4 Fakta Mengenai Sifilis yang Dihantar Dari Hubungan intim

Jakarta - Sifilis, atau banyak yang menyebutnya raja singa, sebenarnya telah menjadi masalah kesihatan global selama berabad-abad. Pakar mengatakan, jika tidak dirawat dengan cepat dan tepat, penyakit ini dapat menyebabkan kelumpuhan dan kerosakan pada organ dalaman. Berikut adalah fakta mengenai sifilis yang perlu anda ketahui:

1. Bukan Hanya Hubungan intim

Penyakit ini, yang biasanya ditularkan dari hubungan seksual, disebabkan oleh bakteria yang disebut treponema pallidum. Jangkitan raja singa ini dapat merebak ketika seseorang melakukan hubungan seks dengan seseorang yang telah dijangkiti. Namun, para pakar mengatakan, penularan sifilis sebenarnya bukan hanya melalui hubungan seks. Bakteria singa raja juga dapat disebarkan melalui paparan cairan tubuh, seperti darah.

Baca juga: 4 Gejala Ini Anda Mempunyai Sifilis

Selain hubungan seksual, bakteria penyebab sifilis juga dapat disebarkan melalui pendedahan kepada cairan tubuh penderita, misalnya melalui darah. Tidak hanya itu, jarum yang digunakan oleh pengguna dadah dengan jarum suntik atau penikmat tatu badan untuk menindik, juga dapat menjadi media penyebaran penyakit ini.

2. Asal yang tidak diketahui

Sehingga kini, pakar belum dapat menentukan asal usul penyakit ini. Namun, sekurang-kurangnya ada satu teori yang dapat menjelaskan asal usul penyebaran raja singa. Pakar mengatakan penyakit raja singa itu dikaitkan dengan pelayaran Christopher Columbus untuk menjumpai Amerika.

Teori ini mengatakan bahawa kru kapal Columbus membawa sifilis dari Amerika ketika mereka kembali ke Eropah pada tahun 1492. Nah, tidak lama kemudian, wabak sifilis pertama di dunia muncul pada tahun 1495, tepat ketika Perancis menyerang Naples, Itali. Namun, ada beberapa pakar yang meragui teori ini, kerana pada tahun 1495 penyakit ini masih tidak dapat dibezakan dengan penyakit kusta.

3. Hampir pupus di Australia

Penyakit ini, yang dapat menular oleh wanita hamil ke bayi mereka yang belum lahir, pernah hampir pupus di Australia. Walau bagaimanapun, dalam enam tahun terakhir, sekurang-kurangnya enam bayi di sana meninggal kerana sifilis. Menurut pakar kesihatan di Australia, penyakit ini hampir pupus pada awal tahun 2000an. Sayangnya, pada tahun 2008 terdapat dua kes yang tepat di Queensland, dan sekarang lebih dari 1100 kes menyerang masyarakat di sana. Lebih buruk lagi, terdapat sekurang-kurangnya 200 kes tambahan setiap tahun.

Baca juga: 4 Penyakit Yang Boleh Menular Melalui Keintiman

Walaupun Australia mempunyai peralatan ujian, rawatan dan kesihatan yang baik, para pakar khawatir bahawa negara itu gagal mencegah penyebarannya. Pada masa ini, penyakit ini, yang dirawat menggunakan antibiotik dalam bentuk suntikan penisilin, telah menjadi salah satu wabak terbesar di Australia dalam beberapa tahun terakhir.

4. Empat Peringkat

Gejala penyakit ini muncul kira-kira tiga minggu selepas itu treponema pallidum masuk ke dalam badan. Yang perlu anda ketahui, jangkitan singa raja terbahagi kepada empat peringkat, iaitu:

5. Primer

Penghidapnya akan mengalami simptom seperti luka atau luka pada alat kelamin. Luka ini juga boleh berlaku di dalam dan di sekitar mulut. Luka kelihatan seperti gigitan serangga yang tidak menyakitkan. Pada peringkat ini, orang yang dijangkiti sangat mudah menular kepada orang lain melalui hubungan seksual.

Baca juga: Mr P Melengkung Ketika Ereksi, Waspadalah terhadap Gejala Kanser

- Menengah

Tahap ini akan menyebabkan ruam merah dengan ukuran duit syiling kecil yang biasanya muncul di telapak tangan dan kaki. Tahap sekunder ini juga boleh menyebabkan gejala lain seperti sakit tekak, ketuat kelamin, demam, dan selera makan berkurang. Pakar mengatakan, fasa ini dapat berlangsung selama 1-3 bulan.

- Pendam

Apabila fasa sekunder nampaknya hilang, tempoh latensi ini dapat berlangsung selama dua tahun hingga berlanjutan ke masa berbahaya pada jangkitan singa raja, yaitu tahap tersier.

- Tersier

Penderita akan mendapat tentangan ini jika raja singa tidak dirawat. Ingat, pada tahap ini jangkitan boleh menyebabkan kelumpuhan, demensia, mati pucuk, buta, masalah pendengaran, dan kematian jika tidak dirawat.

Mempunyai masalah seksual atau aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!