Serangkaian penyebab kebutaan yang perlu diperhatikan

Jakarta Buta adalah keadaan ketidakupayaan seseorang untuk melihat apa-apa, termasuk cahaya. Menurut WHO, seseorang dikatakan buta jika mempunyai ketajaman penglihatan kurang dari 3/60. Maksudnya, jika biasanya orang dapat melihat pada jarak 60 meter, penderita hanya dapat melihat kurang dari jarak 3 meter. Kebutaan boleh disebabkan oleh faktor genetik atau diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak, kemalangan, atau penyakit.

Di beberapa negara, penyebab utama kebutaan adalah jangkitan, katarak, glaukoma, kecederaan, dan ketidakupayaan untuk membeli cermin mata. Selain itu, penghidap diabetes juga berisiko tinggi menjadi buta. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa keadaan yang menyebabkan kebutaan.

  1. Diabetes

Diabetes mellitus dapat membuat mata menjadi buta, jika pesakit mengalami komplikasi retinopati diabetes. Retinopati diabetes adalah salah satu komplikasi diabetes mellitus. Tahap gula darah yang menyebabkan kadar gula yang tinggi dan tidak terkawal akan menyebabkan kerosakan pada saluran darah retina mata, terutama pada tisu sensitif cahaya. Akibatnya, retina tidak dapat menerima nutrien yang diperlukannya untuk menjaga penglihatan.

  1. Trachoma

Trachoma adalah jangkitan mata berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Chlamydia trachomatis yang berjangkit yang merupakan salah satu penyebab kebutaan. Jangkitan ini dapat menular melalui cairan dari mata dan hidung, atau menggunakan barang yang dipakai oleh orang yang dijangkiti seperti sapu tangan, tuala, atau pakaian. Trachoma dicirikan oleh mata merah, berair dan gatal. Sekiranya dibiarkan, kelopak mata juga akan melipat ke dalam sehingga bulu mata menggosok terus ke bola mata. Keadaan ini menyebabkan bola mata mengalami kecederaan atau bahkan radang kornea. Jangkitan berulang akan menyebabkan pembentukan parut kornea dan kebutaan.

  1. Degenerasi Makula Berkaitan Umur

Penyakit ini menyerang makula, yang merupakan bahagian mata yang membolehkan anda melihat sesuatu secara terperinci. Degenerasi makula yang berkaitan dengan usia menyebabkan kerosakan pada penglihatan pusat yang tajam, yang berguna untuk melihat objek dengan jelas. Penyakit ini boleh mempengaruhi kemampuan membaca, menonton televisyen, memandu kenderaan, dan melakukan aktiviti seharian.

  1. Gangguan Pembiasan yang Tidak Dibetulkan

Baik rabun jauh, rabun jauh, dan astigmatisme yang tidak diperbetulkan boleh menyebabkan kebutaan. Satu perkara yang perlu diberi perhatian adalah rabun jauh. Keadaannya boleh bertambah buruk pada masa kanak-kanak dan lebih berisiko pada kanak-kanak yang membaca lebih dari dua buku seminggu dan menghabiskan sedikit masa bermain di luar rumah.

  1. Katarak

Penyebab buta mata juga disebabkan oleh katarak, iaitu penyakit di mana lensa mata menjadi keruh sehingga penglihatan tidak jelas. Secara umum, katarak disebabkan oleh proses penuaan, tetapi ada juga anak yang dilahirkan dengan katarak. Penyakit, katarak juga boleh berlaku kerana jawatan kecederaan mata, keradangan, dan beberapa penyakit mata yang lain.

  1. Glaukoma

Glaukoma adalah penyakit yang berkaitan dengan peningkatan tekanan di dalam bola mata, yang boleh menyebabkan kerosakan pada saraf optik mata dan dari masa ke masa boleh memberi kesan negatif. Glaukoma adalah penyakit keturunan dan boleh muncul ketika seseorang bertambah tua. Penyakit ini yang boleh menyebabkan kebutaan mempunyai simptom seperti mata merah, sakit mata, mual atau muntah, melihat lingkaran cahaya di sekitar cahaya, dan penglihatan yang sempit ketika melihat jarak.

Itulah 6 punca kebutaan yang perlu anda ketahui. Tidak ada salahnya berbincang dengan doktor anda mengenai keadaan mata sekurang-kurangnya setiap enam bulan, sehingga mereka dapat dikesan secepat mungkin dan mendapatkan rawatan yang tepat. Anda boleh mengemukakan soalan dan jawapan secara langsung dengan doktor melalui aplikasi! Apa sahaja soalan anda berkaitan dengan kesihatan mata atau apa sahaja, mereka akan dijawab 24/7. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang melalui Google Play dan App Store di telefon pintar awak.

Baca juga: 4 Punca Kerengsaan Mata Berbahaya


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found