Lakukan 5 Perkara Ini Sebelum Mengikuti Ujian Mamografi

, Jakarta - Ujian mamografi adalah ujian yang menggunakan gambar sinar-X payudara untuk memeriksa kanser payudara. Pemeriksaan ini memainkan peranan penting dalam pengesanan awal kanser payudara dan membantu mengurangkan kematian akibat barah payudara.

Semasa ujian mamografi, payudara dimampatkan di antara dua permukaan yang kuat untuk menyebarkan tisu payudara. Kemudian sinar-X menangkap gambar hitam-putih orang yang diperiksa. Kemudian, gambar tersebut dipaparkan di skrin komputer dan doktor memeriksanya untuk tanda-tanda barah.

Ujian ini boleh digunakan untuk pemeriksaan atau untuk tujuan diagnosis kanser payudara. Di samping itu, seberapa kerap anda harus menjalani ujian mamografi bergantung pada usia anda dan berapa banyak anda berisiko menghidap barah payudara. Berikut ini adalah penjelasan mengenai pemeriksaan atau diagnosis pada ujian mamografi:

Pemeriksaan Mamografi

Pemeriksaan mamografi digunakan untuk mengesan perubahan payudara pada wanita yang tidak mempunyai tanda atau gejala baru atau kelainan payudara. Tujuannya adalah untuk mengesan barah sebelum tanda-tanda klinikal dapat dilihat.

Baca juga: Bolehkah Ibu Menyusu Mengalami Ujian Mamografi?

Mamografi Diagnostik

Mamografi diagnostik digunakan untuk menyiasat perubahan payudara yang mencurigakan, seperti benjolan payudara baru, kelembutan payudara, penampilan kulit yang tidak biasa, dan penebalan puting atau pelepasan dari puting. Ia juga digunakan untuk menilai penemuan yang tidak normal pada pemeriksaan mamogram. Mamogram diagnostik merangkumi gambar mamogram tambahan.

Apa yang perlu dilakukan sebelum mengambil ujian mamografi

Terdapat beberapa perkara yang harus anda lakukan untuk mempersiapkan pemeriksaan pada payudara anda, iaitu:

  1. Pilih Penyedia Ujian Mamogram Bertauliah

Perkara pertama yang harus anda lakukan sebelum melakukan pemeriksaan adalah memastikan sama ada kemudahan mamogram yang disediakan disahkan. Pensijilan ini akan memastikan bahawa kemudahan tersebut memenuhi standard tertentu.

  1. Menetapkan Jadual Yang Tepat

Cuba menjadualkan ujian mamografi apabila payudara anda cenderung paling lembut. Sekiranya anda tidak mengalami putus haid, biasanya berlaku pada minggu selepas haid anda. Payudara anda kemungkinan besar akan menjadi lembut pada minggu sebelumnya dan satu minggu dalam tempoh anda.

Baca juga: Umur Yang Tepat Untuk Memiliki Ujian Mamografi

  1. Bawa Gambar Mamogram Yang Sudah Dilakukan

Sekiranya anda ingin mengunjungi laman pemeriksaan mamografi baru, minta mamogram sebelumnya diletakkan di CD. Bawa CD bersama anda pada janji temu baru anda, sehingga ahli radiologi dapat membandingkan mamogram sebelumnya dengan gambar yang baru diambil.

  1. Jangan gunakan deodoran sebelum mengambil ujian mamografi

Elakkan menggunakan deodoran, antiperspirant, serbuk, losyen, krim, atau minyak wangi di bawah lengan atau payudara anda. Zarah logam dalam serbuk dan deodoran boleh muncul di mamogram anda dan menyebabkan kekeliruan. Ia juga dapat mengelakkan anda menjadualkan ujian tambahan atau barah payudara peringkat awal yang tidak dapat dikesan.

  1. Menyiapkan ubat penahan sakit

Cuba pertimbangkan untuk mengambil ubat penahan sakit di kaunter, terutamanya jika anda merasakan bahawa mamografi tidak selesa. Di samping itu, mengambil ubat penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti aspirin, acetaminophen atau ibuprofen, kira-kira sejam sebelum peperiksaan dapat menghilangkan rasa tidak selesa.

Baca juga: 2 Jenis Pemeriksaan Mamografi Yang Anda Perlu Tahu

Itulah beberapa perkara yang harus anda lakukan sebelum melakukan ujian hematologi. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pemeriksaan ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!