah fakta anak anjing yang mesti difahami oleh pemula

Itulah beberapa buah yang boleh dimakan oleh anjing, dan faedahnya. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkara ini, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor haiwan dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
PetMD. Diakses pada tahun 2021. Buah mana yang boleh dimakan oleh anjing?
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Anjing Buah-buahan dan Sayuran Boleh atau Tidak Boleh Makan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found